Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over magnetische schakelaars

Magnetische schakelaars worden bediend met magneten of magnetische velden. Ze werken volledig contactloos, werken zeer betrouwbaar en scoren met een lange levensduur en worden daarom op veel gebieden toegepast. In onze gids kunt u lezen hoe ze werken en waar u op moet letten als u ze koopt.

  • Wat zijn magnetische schakelaars?

  • Toepassingsgebieden van magnetische schakelaars

  • Aankoopcriteria voor magnetische schakelaars - wat is belangrijk?

  • Onze praktische tip: Installeer de magnetische schakelaar correct

  • FAQ - Veel gestelde vragen over magnetische schakelaars

 

Wat zijn magnetische schakelaars?

De term magnetische schakelaar is een verzamelnaam voor schakelaartypes waarvan de werkingswijze is gebaseerd op magnetisme. Dit omvat alle schakelaars waarvan de contacten worden geactiveerd met behulp van een magnetisch element of met behulp van een magnetisch veld. Schakelaars die worden geschakeld met een magnetisch veld zijn onder meer reed-schakelaars (ook wel reed-contacten genoemd) en Hall-sensoren. Een reedschakelaar is uitgerust met twee ferromagnetische contacttongen, die in een glazen buis zijn gesmolten en tot op zekere hoogte overlappen. Wanneer een magnetisch veld nadert, trekken de tongen elkaar aan en sluiten ze het contact. Omgekeerd wordt het contact geopend wanneer de tongen loskomen door het magnetische veld te verwijderen. Reedcontacten maken deel uit van reed-sensoren en reed-relais en kunnen dankzij hun hermetisch afgesloten ontwerp bijna overal worden gebruikt.

Hall-sensoren werken een beetje anders. Ze hebben een stroomvoerend halfgeleiderelement en een permanente magneet die permanent een elektrisch veld opwekt voor het halfgeleiderelement. Als een voorwerp gemaakt van ferromagnetisch materiaal het magnetische veld binnendringt, verandert de magnetische veldsterkte. Dit gaat op zijn beurt hand in hand met een meetbare spanningsverandering in het halfgeleiderelement, dat wordt omgezet in een analoog of digitaal signaal. Hall-sensoren zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en kunnen onder meer worden gebruikt voor positie- en positiebepaling.

    

 

Toepassingsgebieden van magnetische schakelaars

Magneetschakelaars komen veel voor op het gebied van automatiseringstechniek en hebben een vaste plaats naast mechanisch werkende eindschakelaars, die bijvoorbeeld worden aangedreven door plunjers, rollen of hefbomen. Ze worden bij voorkeur gebruikt waar er bedrijfsomstandigheden zijn die niet optimaal zijn voor mechanisch bediende schakelaars.

Bij pneumatiek worden magnetische schakelaars (meestal reedcontacten) meestal gebruikt voor positieverzoeken van pneumatische cilinders of cilinderzuigers. In deze context worden magnetische schakelaars ook wel cilinderschakelaars genoemd. Ze hebben tot taak de positie van de pneumatische cilinderzuiger te detecteren door te reageren op een permanente magneet die in de zuiger is geïntegreerd en een elektrisch signaal te genereren zodra de magneet zijn schakelbereik nadert. Op deze manier kunnen pneumatisch bediende systemen worden bewaakt en eventueel aangestuurd.

De toepassingsgebieden van magnetische schakelaars gaan echter veel verder dan de pneumatiek en automatisering. Ze worden gebruikt in de machinebouw, luchtvaart en landbouw, maken deel uit van veiligheids- en meettechniek en worden gebruikt in de auto-industrie. Voorbeelden hiervan zijn magnetische schakelaarstarters of magnetische schakelaarstarters in motoren. Starter en magnetische schakelaar zijn twee afzonderlijke componenten, zelfs als ze op een gerelateerd onderdeel lijken. Een starter is een kleine elektromotor die dient om de startmotor van de auto te ondersteunen totdat deze zelfstandig draait. Dit werkt door de beweging van de elektromotor over te brengen op het vliegwiel van de verbrandingsmotor. De starter is tijdens het rijden losgekoppeld van de motor zodat er geen onnodige slijtage is. In- en uitkoppelen is de taak van de magnetische schakelaar. Bij het starten van het voertuig (het omdraaien van de contactsleutel) krijgt de schakelaar een puls en trekt het rondsel (een kleine versnelling) van de starter in de motorring. Bovendien sluit het het contact met de accu om de startmotor van stroom te voorzien, zodat deze de verbrandingsmotor kan aandrijven totdat deze begint te draaien. Als de contactsleutel wordt losgelaten, stort de magnetische kracht in. De starter is losgekoppeld en uitgeschakeld.

