Advies

Tuimelschakelaars van Conrad Components, Siemens en Panasonic kopen via conrad. Ook tuimelschakelaars van 12 V verkrijgbaar. Snel geleverd ✓ Vanaf 1 stuk ✓

Tuimelschakelaars met twee, drie of meer standen

Bij tuimelschakelaars gebruikt u een handige hefboom om uw schakeling te sturen. Tuimelschakelaars kunnen twee standen of meer hebben en zijn al dan niet waterdicht. Bij Conrad vindt u een uitgebreid aanbod aan tuimelschakelaars, inclusief tuimelschakelaars op 12 V.

Wat zijn tuimelschakelaars?

Tuimelschakelaars worden ook wel eens wipschakelaars genoemd. Het gaat om een type schakelaar met een hefboom, waarbij de schakelaar verschillende verbindingen maakt of verbreekt wanneer u de stand van de hefboom wijzigt. De bekendste toepassing van een tuimelschakelaar vindt u in uw wagen, waarbij u via de hefboom de linkse of rechtse richtingaanwijzers activeert en de optie heeft om geen of beide richtingaanwijzers te gebruiken. Het gaat hier met andere woorden om een tuimelschakelaar met vier standen. Er zijn echter ook tuimelschakelaars met meer of minder standen verkrijgbaar.

Zijn tuimelschakelaars waterdicht?

Tuimelschakelaars zijn niet automatisch waterdicht. Of tuimelschakelaars al dan niet waterdicht zijn, kunt u afleiden op basis van de IP-classificatie van de schakelaar. Het is het tweede cijfer van de IP-classificatie die aangeeft of de tuimelschakelaar waterdicht is of niet. De tuimelschakelaar is waterdicht wanneer het tweede cijfer 8 (waterdicht) of 9 (vochtdicht, ook bij besproeien onder hoge druk) is. In de praktijk volstaat het echter wel vaker dat de tuimelschakelaar sproeidicht (5), waterbestendig (6) of dompeldicht (7) is. Een sproeidichte tuimelschakelaar heeft geen probleem indien het bespoten wordt met maximaal 12,5 liter per minuut, ongeacht de hoek. Bij een waterbestendige schakelaar loopt dat cijfer op tot 100 liter per minuut. En een dompeldichte schakelaar kunt u zelfs tot 30 minuten onderdompelen op 1 meter diepte.

Hoe een tuimelschakelaar aansluiten?

Hoe u de tuimelschakelaar moet aansluiten, is afhankelijk van het aantal standen. Bij een schakelaar met 3 standen zult u steeds enerzijds de fasedraad hebben, die via de verschillende standen naar verschillende verbruikers loopt die

op hun beurt worden verbonden met de nuldraad. Uiteraard is ook een onderbreking van het elektrisch circuit mogelijk. Afhankelijk van de gekozen schakelaar en het aantal standen verschilt de exacte aansluitmethode. Daarom hebben wij steeds het datablad toegevoegd waarop ook de verschillende aansluitklemmen en de inwendige werking zijn weergegeven. Hierdoor kunt u eenvoudig uw tuimelschakelaar kopen en vervolgens uw tuimelschakelaar aansluiten.

Waar een tuimelschakelaar kopen?

Bij elke doe-het-zelfzaak kunt u tuimelschakelaars kopen. Omdat alle tuimelschakelaars echter hun eigen unieke eigenschappen hebben, zowel wat de schakelposities als de maximale schakelstroom, de schakelspanning en de aansluiting betreft, ziet u echter al snel door de bomen het bos niet meer. Daarom is het net zo handig om uw tuimelschakelaar te kopen via onze website, waar u via de uitgebreide filtermogelijkheid in een handomdraai een passende tuimelschakelaar vindt. Bovendien helpt onze klantendienst u met plezier verder.

De partner voor al uw schakelaars

Indien u niet op zoek bent naar een schakelaar met een hefboompje maar eerder met een knopje, dan bent u waarschijnlijk op zoek naar een wipschakelaar. Ook zo'n wipschakelaar koopt u gewoon bij conrad.be. Wij beschikken over een uitgebreid assortiment aan schakelaars en toetsen, incluis voertuigschakelaars, vermogensschakelaars en schuifschakelaars. Net zoals bij onze tuimelschakelaars gebruikt u de filtermogelijkheden om meteen de schakelaar te vinden die u voor uw schakeling nodig heeft.