Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

 

Wat u moet weten over Android-tablets

Tablets zijn bijzonder lichte en platte kleine computers met touchscreens voor flexibel gebruik thuis, onderweg en in de professionele omgeving.
Android-tablets zijn verkrijgbaar bij verschillende fabrikanten omdat het Google-besturingssysteem een open platform is en niet, zoals bij iOS, exclusieve software voor Apple-apparaten. Android-tablets zijn daardoor relatief goedkoop in aanschaf.
Tablet-apparaten bieden geweldige functies. In de volgende gids wordt uitgelegd waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van Android-tablets en hoe u verschillende modellen kunt vergelijken.

  • Wat kunnen tablets doen?

  • Het Android-besturingssysteem

  • Typische gebruiksscenario's voor Android-tablets

  • Aankoopcriteria voor Android-tablets

Wat kunnen tablets doen?Android-tablets

Tablets zijn platte, draagbare kleine computers met een aanraakscherm.
Qua gebruik vormen tablets een middenweg tussen smartphones en laptops / desktop-pc's:

In vergelijking met smartphones hebben tablets grotere schermen, wat een voordeel is bij het lezen, bekijken van video's, het geven van zakelijke presentaties, enz. De bediening via het aanraakscherm is voor sommige applicaties en websites ook gemakkelijker te beheren met een tablet, aangezien de knoppen op het grotere scherm gemakkelijker te raken zijn. Bovendien kunnen veel tablets zonder simkaart worden gebruikt, dus zonder aparte gsm-registratie.
In vergelijking met laptops en desktop-pc's scoren tablets punten met hun lage gewicht. Een tablet is makkelijker mee te nemen van A naar B en is nog net zo geschikt als presentatiescherm als een grotere pc. Omdat veel programma's tegenwoordig afhankelijk zijn van touchscreen-vriendelijke gebruikersinterfaces, lopen tablets steeds meer complexe applicaties in.

Tablets zijn eigenlijk alleen ongeschikt voor tekstzwaar werk omdat ze geen mechanisch toetsenbord hebben. Een lange tekst schrijven op een aanraakscherm is niet leuk. Bij sommige tabletmodellen kunnen toetsenborden worden aangesloten als externe apparaten. Deze zijn echter meestal zo plat ontworpen als de tablet zelf en bieden niet voldoende buffer voor de vingergewrichten voor frequente schrijvers.

Onze praktische tip: 

Als u echt alleen elektronische boeken wilt lezen, kunt u in plaats van een tablet een goedkopere e-boeklezer gebruiken met een display dat is geoptimaliseerd voor lang lezen. Voor complexere toepassingen op mobiel gebied is er echter geen ontkomen aan tablets, smartphones of laptops.

Het Android-besturingssysteem

Android is een besturingssysteem voor mobiele apparaten - tablets, smartphones en netbooks. De twee doorslaggevende voordelen van op Linux gebaseerde Android-software zijn het grote marktaandeel en de lage licentiekosten die worden gemaakt bij de aanschaf van Android-apparaten voor het besturingssysteem.
Tip: Android-tablets zijn een stuk goedkoper dan tablets van concurrent Apple.

Samen hebben de twee marktleidende mobiele besturingssystemen Android van Google en iOS van Apple een marktpenetratie van bijna 100 procent voor tablets. Dit betekent dat ontwikkelaars zich oriënteren op deze twee besturingssystemen bij het programmeren van nieuwe apps. De kans is dus groot dat je via de Google Play Store voor alle zaken een geschikte app met een Android besturingssysteem vindt.

 

Apps zijn kleine programma's die als software worden gedownload en op de tablet worden geïnstalleerd. De keuze aan content in de apps strekt zich uit over het dagelijks leven: van weer- en nieuwsapps, ticketsystemen, navigatie- en hotelboekingen, bank- en beursgegevens, gezondheidsonderwerpen, videomedia-bibliotheken zoals Netflix, shopping-apps van bijvoorbeeld Amazon Prime. Qua recepten en tuintips is er bijna geen onderwerp waarvoor verschillende apps al niet bestaan.

