bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bent u op zoek naar USB-hubs? Altijd direct uit voorraad leverbaar en binnen enkele werkdagen in huis.

USB is de standaardinterface voor moderne computers. Bijna elk randapparaat, van USB-sticks tot printers, bezet een USB-poort. Maar wat doet u als alle aansluitingen op de computer bezet zijn? Dan heeft u een USB-hub is nodig.

Overzicht van USB-hubs en interfaceverdelers

U kent het probleem waarschijnlijk: sluit snel een muis, een geheugenstick, de smartphone en misschien de printer aan op de notebook, en alle USB-poorten zijn bezet. Een USB-hub is een ongecompliceerde en goedkope oplossing om het aantal aansluitmogelijkheden te vergroten. De handige verdelers zijn verkrijgbaar als kleine en compacte hubs die doorgaans vier tot vijf poorten bieden, makkelijk in uw broekzak passen en dus altijd bij u zijn als u op reis gaat. Voor stationair gebruik aan het bureau zijn er beduidend grotere modellen met 10 of meer poorten. Sommige varianten bieden poorten die afzonderlijk kunnen worden in- en uitgeschakeld. Dit kan handig zijn om apparaten die niet in gebruik zijn volledig te deactiveren en tevens elektriciteit te besparen. Veel apparaten hebben een LED-display dat aangeeft welke poorten momenteel actief zijn. Daarnaast kunnen hubs worden uitgerust met andere handige functies, bijvoorbeeld met een geïntegreerde Ethernet-adapter of een lezer voor SD-kaarten.

USB-hubs kunnen worden ontworpen als apparaten met een behuizing of als insteekkaarten of slots aan de voorkant voor installatie in de computer. Overigens zijn er niet alleen distributeurs voor USB beschikbaar, maar ook hubs voor de RS232 seriële interface. Dit wordt nog steeds gebruikt door verschillende apparaten zoals UPS-systemen of barcodescanners. Er zijn ook distributeurs voor FireWire of DisplayPort.

Huidige standaarden

De specificatie voor de USB-standaard werd in 1998 aangenomen. Aangezien de oude standaarden USB 1.0 en 1.1 vandaag geen rol meer spelen, gaan we direct aan de slag met USB 2.0. De interface levert een bruto datasnelheid van maximaal 480 Mbit / s, waarvan ongeveer 40 Mbyte / s netto resteert. De maximale stroomsterkte is 0,5 A en het maximale vermogen is 2,5 watt. Een blik op de specificaties leert dat USB 2.0 door zijn lage snelheid nogal ongeschikt is voor het opslaan van grote bestanden.

Met de opvolger USB 3.0 is de bruto gegevenssnelheid verhoogd tot 5 GBit / s (ongeveer 450 Mbyte / s netto). De stroomsterkte is 0,9 A en het maximale vermogen is 4,5 Watt. De uitbreiding USB 3.1 Gen 1 brengt geen verandering in de transmissiesnelheid; Bij gebruik van de usb c connector kan de maximale stroom oplopen tot 3 A en het vermogen tot 15 watt. Het verhoogde vermogen is vooral handig bij het opladen van externe apparaten. Een verdere aanzienlijke snelheidsverhoging was mogelijk met USB 3.1 Gen 2. De bruto gegevensoverdrachtsnelheid is verdubbeld tot 10 GBit / s in vergelijking met Gen 1. Er blijft ongeveer 800 Mbytes / s over. De stroomsterkte en het maximale vermogen blijven echter ongewijzigd.

De huidige versie van de USB-standaard is versie USB 3.2 (vanaf 2019). Ook in dit geval wordt de bruto datasnelheid verdubbeld in vergelijking met 3.1 Gen 2. Dit is nu 20 GBit / s, wat overeenkomt met ongeveer 2 GByte / s netto. Bij USB 3.2 wordt de USB-C-connector voor het eerst zonder uitzondering gebruikt. Stroomsterkte en prestatie blijven op het niveau van 3.1 Gen 2 en bedragen dus maximaal 3 A en 15 watt. De volgende grote stap in de ontwikkeling van de interface is USB 4. Een bruto gegevenssnelheid van 40 GBit / s kan hier worden verwacht.

USB voor onderweg

Een USB-apparaat is meestal aangesloten op een computer. Het dient als host en biedt stuurprogramma's en alle benodigde software om het aangesloten apparaat te kunnen herkennen. Op deze manier is directe communicatie tussen twee USB-apparaten niet mogelijk. Bij USB On-The-Go, afgekort OTG, bestaat de mogelijkheid dat een USB-apparaat tot op zekere hoogte als host kan dienen. Een camera kan bijvoorbeeld afbeeldingen naar een printer sturen zonder tussenkomst van de computer. Maar dit werkt alleen als beide apparaten OTG-compatibel zijn.