Magnetische schakelaars worden ook gebruikt om te controleren of ramen en deuren open of gesloten zijn en worden hiervoor in alarmsystemen geïnstalleerd. Simpele schakelaars bestaan uit twee magneten, waartussen een magnetische stroom loopt. Bij het openen van de deur wordt de magnetische stroom onderbroken, waarna een waarschuwingssignaal klinkt. De toepassingsgebieden van magnetische schakelaars zijn nog steeds niet uitgeput. Ze zijn te vinden in huishoudelijke apparaten, worden gebruikt in de geneeskunde en telecommunicatie en nog veel meer.

 

Onze praktische tip: Installeer de magnetische schakelaar correct

Bij magnetische schakelaars die geschakeld worden op basis van een magnetisch veld is het belangrijk om aandacht te besteden aan de montageomgeving. Nabijgelegen ijzer- of stroomkabels die parallel aan de schakelaar lopen, kunnen het meetsignaal beïnvloeden. In het geval van een rij-installatie moet ervoor worden gezorgd dat de magnetische schakelaars op voldoende afstand van elkaar worden geïnstalleerd, zodat ze elkaar niet beïnvloeden of op elkaar inwerken. Afschermplaten kunnen hierbij helpen.

 

Aankoopcriteria voor magnetische schakelaars - wat is belangrijk?

Universele magnetische schakelaar

Het beoogde doel bepaalt grotendeels de keuze van de juiste magnetische schakelaar. Als u op zoek bent naar een magnetische schakelaar voor pneumatische cilinders, is het belangrijk om te zorgen voor compatibiliteit met de cilinderserie. Een goede oplossing zijn universele magnetische schakelaars die compatibel zijn met bijna alle pneumatische cilinders die een ingebouwde magnetische zuiger hebben. Dergelijke ontwerpen bieden de grootste flexibiliteit. Daarnaast is het belangrijk om een hoge schakelnauwkeurigheid te garanderen en of de schakelaar is ontworpen voor gelijkstroom of alle stroom. Hierbij moet rekening worden gehouden met de toelaatbare bedrijfsspanning (meestal gespecificeerd in volt voor AC en DC) en het schakelvermogen (watt of volt ampère).

Universele magnetische schakelaar maakt contact

De mate van bescherming kan een rol spelen, afhankelijk van de omgeving waarin de magnetische schakelaar wordt gebruikt. Veel magnetische schakelaars voor pneumatische toepassingen, die u in onze online winkel kunt vinden, hebben IP 65-bescherming. Dat betekent dat ze stofdicht zijn en vanuit elke hoek worden beschermd tegen waterstralen. Het behuizingsmateriaal is ook een factor waarmee rekening moet worden gehouden. Magneetswitches met een teflon behuizing zijn bijvoorbeeld geschikt voor gebruik in de voedings- en chemische industrie omdat het materiaal ongevoelig is voor zuren, logen en andere agressieve stoffen. Behuizingen van messing of kunststof zijn zeer geschikt voor algemene toepassingen in de machinebouw en automatisering. Om het ingebouwde elektrische systeem tijdens veeleisende taken te beschermen, moet de cilinderschakelaar trillingsbestendig zijn.

Onze praktische tip:

Veel pneumatische cilinders zijn ter plaatse voorzien van een groef voor een potentiële cilinderschakelaar, die dan gewoon gebruikt moet worden. Het is de moeite waard om een geschikte magnetische schakelaar te gebruiken (bijv. Met een T- of C-groef).

 

FAQ - Veel gestelde vragen over magnetische schakelaars

Mijn magnetische schakelaarstarter werkt niet. Wat kan dat zijn?

Als de magnetische schakelaarstarter defect is, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de elektromotor van de starter kapot is of dat het rondsel is versleten. De redenen zijn ook te vinden in de magnetische schakelaar. De hoofdcontacten kunnen mogelijk niet goed schakelen omdat de schakelaar in de verkeerde positie staat of omdat ze gewoon beschadigd zijn. In ieder geval moet de magnetische schakelaarstarter worden gerepareerd of vervangen door een geschikt reserveonderdeel dat bij het motortype past.

Mijn magnetische schakelaarstarter en mijn alternator braken tegelijkertijd. Is er een verband?

Nee, in ieder geval niet meteen. Hoewel de dynamo alle elektronische componenten van het voertuig van stroom voorziet, haalt de magnetische schakelaarstarter zijn energie uit de auto-accu, die ook zorgt voor het reservevermogen als de dynamo uitvalt. Er is dus geen directe verbinding.

Wat is de term solenoïde?

In verband met magnetische schakelaars komt men af en toe de uitdrukking "solenoid" tegen. Dit kan verschillende dingen betekenen. Enerzijds is solenoïde de Engelse term voor magnetische schakelaar en deze meting verdient meestal de voorkeur. In de elektrotechnische context is solenoïde ook een alternatieve term voor een solenoïde die is gemaakt van metaal en een magnetisch veld genereert. Het werkt als een staafmagneet zodra er stroom doorheen stroomt.