Android-versies en updates voor het besturingssysteem

Android is beschikbaar in verschillende softwareversies omdat het een open ontwikkelplatform is. Tijdens een update worden bekende beveiligingslekken gedicht en worden nieuwe features en functies toegevoegd. Voor oude Android-besturingssystemen is deze inspanning op een gegeven moment voor de fabrikant niet meer de moeite waard, waardoor nieuwe updates niet te verkrijgen zijn.
Een tablet met een oudere Android-versie functioneert nog zonder de laatste updates, maar door het ontbreken van beveiligingsupdates kun je overwegen om gevoelige applicaties zoals bank- en zorgverzekeringsapps te missen.

Tip: bij sommige Android-tablets kan met veel technisch inzicht een nieuwe Android-versie worden geïnstalleerd nadat de oude is verwijderd. Deze stap is echter riskant, want als het niet werkt, werkt niets meer. Als het experiment mislukt, in plaats van een functionerend, ouder apparaat, heb je een totale storing en heb je onvermijdelijk een nieuwe tablet nodig.

Typische gebruiksscenario's voor Android-tablets

Andoird-tabletten

Entertainment en mediagebruik

Veel tablets worden voornamelijk gebruikt als afspeelapparatuur voor entertainment en media-inhoud zoals online kranten, muziek, films en series. Met het grotere display zijn ze gebruiksvriendelijker dan de kleinere smartphones. Bovendien werken de daadwerkelijke smartphones onafhankelijk van dergelijke tablets als tweede apparaten. Dit betekent dat je met je smartphone ongestoord verder kunt chatten, online shoppen en dingen organiseren terwijl je op je tablet naar je favoriete serie kijkt.
Zoektip: Om films en series met een comfortabele kijkrichting op de tablet te kunnen bekijken zijn er diverse beugels en statieven voor de displays.

Tip: bij het kiezen van een Android-tablet voor mediagebruik is netwerkcapaciteit cruciaal. Wil je je tablet voornamelijk thuis of op een andere vaste locatie met internettoegang via WLAN gebruiken, dan is een WLAN-interface voldoende. Ben je daarentegen vaak onderweg en wil je toch de laatste content van internet ontvangen, dan is een simkaartslot en een contract met een gsm-provider voor meerdere GB maandelijks datavolume voor de tablet aan te raden. Voor incidenteel gebruik onderweg stel je via je smartphone een hotspot in voor wifi-gebruik.

Andoird-tabletten

Communicatie en presentaties

Standaard zijn Android tablets geschikt voor het ontvangen en versturen van e-mails. Een kalender en een tijdweergave zijn ook altijd aan boord. Verdere messengers en apps kunnen afzonderlijk worden geïnstalleerd. Slechts een paar tablets zijn geschikt om mee te bellen. U kunt echter ook bellen via internetservices zoals Skype.

Voor presentaties is een voldoende groot intern geheugen vereist of een verbinding met internet en een online cloud die de bestanden beschikbaar stelt voor de presentatie. Meestal worden tablets niet gebruikt voor het opstellen, maar voor pure presentatie. Bestanden worden op de laptop of pc aangemaakt en vervolgens overgebracht naar het geheugen van de tablet - via een thuisnetwerk en WLAN of via fysieke slots zoals micro-USB-poorten. Er zijn geschikte tablets met HDMI-aansluitingen voor weergave op externe monitoren en projectoren.

Professioneel en privé: beheer van slimme huizen, databases en andere applicaties via externe toegang

Android-tablets zijn ook geschikt als mobiele gebruikersinterfaces voor slimme thuisgadgets zoals lichtregeling en inbraakalarmsystemen, entertainmentlandschappen met verschillende externe apparaten en mobiel databasebeheer in een professionele context. Als de software van de gewenste applicatie de geïnstalleerde Android-versie ondersteunt, bedien je je smarthome gemakkelijk met de tablet. Hierdoor is onderweg op afstand toegang tot zowel apparaatbedieningen als centraal opgeslagen gegevens via mobiel internet of binnen een WLAN-netwerk mogelijk.

