bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over sleutelschakelaars

Sleutelschakelaars zijn draaischakelaars die alleen met een geschikte sleutel te bedienen zijn. In dit opzicht bieden ze een effectieve toegangsbeperking voor elektronische toepassingen. Als schakelaar kan de sleutelschakelaar worden gebruikt als verbreekcontact, scheider of wisselcontact, waarbij de complexiteit van de bestuurbare elektronische processen wordt afgemeten aan het aantal mogelijke schakelposities van de sleutelschakelaar.

  • Hoe werken sleutelschakelaars?

  • Wat betekenen de afzonderlijke functies en schakelposities voor sleutelschakelaars?

  • Waar moet u nog meer op letten bij het kiezen van sleutelschakelaars?

  • Vragen en antwoorden

 

Hoe werken sleutelschakelaars?

Sleutelschakelaars hebben verschillende schakelposities die kunnen worden ingesteld door de sleutel op de draaischakelaar te draaien. De mechanische rotatie leidt tot het aansluiten of loskoppelen van circuits. De operator kan het oppervlak alleen zien met een draaivergrendeling, terwijl de circuits erachter meestal verborgen zijn in een behuizing.

Met de sleutel biedt de schakelaar bescherming tegen onbevoegde bediening, aangezien een schakelproces alleen kan worden gestart met een geschikte sleutel of uitgebreide kennis van het overwinnen van sloten. Om deze reden worden sleutelschakelaars vaak op centrale locaties in het circuit geïnstalleerd, zodat ze niet kunnen worden gestart zonder hun bediening met een sleutel. Het bekendste voorbeeld is de sleutelschakelaar op het contactslot van een auto, maar belangrijke processen kunnen ook worden gekoppeld aan een sleutelschakelaar in industriële systemen.

Het alternatief voor de sleutelschakelaar zou een gesloten behuizing zijn met toegangscontrole door middel van een slot met een simpele cilindersleutel en een simpele draaischakelaar die pas na openen bediend kan worden. Bij dit proces in twee stappen kon iedereen de draaischakelaar echter vrijelijk bedienen zodra de toegangsdeur open was.
Een sleutel-draaischakelaar combineert de eenvoudige draaischakelaar met een uitgebreide effectieve toegangscontrole.

 

Wat betekenen de afzonderlijke functies en schakelposities voor sleutelschakelaars?

Aantal schakelposities

Afhankelijk van de toepassing die u met de sleutelschakelaar wilt implementeren, moet u eerst het aantal vereiste schakelaarposities bepalen.

  • Simpele sleutelschakelaars hebben slechts twee schakelposities, namelijk UIT / AAN of worden gebruikt als wisselcontacten.
  • Sleutelschakelaars met 3 of 4 schakelaarposities kunnen complexere circuits besturen.
 

Schakelaar positie

Net als alle elektronische schakelaars, zijn sleutelschakelaars ontworpen als verbreekcontacten, maak contacten of wisselcontacten, die circuits kunnen verbinden of ontkoppelen. De elektronische schakelingen zijn anders gerangschikt achter de sleutelschakelaar. Bij het verdraaien van de sleutel zijn verschillende schakelposities voor de gebruiker aan het oppervlak herkenbaar.

Er zijn verschillende schakelpatronen beschikbaar in het schakelaarpositiefilter:

Het nummer vooraan geeft het aantal aangesloten stuurcircuits aan. Er zijn sleutelschakelaars voor 1/1 x of 2 / 2x circuits.

De posities uit / aan / verder worden ingesteld met de draaiknop op een denkbeeldige cirkel.

Voorbeeld: 1 x Uit / Aan / Aan identificeert een roterend sleutelslot met drie schakelaarposities. De basispositie is uit, gevolgd door aan / aan. De activeringen kunnen verschillende functies zijn met de enige activering van een applicatie of de aanvullende activering voor de applicaties die al actief zijn.

