Advies

Geen enkele steenzaag is identiek, dus vindt u een ruime keuze via conrad. Een compleet assortiment ✓ Advies op maat ✓

Steenzaag: verschillende soorten, steeds voordelig

Een steenzaag is een speciaal toestel voor het zagen van natuursteen. In zijn meest eenvoudige vorm gaat het om een handzaag, maar daarnaast is er ook de elektrische steenzaag die een stuk eenvoudiger te hanteren is. Van elk model steenzaag bestaan er verschillende afwerkingen, waarbij de meeste modellen industriële diamant gebruiken.

De handsteenzaag

De eenvoudigste steenzaag voor manueel gebruik is de handsteenzaag. De basis van deze praktische zaag bestaat uit gesmeed staal. De zaag wordt dan voorzien van tanden met industriële diamantkorrels, hoewel goedkopere varianten soms wolfraamcarbide gebruiken. Deze zagen zijn voornamelijk geschikt voor het zagen van zachte kalksteensoorten en mergel. Voor albast bestaan er echter ook speciale handsteenzagen.

De steenknipper

Hoewel ook de steenknipper al eens een steenzaag wordt genoemd, kent het toch een aantal verschillen. Een steenknipper wordt bijvoorbeeld niet gebruikt voor het zagen van stenen, maar eerder voor het kloven of het doorknippen ervan. Dit type knipper is dan ook ideaal voor het kloven van tegels, opsluitbanden en natuursteen. Het is per slot van rekening een geliefkoosde machine voor het vervaardigen van steenblokken of het bijsnijden van tegels, waarbij het veel goedkoper is dan een professionele elektrische steenzaag.

De elektrische steenzaag

Een handsteenzaag wordt tegenwoordig slechts bij uitzondering gebruikt. Er zijn nu eenmaal veel elektrische toestellen die ook perfect met steen overweg kunnen. Zo is er de haakse slijper met een diamantzaagblad of een decoupeerzaag met een steenzaagblad. Ook is er de elektrische steenzaag, die vooral door professionele gebruikers wordt gebruikt. Dit type zaag komt in uiteenlopende soorten en maten om voor elk bouwproject een geschikt exemplaar te vinden.

Het meest gebruikte type is de steencirkelzaag, ook wel eens de brugzaag genoemd. Deze elektrische steenzaag wordt vooral in de steenhouwerij gebruikt. In moderne steenhouwerijen gaat deze zaag vaak samen met een computergestuurde draadzaag, waarmee speciale ontwerpen worden uitgezaagd. Ook een waterstraal wordt hierbij wel eens gebruikt. Dergelijke toestellen moeten echter op maat worden gemaakt of kennen een ingewikkeld installatieproces. Daarom kunt u deze niet zomaar online aanschaffen. Ook bij Conrad beperken we ons tot de steenknippers en de kleinere elektrische steenzagen. Kortom: wij focussen ons op een professioneel aanbod van de meeste gebruikelijke steenzagen.

De meerwaarde van diamant

Indien u een steenzaag aanschaft is het belangrijk om de tanduitvoering na te gaan. Vroeger werd er vaak zand gebruikt, maar dit is ondertussen vervangen door wolfraamcarbide. Wat ons betreft is het gebruik van industriële diamant een must. Een steenzaag met diamanten tanden weet de klus veel beter en accurater te klaren en kent bovendien een hoge duurzaamheid, waardoor de investering zichzelf eenvoudig terugverdient.

Laat u adviseren

Het vinden van een geschikte steenzaag is geen kinderspel, zeker als u deze wilt gebruiken voor specifieke toepassingen. Het gezegde zegt echter dat de gestage druppel de steen uitholt of dat u door vol te houden steeds uw doel bereikt. Ons business-team helpt u dan ook graag verder om het assortiment samen te bekijken en een geschikt exemplaar te vinden. Zij gaan met u op zoek naar de meest geschikte oplossingen met aandacht voor scherpe offertes.

Als u met een steenzaag aan de slag gaat, is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Rondspattende steensplinters kunnen immers wonden veroorzaken en ook snijdende diamantkorrels vormen het nodige gevaar. Gelukkig vindt u bij conrad.be de nodige professionele beschermingsmiddelen, zoals snijbestendige handschoenen, oogbescherming en oordoppen. Uiteraard horen ook veiligheidsschoenen tot de standaarduitrusting van elke professional. Om veilig te werken met uw nieuwe steenzaag adviseren we u daarbij graag, want uw veiligheid staat voor ons voorop.