Tip: steeds meer bedrijven rusten hun werknemers uit met tablets. Deze besturen bijvoorbeeld bestel- en kassasystemen in restaurants of dienen als licht en goedkoop alternatief voor de laptop voor veldwerk. Voor het beheer van een hele "vloot" tablets in bedrijven zijn er diverse hulpproducten zoals opslag-, transport- en laadsystemen waarin meerdere tablets veilig tegelijk zijn ondergebracht. Hier vind je de laad- en beheersystemen voor tablets en laptops in onze shop.
Opmerking: houd bij het kiezen van tablets voor mobiele toegang op afstand rekening met de beschikbare internet- en netwerkopties

Aankoopcriteria voor Android-tablets

Voordat u een tablet koopt, is het de moeite waard om de technische gegevens van het model te bekijken om verschillende tablets met elkaar te kunnen vergelijken. Een overzicht van de technische gegevens en functies evenals de beschrijving van het apparaat en andere downloads met informatie vindt u op de respectievelijke productpagina's.

In de volgende paragrafen worden verschillende eigenschappen en functies van Android-tablets uitgelegd en geïllustreerd aan de hand van praktische voorbeelden.

De fysieke sleuteldata

Display: grootte en resolutie

De optimale schermgrootte hangt af van het beoogde gebruik: films en video's zien er beter uit op grote schermen, terwijl kleinere apparaten gemakkelijker te vervoeren zijn. Android-tablets zijn verkrijgbaar met schermformaten tussen 6,95 en 21,5 inch, dus met heel verschillende afmetingen. Een inch is 2,54 cm.

De resolutie van het scherm is belangrijk voor de kwaliteit van de weergave van afbeeldingen, video's en films. Kies voor de hoogst mogelijke resolutie als je de tablet veelvuldig wilt gebruiken als vervanging voor televisie. Voor pure kantoor- en administratieve werkzaamheden is een kleinere resolutie echter voldoende.

Dimensies en gewicht

De hoogte, breedte en diepte en het gewicht van een tablet zijn belangrijke informatie als u het apparaat onderweg wilt gebruiken en dienovereenkomstig moet vervoeren. De buitenafmetingen zijn ook relevant voor de keuze van accessoires zoals beschermfolies, draagtassen en houders.
Info: Het buitenframe van tablets is altijd iets groter dan het beeldscherm.

 

Systeemgegevens

Processor

De processor bepaalt de rekenkracht van de tablet. In de regel zijn meerdere processorkernen in een tablet ingebouwd. De octa-core processor heeft twee keer zoveel processorkernen als de quad-core processor. Hierdoor werken de apparaten sneller omdat ze meer data tegelijk kunnen verwerken.

Naast de processortypes met hun overeenkomstige aantal processorkernen zijn er verschillende fabrikanten en hun processorseries voor Android-tablets, bijvoorbeeld ARM met CortexTM, HUAWEI met Kirin of Qualcomm®met Snapdragon.

Info: Een hoge processorprestatie is belangrijk als je veel heen en weer schakelt tussen verschillende apps of als je meerdere grafisch intensieve applicaties tegelijk met de tablet wilt openen. Krachtige processors zijn ook essentieel voor online games.

Werkgeheugen

Naast het processortype is het hoofdgeheugen het tweede belangrijke criterium voor de prestaties van een tablet. Bestanden die momenteel nodig zijn voor verwerking, worden in de cache opgeslagen in het hoofdgeheugen. Hoe groter het geheugen, hoe sneller een tablet informatie uit programma's, apps en achtergrondprocessen kan verwerken.

Gebruiksduur van de accu

De batterijduur is het nummer 1 selectiecriterium voor tablets voor mobiel gebruik.

