bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat is solderen?

Solderen is een thermisch proces waarbij twee werkstukken mechanisch en elektrisch met elkaar worden verbonden. Terwijl bij lassen het materiaal smelt, is dit bij solderen niet het geval. Hier worden de te verbinden delen slechts bevochtigd met soldeer, waardoor een legering ontstaat. Het resultaat is een materieel dichte en niet los te maken verbinding. Niet alleen elektronische componenten en kabels kunnen worden gesoldeerd. In de loodgieterijsector speelt het proces een belangrijke rol bij de aansluiting van koperen leidingen. In dit geval wordt echter een gassoldeerbout gebruikt in plaats van een elektrische soldeerbout. Behalve voor metalen kan het procédé ook worden gebruikt voor glas en zelfs keramiek, met gebruikmaking van een geschikt soldeer. Tot een temperatuur van 450 °C spreekt men van zachtsolderen, boven deze waarde begint men met hardsolderen. Bij temperaturen boven 900 °C spreekt men van hoge-temperatuursolderen. In de elektronica wordt meestal zachtsolderen gebruikt.

Bouw en functie van een soldeerbout

De constructie van een soldeerbout is in principe vrij eenvoudig: zij bestaat ten minste uit een handvat, een kop waarin zich het verwarmingselement bevindt, en een soldeerpunt. Eenvoudige soldeerbouten worden rechtstreeks in het stopcontact gestoken. Soldeerstations daarentegen zijn handiger en veelzijdiger. De temperatuur is hier regelbaar en kan nauwkeurig worden ingesteld, wat vooral belangrijk is bij het werken met gevoelige elektronische componenten. 

Maar hoe werkt een soldeerbout of soldeerstation? Het verwarmingselement in het apparaat verhit de punt van de soldeerbout. Deze is gewoonlijk gemaakt van koper, dat wordt gekenmerkt door een goede thermische geleidbaarheid en een hoge smelttemperatuur heeft. Er zit ook een sensor in de punt die de temperatuur controleert. Indien nodig kan de soldeerbout of het soldeerstation de ingestelde temperatuurwaarde automatisch bijstellen. Afhankelijk van de toepassing kan de gebruiker kiezen uit verschillende soldeerpunten. De keuze varieert van bijzonder fijne punten voor gedetailleerd werk tot grote en brede soldeerpunten die bedoeld zijn voor grovere werkzaamheden.

Welke soorten soldeerbouten zijn er?

Naast de eenvoudige soldeerbouten zijn er een aantal speciale varianten die wij hier nader aan u willen voorstellen: Soldeernaalden worden gebruikt voor precisiewerk aan zeer kleine onderdelen. Het werken met dergelijke toestellen gebeurt meestal met behulp van een vergrootglas. Met een soldeernaald kan een ervaren technicus soldeersporen repareren of soldeerverbindingen van kleine SMD-componenten bewerken. Het vermogen van soldeernaalden varieert van 15 tot 20 watt. Vergeleken met een soldeernaald kan de fijne soldeerbout bijna als groot worden omschreven. Een dergelijk model wordt meestal gebruikt voor de assemblage van gedrukte schakelingen. Ook hier is het typische vermogen 15 tot 20 watt. De universele soldeerbout is iets groter. Met verwisselbare soldeerstiften kan het apparaat flexibel worden gebruikt voor de meest uiteenlopende doeleinden. Hoewel met een dergelijke soldeerbout ook fijn werk kan worden verricht, wordt het apparaat daarvoor meestal te log bevonden. Het vermogen is ongeveer 30 watt.

Soldeerbouten met temperatuurregeling hebben gewoonlijk een vermogen van ongeveer 60 watt. Door middel van temperatuurregeling wordt een gedefinieerd setpoint altijd volautomatisch gehandhaafd. Door de constante temperatuur is een soldeerbout van dit type ook geschikt voor bijzonder gevoelige onderdelen. Het soldeerstation is een speciaal geval: Hier wordt de soldeerbout bediend via een extra lage spanning die galvanisch is geïsoleerd van het lichtnet. Dit heeft het voordeel dat zelfs gevoelige componenten zoals halfgeleiders zonder risico kunnen worden geïnstalleerd. Bovendien kan de stroomkabel van de soldeerbout veel dunner en flexibeler zijn, waardoor hij gemakkelijker te hanteren is. Temperatuurregeling is een standaardkenmerk van de meeste toestellen. Een soldeerstation van hoge kwaliteit is dus de beste keuze voor professioneel gebruik.

Tips voor het kopen van een soldeerbout

Naast vermogen, verhittingstijd en maximaal haalbare temperatuur is het toepassingsgebied doorslaggevend voor de keuze van een geschikte soldeerbout. Een universele soldeerbout is, zoals de naam al zegt, geschikt voor een breed scala van taken. Als u vooral filigraanwerk doet, is een soldeernaald de juiste keuze. Voor de meeste taken met elektronische componenten is een fijne soldeerbout vaak voldoende. Een soldeerstation daarentegen is bijna een must voor elke werkplaats die regelmatig reparatie- en servicewerkzaamheden uitvoert. Het is raadzaam om een selectie van verschillende tips beschikbaar te hebben, zodat u de soldeerbout flexibel kunt gebruiken voor verschillende taken. Afhankelijk van wat moet worden gesoldeerd, kan speciaal soldeer nodig zijn. In ons assortiment vindt u een grote keuze aan verschillende soldeerbouten, soldeerpunten en complete soldeersets.

FAQ veelgestelde vragen over soldeerbouten

Wat is een soldeerpistool?

Het soldeerpistool is genoemd naar zijn uiterlijk, dat doet denken aan een pistool. In tegenstelling tot een normale soldeerbout heeft het soldeerpistool geen normale punt, maar een lus van metaal. Hier loopt een hoge stroom doorheen, die ervoor zorgt dat de lus snel opwarmt. Het voordeel van een soldeerpistool is een zeer korte opwarmtijd van slechts enkele seconden en een hoge maximumtemperatuur. Het is echter niet geschikt voor fijn werk en ook niet voor continu gebruik.

Waarom heb ik een vloeimiddel nodig?

Met behulp van een vloeimiddel worden oxiden die zich aan het oppervlak hechten verwijderd vóór het solderen, wat een negatief effect kan hebben op het soldeerproces. Bovendien wordt de oppervlaktespanning van het gebruikte soldeer verlaagd.