Advies

Hoe werkt solar tuinverlichting?

Solarlampen bestaan ​​uit de eigenlijke lamp met lichtbron en een zonnepaneel voor de energievoorziening uit zonnestraling. Daarnaast zijn er accumulatoren geïnstalleerd voor de opslag en vertraagde afgifte van de energie voor de verlichtingswerking. De zonnemodule fungeert als zonnecollector en convertor, wat betekent dat hij de fotovoltaïsche stralingsenergie van de zon omzet in elektriciteit. Omdat de buitenverlichting meestal pas bij schemering begint te schijnen, wordt de elektrische energie niet direct gebruikt, maar opgeslagen. Voor dit doel hebben zonnelampen accu's, of kortweg batterijen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om het licht met solarlampen in te schakelen:

  • Eenvoudige lampen op zonne-energie hebben schemersensoren die detecteren wanneer het donker wordt of wanneer het weer moeilijk te zien is. Als de lichtintensiteit onder een bepaald niveau komt, beginnen dergelijke lampen te schijnen totdat hun batterij leeg is en kunnen ze de volgende dag weer energie van de zon opnemen.
  • Zonnelampen met schemersensoren kunnen ook worden uitgerust met bewegingsmelders zodat ze alleen oplichten als het donker is en iemand nadert die ze de weg moeten verlichten. Incidentele activering via bewegingssensoren bespaart energie en is praktisch wanneer u niet wilt dat uw buitenverlichting permanent brandt, bijvoorbeeld onder slaapkamerramen.
  • Handmatige bediening gebeurt met de hand op schakelaars of met een afstandsbediening. Om een ​​solarlamp te kunnen inschakelen moet deze natuurlijk van tevoren 'gevuld zijn in de zon', want hij gaat niet aan als de accu leeg is. Andersom kunt u desnoods een solarlamp uitschakelen met een schakelaar of afstandsbediening, ook als het donker is en de schemersensor zou dan automatisch zonder uw tussenkomst overschakelen naar continu licht.

De tikfunctie voor het handmatig aansturen van lampen is zeer modern. U hoeft de lamp slechts kort met de blote hand aan te raken om de verlichtingsfuncties te bedienen. Deze technologie wordt vooral toegepast bij lampen met ledlichtbronnen en grote oppervlakken omdat deze minder warm worden. In het filter Speciale functies kunt u zoeken naar lampmodellen met een tikfunctie.

Hoe wordt solar tuinverlichting geïnstalleerd?

Al met al is de installatie van zonnelampen zeer eenvoudig, omdat er geen kabels hoeven te worden gelegd en u op vrijwel elke locatie zonnelampen flexibel kunt plaatsen.

  • Tuinverlichting op een spiesvoet wordt eenvoudig in de grond gestoken. Hetzelfde geldt voor de meeste spots, waarvan de lichtkegels deels met zwenkarmen nauwkeurig uitgelijnd kunnen worden.
  • Staande lampen staan ​​meestal op gladde oppervlakken zoals tafels, maar ook langs de weg, in het gras of op bloembedden.
  • Hanglampen hebben meestal een hengsel waarmee ze aan bomen, haken en soortgelijke uitsteeksels worden gehangen.
  • Gootverlichting heeft een kleminrichting die eenvoudig in het metaal van de goot wordt geklemd of, vooral op grote hoogte met harde wind, extra wordt vastgezet met schroeven.
  • Drijvende tuinverlichting kan op wateroppervlakken drijven of permanent worden geïnstalleerd met een aparte bevestiging.

Een zonnige locatie voor het zonnepaneel is belangrijk zodat de zonnecellen overdag voldoende energie kunnen opnemen. Als er schaduw is op de directe plek van de tuinlamp, helpt een lampmodel met een korte kabel tussen de lamp en de zonnecollector vaak om deze wat verder te positioneren met zonnestraling.

TIP: Indien nodig moeten de zonnepanelen van tijd tot tijd worden schoongemaakt, zodat ze ondanks stof en soortgelijke afzettingen in de tuin volop energie kunnen opnemen.

Waarom gaat mijn solarlamp niet branden?

Als de lamp technisch niet defect is, zijn er verschillende mogelijke oorzaken: Bij nieuwe lampen zit er soms een beschermsticker over het zonneveld die eerst verwijderd moet worden. De zonnestralen moeten de batterij voldoende hebben opgeladen voor gebruik. Anders heeft de lamp geen energie om te schijnen. Veel solarlampen werken ook alleen in het donker doordat de ingebouwde schemersensor de lamp bij teveel extern licht uitschakelt om zo energie te besparen. Zonnelampen mogen niet te dicht bij andere lichtbronnen worden geplaatst, omdat ze alleen zwak of helemaal niet schijnen als er te veel helderheid om hen heen is.

Waarom moeten speciale lampen buitenshuis worden gebruikt?

Buitenlampen zijn weerbestendig, d.w.z. beschermd tegen bijvoorbeeld vocht. Gebruik alleen lampen die zijn goedgekeurd voor gebruik buitenshuis om corrosie en kortsluiting te voorkomen.

Wat zegt de prestatie van elke lamp?

De output wordt per lamp gegeven, aangezien sommige decoratieve lampen in sets met meerdere lampen worden aangeboden. Het zou niet erg zinvol zijn om hier de algehele prestatie te noemen. Daarnaast worden met name in het LED-segment door de beperkte openingshoek van deze uitvoering vaak meerdere lampen in één lamp gebruikt, zodat bijvoorbeeld voor een LED bolvormig licht volledige verlichting kan worden gegenereerd.