  • Ben je vaak onderweg en heb je tussendoor geen oplaadmogelijkheid, kies dan voor een van de duurdere, maar ook navenant krachtige topmodellen met een lange accuduur.
  • Als je de tablet daarentegen stationair gebruikt, wat betekent dat hij thuis of op kantoor meestal aan een oplaadkabel wordt bevestigd, is de batterijduur minder relevant. 

Tip: je zou toch moeten overwegen om in ieder geval de batterijduur te kiezen, zodat je je favoriete programma of een of twee films kunt kijken zonder directe stroomvoorziening.
Info: De batterij is permanent geïnstalleerd in bijna alle tablets en kan niet worden vervangen. Als de accu leeg is en er is geen stopcontact in zicht, helpen powerbanks om het energietekort tijdelijk te verhelpen.
Zoektip: Android-tablets worden opgeladen met gestandaardiseerde USB-oplaadkabels met powerpacks. Opladers en USB-aansluitingen vind je hier.

Lokale opslaglocaties

Info: Opslagcapaciteit is belangrijk als u het apparaat ook offline wilt gebruiken. Zonder internettoegang zijn alleen lokaal opgeslagen bestanden toegankelijk.

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit geeft informatie over de lokale opslagruimte op de tablet. Het interne geheugen is enerzijds bezet met systeemgegevens en geïnstalleerde programma's, anderzijds kun je hier je eigen bestanden zoals foto's, video's en presentaties opslaan.

Geheugenkaartsleuven

Geheugenkaartsleuven zijn kaartsleuven om de interne opslagcapaciteit uit te breiden met een verwisselbare opslageenheid, meestal een SD-kaart of micro SD-kaart.
Deze geheugenuitbreiding is uitermate handig wanneer u regelmatig bestanden naar de tablet moet overzetten. Vervolgens kunt u bestanden toevoegen aan een SD-geheugenkaart op een ander apparaat en deze eenvoudig in de kaartsleuf van de tablet plaatsen om deze bestanden bij de hand te houden.
U kunt bijvoorbeeld een film downloaden naar de geheugenkaart en ernaar kijken tijdens een lange treinreis, ongeacht de internetontvangst.
Tip: Voor bedrijven die regelmatig een aantal tablets moeten uitrusten met de laatste informatie, zijn vervangbare SD-kaarten ook een goed alternatief voor het uitwisselen van data via een netwerkverbinding of bluetooth.

Netwerkmogelijkheden

WLAN, internet en telefonie

Tablets met Wi-Fi zijn geschikt voor Wi-Fi. Dit betekent dat ze draadloos verbinding kunnen maken met een WLAN-netwerk via een radioverbinding en dit kunnen gebruiken om gegevens te verzenden en ontvangen. Als er een verbinding is met je thuisrouter of met een openbare wifi-hotspot met internettoegang, kun je met een wifi-tablet op internet surfen. Openbare wifi-netwerken zijn tegenwoordig bijna overal te vinden: op treinstations, universiteiten, hotels, winkelcentra en cafés.
In het thuisnetwerk wordt het WLAN vaak gebruikt om gegevens uit te wisselen met de tablet. Om dit te doen, moeten de bestanden dienovereenkomstig in het netwerk worden vrijgegeven.
Tip: vergeet niet om ongewenste opties voor het delen van bestanden uit te schakelen voordat u verbinding maakt met een openbaar netwerk. In de instellingen kunt u vaak verschillende vrijgaveprofielen definiëren voor verschillende netwerktypes.
Als u mobiel online wilt zijn met uw eigen internettoegang, onafhankelijk van netwerken van derden, heeft u een tablet nodig waarin een simkaart kan worden geplaatst voor deelname aan de mobiele telefoon.
GSM / 2G, UMTS / 3G, LTE / 4G zijn mobiele standaarden. Ze werden in oplopende volgorde geïntroduceerd in Duitsland en internationaal. Met elke technologische vooruitgang werd er meer bandbreedte toegevoegd voor datatransmissie bij gebruik van mobiel internet. De 5G-standaard wordt binnenkort in Duitsland geïntroduceerd.
Niet alle tablets met simkaartsleuven voor mobiele communicatie zijn ook geschikt om mee te bellen. In de regel is dit geen probleem, want je hebt een smartphone of een klassieke mobiele telefoon, waarmee bellen makkelijker gaat dan met een grote tablet.

