Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

 

Stoomreiniger voor hygiënische reinheid

Stoomreiniger

Veel particuliere huishoudens hebben praktische alledaagse hulpmiddelen zoals dweilen en draadloze stofzuigers. De stoomreiniger komt daarentegen minder vaak voor bij regelmatig gebruik. Maar juist dit is een ideale aanvulling op de andere apparaten. Reiniging is handig en vooral intensief. Daar profiteren niet alleen particuliere huishoudens van, maar ook schoonmaakbedrijven, waar vaak industriële stoomreinigers staan.

In deze gids wordt uitgelegd welke soorten stoomreinigers er beschikbaar zijn voor privé en professioneel gebruik en hoe de apparaten werken in detail. Voorzien van de achtergrondkennis kunt u de juiste stoomreiniger voor uw toepassing kopen.

 • Wat is een stoomreiniger en welke vormen zijn er?

 • Hoe werkt een stoomreiniger?

 •  Hoe groot moeten het stroomverbruik, de watertank en de stoomdruk zijn? 

 • Welke extra functies zijn nuttig?

 
 

Wat is een stoomreiniger en welke vormen zijn er?

De apparaten worden gebruikt voor oppervlaktereiniging en gebruiken hiervoor hete stoom. De stoom kan zelfs relatief hard vuil van een oppervlak losmaken. Overal waar een stofzuiger niet het gewenste resultaat oplevert, is de stoomreiniger er - en dat zonder chemische reinigingsmiddelen.

Omdat oppervlakken verschillende eisen stellen, zijn er verschillende modellen stoomreinigers. Ramen zijn bijvoorbeeld het gemakkelijkst schoon te maken met een handheld-apparaat, terwijl vloeren kunnen worden schoongemaakt met een stoombezem, wat gemakkelijk is voor de rug.


De vier apparaattypes in één oogopslag:

Handstoomreiniger

Handstoomreiniger

Deze modellen zijn ontworpen om gemakkelijk met één hand te worden opgetild en geleid. Op deze manier kunnen voegen op de badkamermuur of hele ramen worden gereinigd. De apparaten zijn navenant klein en hebben een laag gewicht.

Praktische tip: Zelfs plaatsen waar het moeilijk of onmogelijk is om met grotere apparaten te werken, zoals in smalle douchecabines, zijn gemakkelijker schoon te maken. Het kleine formaat betekent echter ook dat de watertank relatief klein moet zijn. Vaak wordt een volume van 200 tot 500 milliliter beoogd.

 
Stoomreiniger

Stoomreiniger

Ben je op zoek naar een apparaat waarmee je vloeren met stoom kunt reinigen, kies dan voor deze modellen. Ze doen denken aan een handige stofzuiger die ook met de handen bediend wordt.
Dankzij het lange centrale lichaam kunt u met de stoombezems met een rechte rug werken.

Om reiniging met weinig armkracht mogelijk te maken, zijn deze apparaten ook vrij licht en hebben ze een relatief kleine watertank.
Dit is meestal zo groot als bij handstoomreinigers.

 

Vloer stoomreiniger

Vloer stoomreiniger

Als niet alleen kleinere oppervlakken moeten worden schoongemaakt, wordt een vloerstoomreiniger aanbevolen. Dit doet op zijn beurt denken aan klassieke stofzuigers, waarvan de apparaateenheid vrij groot is en daarom op rollen is gemonteerd. Het wordt over de vloer getrokken terwijl de aanzuigslang met de handen wordt geleid door een handgreep. Het hoofdeinde wordt gebruikt op vloeren als een stoombezem of kan worden verhoogd op muren, ramen en spiegels.

Door de grotere afmetingen is een vloerstoomreiniger voorzien van een grotere watertank en kan daardoor langer in gebruik blijven. Veel modellen hebben ook een 2-tanksysteem.

 
Grote industriële stoomreiniger voor professioneel gebruik in fabrieken en kantoren.