In het praktijkvoorbeeld kan een sleutelschakelaar met drie schakelstanden op twee spoelen worden aangesloten. Als je gewoon de sleutel erin steekt, ben je in de uit-stand. Als je het naar de eerste aan positie draait, wordt het circuit van de eerste spoel geactiveerd. Als u naar de tweede aan-stand draait, wordt ofwel de tweede spoel extra geactiveerd of wordt de eerste spoel gedeactiveerd en neemt de tweede spoel de enige bewerking over.

Let op: Zoals hierboven vermeld, kan de sleutelschakelaar ook werken als een scheider, dus 'Aan' betekent gedeactiveerd in relatie tot een applicatie die erachter is aangesloten.

 

Functies

In de filterfuncties kunt u sleutelschakelaars selecteren op basis van uw bedieningsgedrag als vergrendeling of tijdelijk.

Vergrendeling: Vergrendeling betekent dat de sleutelschakelaar in de ingestelde schakelpositie blijft, zodat deze inschakelt. In dit opzicht is dit te allen tijde van buitenaf herkenbaar. Het is echter meestal niet mogelijk om de sleutel te verwijderen terwijl deze in gebruik is, als deze gedraaid is.

Aanraken: Aanraken betekent dat de sleutelschakelaar bij het draaien in een schakelstand wordt gezet en het schakelproces initieert, maar dan terugkeert naar de vorige positie. Zo is het ontstekingsproces voor een autosleutelslot een sleutelfunctie.

0: nul markeert de basispositie waarin de sleutel in het slot kan worden gestoken of verwijderd door hem uit te trekken.

 

Waar moet u nog meer op letten bij het kiezen van sleutelschakelaars?

Bij het zoeken naar een sleutelschakelaar die geschikt is voor uw doel, kunt u de filters gebruiken om de automatische voorselectie te specificeren op basis van andere criteria, zoals beschermingsklasse, schakelspanning en schakelstroom.


Beschermingsklasse

Het type beveiliging van sleutelschakelaars is belangrijk omdat ze bedoeld zijn voor handmatige bediening en er geen risico bestaat op elektrische schokken voor de gebruiker wanneer deze in contact komt met de schakelaar.

In onze winkel worden sleutelschakelaars met de volgende beschermingsniveaus aangeboden:

  • IP40

  • IP54

  • IP65

Lees meer over IP-beschermingsklassen en beschermingsklassen

schakelstroom

De schakelstroom verwijst naar de maximale stroom die kan worden toegepast op de sleutelschakelaar in het stuurcircuit. Aan het andere uiteinde van de schaal bevinden zich sleutelschakelaars voor lage stromen tot maximaal 0,1 ampère, een groot middenveld en sleutelschakelaars voor maximaal 15 ampère schakelstroom.


schakelspanning

De schakelspanning verwijst ook naar het stuurcircuit en ligt tussen 12 volt en 250 volt voor de sleutelschakelaars in onze winkel.

Opmerking: Let bij het selecteren van de schakelspanning ook op of de sleutelschakelaar is ontworpen voor gelijkstroom, wisselstroom of beide. AC betekent ambivalente stroom, d.w.z. AC-spanning, zoals deze bijvoorbeeld afkomstig is van conventionele stopcontacten. DC is gelijkstroom, d.w.z. gelijkstroom, die indien nodig door een converter voor de sleutelschakelaar kan worden opgewekt. Een verkeerde aansluiting kan de sleutelschakelaar en andere componenten in het omliggende circuit beschadigen.

Vragen en antwoorden

Hoeveel sleutels krijg ik bij de schakelaar?

U ontvangt in de regel de sleutelschakelaar met twee sleutels. Let echter op de informatie in de specifieke productfiches, want er zijn afwijkingen van de standaard met een master- en vervangingssleutel. Als u om organisatorische redenen meer dan twee sleutels nodig heeft voor uw sleutelschakelaar, neem dan vooraf contact op met onze gespecialiseerde afdeling of de fabrikant om te bestellen.

Wat zijn vandaalbestendige sleutelschakelaars?

Vandaalbestendige sleutelschakelaars bieden door hun ontwerp weinig oppervlak voor sabotage. Hun voorkant is gehard en onbreekbaar en ze zijn beveiligd met eenvoudige gereedschappen zoals draad.