NFC / Bluetooth

Near Field Communication (NFC) is een transmissiestandaard voor het draadloos uitwisselen van bestanden over afstanden van 10 tot 20 cm. In de toekomst zal deze technologie onder meer internationaal worden ingezet voor contactloze betalingsprocessen. Beide apparaten moeten NFC-compatibel zijn om de automatische gegevenssynchronisatie te laten werken. Bij oudere tablets kan de NFC-interface eventueel achteraf als adapter worden ingebouwd.
Info: met name Google promoot Near Field Communication. Daarom zijn alle Android-smartphones met versie 4.0 en hoger standaard uitgerust met een NFC-interface. Het valt nog te bezien of deze technologie ook zijn weg zal vinden naar tablets.
Bluetooth heeft een groter bereik en grotere gegevensoverdrachtsnelheden dan NFC. Het wordt ook gebruikt voor het draadloos uitwisselen van bestanden over korte afstanden. In vergelijking met NFC is er echter een installatieproces, bekend als "koppelen", nodig om voor de eerste keer een Bluetooth-verbinding tot stand te brengen.

GPS

GPS betekent absoluut Global Positioning System. Je hebt een gps-sensor nodig als je met het apparaat wilt navigeren. Alleen apparaten met GPS kunnen uw locatie automatisch verzenden.

Verdere tips

Geschikt voor buiten

Tabletten voor buitengebruik moeten robuust zijn gebouwd. Als je je tablet veel onderweg, buiten in de tuin of in buitensituaties wilt gebruiken, is een spatwaterdicht en eventueel ook stofdicht apparaat aan te raden. Indien nodig wordt een beschermfolie tegen verblinding door de zon als accessoire aangebracht.
Zoektip: hier vindt u tablets voor buitengebruik en industriële tablets met het Android-besturingssysteem.

Bescherming tegen ongeoorloofd gebruik

Standaard vertrouwen Android-tablets op verzoeken om een pincode om te beschermen tegen ongeoorloofd gebruik. Het is vaak mogelijk om in te stellen hoe lang het display inactief en actief moet zijn voordat een nieuwe pincode of wachtwoord vereist is. Het pincodeverzoek kan worden gedeactiveerd voor apparaten die door meerdere gezinsleden thuis worden gebruikt en niet toegankelijk zijn voor onbevoegden.
Tip: Vingerafdruksensoren die de tablet ontgrendelen op basis van de vingerafdruk van uw opgeslagen gebruiker, zijn sneller dan het invoeren van pincodes.

Fysieke verbindingen / interfaces

Een nadeel van veel tablets is dat ze, afgezien van een mini-USB-poort om op te laden, geen andere fysieke slots hebben voor externe apparaten zoals grotere schermen, projectoren, toetsenborden, luidsprekers, enz.
Wil je je Android-tablet regelmatig met andere hardware verbinden, let dan op dergelijke aansluitmogelijkheden en beschikbare adapters. Voor tablets die uw inhoud naar grotere schermen / projectoren moeten verzenden, wordt ten minste één HDMI-aansluiting als interface aanbevolen.

Spreker en camera

Hoogwaardige luidsprekers verhogen het genot van muziek, films en series. Voor multimedia- en messenger-applicaties wordt soms waarde gehecht aan een krachtige camera op de tablet.
Tip: Om externe apparaten zoals presentatieschermen en geluidssystemen aan te kunnen sluiten, let op de bijbehorende interfaces op de tablet. Externe apparaten kunnen worden aangesloten via kabels en geschikte slots of via een radioverbinding.

 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord