Advies

Een ventilator zorgt voor de nodige frisse lucht en verkoeling wanneer dat nodig is. Ze zijn ideaal om in warme zomers kamers koel te houden en zijn uitstekend te gebruiken in een kantooromgeving. Gaat het om een grote ruimte die gekoeld moet worden, dan bieden vooral staande- en torenventilatoren uitkomst. Ze hebben flink meer vermogen dan de tafelmodellen, nemen weinig ruimte in beslag en hebben bovendien meer opties voor de luchtregulatie.

Voordelen staande ventilator:

  • krachtige ventilatoren met veel functies
  • oscillerende werking
  • ideaal voor woonkamers, slaapkamers en werkruimtes 

Werking van de ventilator

Een ventilator zorgt voor verkoeling en verfrissing van de lucht; aan de achterkant wordt lucht aangezogen en via rotatie aan de voorkant weer uitgeblazen. Doordat de lucht in beweging is gebracht voelt deze koeler aan. De oscillerende werking zorgt dat de ventilator horizontaal zwenkt waardoor het een relatief groot deel de van ruimte verkoeling kan brengen. 

Staande ventilator of torenventilator kopen?

Tussen staande ventilatoren op een statief en ventilatoren in de vorm van een zuil zit wat vermogen en werking betreft niet veel verschil; staande ventilatoren werken met één grote ventilator, in het zuil- of torenmodel zijn er meerdere kleine propellers boven elkaar geplaatst. Daarom is de uitvoering compacter. Torenventilatoren zijn dan ook erg geschikt voor wat kleinere ruimtes en staan niet zo snel in de weg.

Uitgebreide functies

Doorgaans worden alle typen ventilatoren geleverd met een uitgebreide set opties. Daarmee is de ventilatie helemaal af te stemmen op de wensen van de gebruikers van de ruimte; van een natuurlijke simulatie van de wind tot een stevige verkoelende bries.

Regelen gaat via handbediening of afstandsbediening en de meeste modellen hebben een programmeerbare timer. Ook zijn er luxe exemplaren met accu verkrijgbaar die ook zonder te zijn aangesloten op het elektriciteitsnet hun werk kunnen doen. 

Handige tips

Bij het aanschaffen van een ventilator is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

  • Vermogen - het wattage bepaalt hoe hard de ventilator kan blazen. Hoe groter de ruimte, hoe krachtiger de ventilator moet zijn.
  • Waaiergrootte - hoe groter de diameter, hoe effectiever en hoe meer luchtverplaatsing.
  • Geluid - krachtige ventilatoren maken vaak ook meer geluid. Tussen de verschillende merken en modellen zit vaak wel verschil in geluidsniveau.
  • Veiligheid - kinderen of huisdieren? Let dan extra op de stabiliteit van de standaard of kolom en de afscherming van de ventilatorbladen. Check ook of de ventilator stopbeveiliging heeft. Vrijwel alle modellen hebben ook een oververhittingsbeveiliging. 

Normen staande ventilatoren en torenventilatoren

Al onze ventilatoren voldoen aan de geldende Europese kwaliteits- en veiligheidsnormen.