Industriële stoomreiniger

Deze apparaten onderscheiden zich duidelijk van vloerstoomreinigers, die meer bedoeld zijn voor privégebruik of gebruik in kleine bedrijven. Industriële stoomreinigers hebben een frame dat meerdere liters water biedt om te reinigen en een krachtige stoomketel. Het kan worden gebruikt om hoge temperaturen te genereren en te behouden om de beste reinigingsresultaten met hete stoom te bereiken.

De schoonmakers gebruiken een frame met rollen om flexibeler in gebruik te zijn. De meeste fabrikanten gebruiken het frame om ruimte te bieden voor extra reinigingsapparatuur zoals schoonmaakmiddelen, doeken, sproeiers, enz.

 
 

Hoe werkt een stoomreiniger?

Stoomreiniger

Stoomreinigers hebben een interne stoomketel waarin het water dat ze vullen wordt verwarmd. De energie die hiervoor nodig is, wordt geleverd door elektriciteit. Stoomreinigers hebben daarom een kabel die op een huishoudelijk stopcontact moet worden aangesloten. Het bereik is dienovereenkomstig beperkt en de kabellengte is een belangrijk aankoopcriterium.

Het water in de stoomketel wordt verwarmd tot 100 graden Celsius zodat het van fysieke toestand verandert en stoom wordt. Hoe lang de opwarmtijd duurt, varieert. Kleine versies met een overeenkomstig laag watervolume hebben meestal een korte opwarmtijd van 30 tot 60 seconden nodig. Grote industriële apparaten nemen daarentegen enkele minuten in beslag. De waterdamp komt dan vrij via het kopstuk.

De vorm waarin de levering in detail plaatsvindt, is afhankelijk van het gekozen mondstuk. De waterdamp kan zeer geconcentreerd naar buiten komen, bijvoorbeeld via een puntstraalsproeier. Een dergelijk mondstuk is bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld het reinigen van voegen. Meubelsproeiers daarentegen zijn bijzonder geschikt voor het voorzichtig reinigen van banken en fauteuils.

Het geselecteerde mondstuk of de reinigingsdoek die is bevestigd, maakt het vuil los. Dit wordt afgezogen via een stoomafzuigslang of in een doek gebonden. Deze laatste moet regelmatig worden vervangen.

 
 

Hoe groot moeten het stroomverbruik, de watertank en de stoomdruk zijn?

Om de reiniging jarenlang naar tevredenheid te laten werken, moeten stoombezems en dergelijke passen bij het beoogde gebruik. Let voordat u koopt op de volgende richtlijnen:

Stroomverbruik in watt
 • 1.000 watt is voldoende voor privégebruik

 • Professionele apparaten hebben een vermogen tussen de 2.000 en 3.000 watt

Watertank in milliliter of liter
 • bepaalt hoeveel minuten per keer kunnen worden schoongemaakt

 • kleine tanks met 200 tot 300 milliliter zijn geschikt voor particuliere huishoudens en kunnen ongeveer 15 minuten worden gebruikt

 • een liter water voor grotere schoonmaakbeurten

 • vijf liter standaard in de professionele sector

Stoomdruk in bar
 • Bij veel apparaten ligt de druk tussen de drie en vier bar, wat in het privé-leven volstrekt voldoende is

 • Industriële reinigers variëren van vijf tot tien bar

 • High-end apparaten ook beschikbaar vanaf 100 bar

 
 

Welke extra functies zijn nuttig?

De meeste apparaten hebben een meertraps stoomvolumeregeling om te kunnen reageren op de mate van vervuiling. Modellen met traploze stoomregeling zijn ideaal, zodat gebruikers nog nauwkeuriger kunnen reinigen.

De fabrikant Kärcher biedt gebruikers de VapoHydro-functie. Naast de eigenlijke stoom wordt tijdens het reinigen ook heet water toegevoerd. Dit maakt bijzonder vast vuil gemakkelijker los. De verzadigingsverhouding is instelbaar.

Voor stoomreinigers in particuliere huishoudens zijn apparaten met kinderslot handig om het risico op letsel te minimaliseren. Naast veiligheidssloten zijn elementen zoals bescherming tegen spatten of oververhitting belangrijk om het hanteren in het algemeen veiliger te maken.