bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Op zoek naar een USB-kabel? In ons assortiment vindt u USB-kabels voor uw Apple apparaat, android telefoon en diverse andere apparaten. Van USB 1.1 tot USB 3.2, bij Conrad grijpt u nooit mis.

Wat is een USB-kabel?

Met een USB-kabel (Universal Serial Bus) kunnen massaopslagapparaten, smartphones, camera's en vele andere apparaten worden aangesloten op een USB-aansluiting (bijvoorbeeld op een pc). Snelle gegevensoverdracht of ongecompliceerd opladen van batterijen is geen probleem. USB-kabels kunnen zowel aansluitingen als stekkers hebben voor USB van verschillende generaties of MicroUSB en kunnen voor veel andere toepassingen worden uitgerust met praktische adapters.

Welke USB-kabels zijn er?

  • USB-aansluitkabel: Standaard USB-verbindingskabels bieden snelle gegevensoverdracht voor generaties USB 1.1 tot USB 3.1. Er zijn verschillende combinaties van USB- en MicroUSB-pluggen mogelijk en kunnen zo worden gebruikt om kleinere apparaten op de pc aan te sluiten. Er zijn veel verschillende specificaties beschikbaar.
  • USB-verlengkabel: Als de USB-kabel te kort is voor de afstand, kunnen USB-verlengkabels extra bereik bieden voor alle generaties. Ze combineren een USB-stekker met een USB-aansluiting en bieden ook (afhankelijk van het model) actieve repeaters, dubbele afscherming en vele andere extra's.
  • USB-adapter: USB-adapters bieden een handige oplossing voor het aansluiten van twee apparaten die zijn uitgerust met USB-aansluitingen van verschillende generaties of verschillende typen. Er zijn adapters beschikbaar voor bijvoorbeeld USB 3.0-bus A en USB-C-stekker.
  • Apple iPad / iPhone / iPod-aansluitkabel: Voor de speciale Lightning-aansluitingen of 30-polige Apple Dock-aansluitingen op Apple-apparaten zijn er multifunctionele aansluitkabels die op een USB-aansluiting kunnen worden aangesloten. De gegevensoverdracht lukt zonder problemen!
  • USB Y-kabel: Praktische USB Y-kabels verbinden maximaal drie apparaten en kunnen de aansluitmogelijkheden uitbreiden, vooral voor laptops met weinig USB-aansluitingen. Diverse combinaties van USB-stekkers en andere technische specificaties zijn mogelijk in alle generaties.
  • USB-converter: Met USB-converters kunnen ook externe harde schijven met IDE- of SATA-aansluitingen worden aangesloten op de USB-aansluiting van laptops of pc's. Snelle gegevensoverdracht is mogelijk voor alle USB-generaties.
  • USB computer / seriële / paralelle verbindingskabel: Voor de oudere seriële / parallelle apparaten (bijv. voor de industrie) zijn aparte kabels verkrijgbaar.

Onze praktische tip

Voor veel apparaten is aansluiting met een USB-kabel een handige oplossing. Als er niet genoeg USB-aansluitingen op de pc of laptop zijn, kunnen ook meerdere USB-kabels via USB-hubs op één USB-aansluiting worden aangesloten.

USB 2.0, USB 3.0 en meer

Er zijn nu verschillende generaties USB-aansluitingen beschikbaar. De originele USB 1.0 wordt nog zelden gebruikt en is over de hele linie vervangen door USB 2.0. Deze generatie maakt al indruk met een datatransmissiesnelheid van 480 Mbit / s, de nieuwe USB 3.0 draagt zelfs ongeveer 5 Gbit / s over. Er zijn echter enkele beperkingen voor USB 3.0 en de nog snellere USB 3.1. USB 3.1 haalt alleen een snelheid van 10 Gbit / s met geschikte kabels die geschikt zijn voor high-speed transmissie.

USB 3.0 wordt USB 3.1 (generatie 1)

De huidige classificatie van USB-categorieën verwijst niet langer naar USB 3.0. Deze standaard wordt nu USB 3.1 (generatie 1) genoemd, hoewel de belangrijkste technische gegevens identiek zijn gebleven.
 