Actieve en passieve USB-verdelers

Aangesloten apparaten zoals een muis of een geheugenstick worden direct via de usb-poort van stroom voorzien. Alle poorten op een hub delen echter de spanning die door de computer via de kabel wordt geleverd. Omdat de hub meestal maar op één USB-poort wordt aangesloten, is alleen de energie die deze ene poort levert beschikbaar voor de hub. Bij USB 3.0 zou dat bijvoorbeeld 0,9 A en 4,5 watt zijn, die de hub over al zijn aansluitingen moet verdelen. Als alle poorten op zo'n passieve distributeur worden gebruikt, werkt een aangesloten apparaat mogelijk niet. In dit geval is de stroomvoorziening simpelweg niet meer voldoende. Dit probleem kan worden vermeden met een actieve hub. Deze apparaten hebben een aparte voedingseenheid, die ervoor zorgt dat het volledige vermogen op elke beschikbare aansluiting beschikbaar is. Op deze manier kunnen ook verdelers met 10 of meer aansluitingen worden ingezet zonder prestatieverliezen bij meervoudige of volledige bezetting.

De verschillende soorten USB-connectoren

De USB-standaard voorziet in verschillende connectortypen die vanaf USB 3.2 worden vervangen door de Type-C-connector. De rechthoekige stekker van het type A is de meest voorkomende vorm en wordt gebruikt op de meeste apparaten die op een computer moeten worden bediend. De apparaten variëren van invoerapparaten en externe harde schijven tot printers en scanners.

Kabels met een type B-connector worden meestal gebruikt om randapparatuur zoals printers op de computer aan te sluiten. Aangezien er nauwelijks een computer is met een type B-aansluiting, hebben dergelijke printeraansluitkabels meestal een type A-stekker aan de andere kant. Mini-USB-stekkers zijn beduidend kleiner dan de type A-stekker en worden vooral gebruikt in camera's, mp3-spelers en andere kleinere apparaten. Ook in dit geval hebben de bijbehorende kabels vaak een type A-connector aan de andere kant, waardoor aansluiting op een pc mogelijk is. De micro-USB-connector is nog kleiner. Het wordt nog steeds op veel mobiele telefoons gebruikt. Kabels met een micro-USB-stekker zijn ook voorzien van type A-stekkers voor aansluiting op de computer of een USB-oplader.

Waar moet u op letten bij het kopen van USB-hubs en interfacedistributeurs?

Zoals zo vaak is bij het kopen van een USB-hub de vraag naar het beoogde gebruik doorslaggevend. Reis je veel? Kies dan voor een compacte verdeler zonder extra voedingseenheid. Vier tot vijf poorten zouden voor de overgrote meerderheid van de gevallen voldoende moeten zijn. Bij een hub die voornamelijk thuis aan het bureau of op kantoor wordt gebruikt, gebruik je bij voorkeur een actief model met een extra voedingseenheid. Bedenk voordat u koopt hoeveel poorten u nodig heeft. Hoe meer verbindingen een hub aanbiedt, hoe duurder deze doorgaans is. Het is aan te raden om geen USB 2.0-hub te kopen, maar in plaats daarvan een modern 3.0-model te kopen. Over compatibiliteit hoef je je overigens geen zorgen te maken: een USB 3.0-apparaat werkt ook gewoon met een USB 2.0-interface en vice versa. Een 3.0 harde schijf die op een 2.0 poort is aangesloten werkt echter alleen op de maximale snelheid van 2.0.

Onze praktische tip: USB-hub met geïntegreerde SD-kaartlezer voor onderweg

Ben je veel onderweg, dan is het aan te raden om een compacte en robuuste usb hub met een duurzame aluminium behuizing te gebruiken. Sommige USB-verdelers zijn uitgerust met een geïntegreerde SD-kaartlezer en besparen u dus het meenemen van een ander apparaat.

FAQ - Veelgestelde vragen over USB-hubs en interfacedistributeurs

Wat is usb c?

Dit is geen transmissiestandaard zoals USB 3.0. USB-C definieert alleen de connector die kan worden aangesloten via bijvoorbeeld Thunderbolt of USB 3.2. Als Thunderbolt op de achtergrond werkt, kan USB-C ook DisplayPort, audiosignalen of PCI Express verzenden.

Wat zijn de voordelen van USB-C?

De connector heeft als voordeel dat hij erg klein is en dat de poorten op de computer navenant compact kunnen zijn. Hierdoor kunnen notebooks nog dunner gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld de fabrikant Apple bewijst met zijn devices. Bovendien is de stekker absoluut twistvast en kan daarom ook in het donker gemakkelijk worden aangesloten, wat praktisch kan zijn met smartphones. USB Type-C betekent ook een grote stap voorwaarts op het gebied van stroomvoorziening: de standaard zelf is ontworpen voor maximaal 100 watt. Niet alleen kleinere apparaten zoals mp3-spelers of mobiele telefoons kunnen via USB worden opgeladen, maar ook notebooks. Als het Thunderbolt-protocol zich achter de Type-C-connector bevindt, is het mogelijk om een notebook op te laden, een compatibele monitor aan te sluiten of de computer uit te breiden met een externe grafische kaart met slechts één aansluiting.

Er is een poort op mijn USB-hub met een batterijpictogram ernaast. Waar gaat het over?

Het is een zogenaamde snellaadverbinding waarmee je je smartphone of tablet oplaadt. Vergeleken met de andere aansluitingen op de hub, levert de oplaadpoort een aanzienlijk hogere stroom, waardoor compatibele apparaten snel kunnen worden opgeladen.