bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Solar batterijen bij Conrad

Bij Conrad hebben we een ruim aanbod met verschillende soorten solar batterijen. Solar batterijen slaan energie op die is ontstaan uit daglicht. De energie wordt bewaard door de solar batterij en kan later gebruikt worden. De solar batterijen op deze pagina zijn verkrijgbaar in 6 of 12 volt en zijn daarnaast te koop in diverse aantallen ampères per uur. De batterijen worden onder andere ingezet voor noodstroomvoorziening of middelgrote en industriële zonne-energiesystemen. Of de solaraccu geschikt is voor een apparaat of systeem is onder andere afhankelijk van het voltage van de solar batterij.

Loodzuur accu, loodgel accu of loodvlies accu (AGM)?

U kunt kiezen tussen standaard loodzuur accu's, loodgel accu's of loodvlies accu's. De loodgel accu is beter bestand tegen diepe ontlading dan een loodzuur accu. Dat komt omdat het zuur in de batterij stroperiger is. Een loodgel accu kan bovendien meer ladingen verdragen dan een loodvlies (AGM) accu. Daarom zijn loodgel accu’s over het algemeen duurder dan loodvlies accu’s.

Solar batterijen in verschillende uitvoeringen

De solar batterijen zijn verkrijgbaar in 6 of 12 volt. Naast verschillen in het aantal volt zijn er verschillen in de batterijcapaciteiten, ook wel ampère per uur (Ah) genoemd. Het aantal ampère/uur begint bij 36 Ah en kan oplopen tot 400 Ah. Een solar batterij van 400 Ah kan 1 uur lang 400 Ah leveren, maar zo’n zelfde solaraccu zou bijvoorbeeld ook 2 uur lang 200 Ah kunnen leveren.

Afmetingen en het gewicht van de solar batterij

De meeste solar batterijen op deze pagina zijn 380 millimeter breed en 383 millimeter hoog. Daarnaast is er ook een aantal solar batterijen verkrijgbaar dat minder breed en lager is. Ook het gewicht kan per solar batterij verschillen. Houd hier rekening mee met het maken van een keuze voor een bepaalde batterij. Wanneer u bijvoorbeeld een solar batterij voor een draagbare radio koopt, kan het prettig zijn als de solar batterij zo licht mogelijk is.

Waar kunt u nog meer rekening mee houden bij het kopen van een solar batterij?

Behalve het aantal volt en het aantal ampère/uur is het ook belangrijk om te letten op de ontladingscurve van een solar batterij. Alle accu’s en batterijen hebben last van zelfontlading, maar de hoeveelheid zelfontlading kan per batterij verschillen. Bij zelfontlading loopt de batterij of accu langzaam leeg. Sommige batterijen zijn beveiligd tegen diepontladen. Bij diepontladen kan een accu door zelfontlading zo leeg raken dat de batterij beschadigd raakt. Het kan voorkomen dat deze beschadigingen niet meer te herstellen zijn en u de accu niet meer kunt gebruiken.

Solar batterijen van verschillende merken

Bij Conrad verkopen we solar batterijen van verschillende merken, zoals HOPPECKE, GNB Sonnenschein, Vision Akkus, Phaesun en Victron Energy. De keuze voor een A-merk batterij hoeft niet meteen te betekenen dat u de beste solar batterij koopt. Het komt regelmatig voor dat minder bekende merken ook uitstekende resultaten leveren. Soms zijn de resultaten zelfs beter dan die van A-merken.

Welke solar batterij kunt u het beste aanschaffen?

De keuze voor een bepaalde solar batterij is afhankelijk van verschillende factoren. Het ligt er bijvoorbeeld aan welk apparaat u aan de solar batterij wilt koppelen. Is 6 volt voldoende? Of heeft u een hoger voltage nodig? Voor een accu met een hoger voltage dan 12 kunt u ook eens bij de thuisaccu's kijken. Daarnaast ligt het er nog aan welke andere specificaties u belangrijk vindt. Moet de accu bijvoorbeeld te gebruiken zijn in elke positie? En heeft het voor u prioriteit dat de accu gemaakt is van brandvertragend ABS-kunststof?

Levensduur solar batterij

AGM accu’s hebben een levensduur van zo’n 10 jaar, terwijl u bij een loodgel accu kunt rekenen op een maximum van 12 jaar. De uiteindelijke levensduur is ook afhankelijk van een aantal andere factoren, zoals de omgevingstemperatuur en de diepte van het ontladen.

Naast solar batterijen kunt u bij Conrad ook terecht voor andere soorten batterijen, zoals oplaadbare 9V batterijen, AA penlite batterijen en AAA batterijen. Ook verkoopt Conrad verschillende accessoires voor accu’s en opladers.