USB-specificaties Overdrachtsnelheid: Maximale prestaties Video-overdracht mogelijk
USB 1.1 Maximaal 12 Mbit / s 0,5 W bij 5 V / 0,1 A Nee
USB 2.0 Maximaal 480 Mbit / s 2,5 W bij 5 V / 0,5 A Nee
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) Maximaal 5 Gbit / s 4,5 W bij 5 V / 0,9 A Nee
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2) Maximaal 10 Gbit / s 100 W bij 20 V / 5 A Ja

Diverse stekkeruitvoeringen en aansluitingen: USB type A, B en USB-C™

Gangbare USB-kabels zijn compatibel met USB Type A. Dit standaardontwerp is ook de geschikte variant voor USB 2.0. Het meer vierkante USB type B-ontwerp is daarentegen alleen in sommige apparaten (bijv. Harde schijven) ingebouwd en vereist USB-kabels met geschikte stekkers. Dit onderscheid geldt ook voor micro-USB-stekkers en stopcontacten. Met de nieuwe generatie USB 3.1 is er ook een nieuwe USB-connector geïntroduceerd: USB Type C™. Met deze nieuwe stekkervorm is het vervelende draaien van de USB-stekker bij het aansluiten op het stopcontact voorbij, want deze stekker is aan beide kanten te gebruiken. Het nieuwe USB Type C™ondersteunt ook snelle gegevensoverdracht en wordt beschikbaar voor steeds meer apparaten.

De meest gestelde vragen over USB-kabels

Zijn alle USB-kabels compatibel?

Het is allereerst belangrijk dat de USB-connector in het stopcontact past (type A, B en C™Voor de gegevensoverdracht via USB-aansluitingen worden zogenaamde generieke stuurprogramma's gebruikt die apparaten volgens hun functie aansturen, bijv. B. Printer of luidspreker. Hierdoor kan een usb 3.0 kabel ook op een usb 2.0 aansluiting worden aangesloten. De snelheid van de gegevensoverdracht en het laadproces is afhankelijk van het vermogen van de aansluiting op de pc.

Kun je USB-kabels verlengen?

Voor USB-kabels zijn verlengkabels verkrijgbaar. Dit kan echter leiden tot verliezen op het gebied van datatransmissie of laadsnelheid. In principe moeten kabels met hetzelfde ontwerp worden aangesloten op geschikte verlengkabels voor de betreffende generatie.

Hoe worden USB-kabels afgevoerd?

Als een USB-kabel door schade niet meer functioneert, kan deze naar recyclingcentra of inzamelpunten worden gestuurd voor verdere recycling. De metalen (bijvoorbeeld koper) kunnen worden hergebruikt.

Conclusie: hoe u de juiste USB-kabel koopt

In wezen hangt de keuze van de USB-kabel af van de host en het apparaat dat moet worden aangesloten. Een blik op de stopcontacten geeft snel informatie over welk type connector en welke generatie het meest geschikt zijn. Er is een bijzonder groot aantal kabels beschikbaar voor de gebruikelijke combinatie van USB 2.0 en MicroUSB 2.0. Deze verbinden bijvoorbeeld pc en smartphone.

Wilt u vooral apparaten opladen met de usb kabel, dan kunt u voor verschillende opladers geschikte kabels kiezen. Ze zijn meestal perfect afgestemd op de geïnstalleerde technologie. USB-kabels die alleen voor dit doel zijn aangelegd en geen synchronisatie nodig hebben voor datatransmissie, omdat ze alle capaciteiten gebruiken voor stroomtransmissie, laden bijzonder snel op.
USB-kabels van de nieuwe generaties USB 3.1 (Gen 1) en 3.1 (Gen 2) zijn bijzonder geschikt voor snelle gegevensoverdracht. Dit zijn echter pas echte vooruitgang in combinatie met geschikte apparaten.
Daarnaast zijn er veel technische extra's, speciale vormen (bijvoorbeeld voor iPhones) en gemaksoplossingen mogelijk. LED's, spiraalkabels, adapters en nog veel meer vergemakkelijken het gebruik.