Bent u een zakelijke klant?
Deze instelling past het productassortiment en de prijzen aan uw behoeften aan.
Ja
Nee

Advies

Wilt u overal en op elk systeem bij uw data kunnen? Een USB-stick is nog steeds een veelgebruikt opslagmedium dat door voor mensen zowel zakelijk als privé wordt gebruikt. U vindt ze zelfs al in 3.0: supersnel en daardoor extra geschikt voor video en audio. USB-sticks vindt u met een geheugen tot maar liefst 256 GB.

Maak uw data mobiel met een USB stick

Zowel in de particuliere als zakelijke sector zijn USB-sticks een veelgebruikt opslagmedium. Ze bieden tegenwoordig opslagcapaciteiten die voorheen alleen bekend waren van volwaardige harde schijven en passen comfortabel in elke broekzak. We geven u een overzicht van de huidige modellen en de techniek erachter.

Welke soorten USB sticks zijn er?

Een USB-stick behoort tegenwoordig tot de standaarduitrusting van elke werkplek, of het nu voor privé of zakelijk gebruik is. En terecht, afhankelijk van de beschikbare opslagcapaciteit nemen de kleine sticks veel GB aan data op in een zeer klein formaat. Afhankelijk van welk USB-type beschikbaar is als interface, worden gegevens met een snelheid naar de stick overgebracht die in sommige gevallen zelfs kan concurreren met een SSD. Desalniettemin blijft de USB-stick zo compact dat het gemakkelijk overal mee naartoe kan worden genomen.

De kleine geheugensticks zijn niet alleen verkrijgbaar met verschillende USB-interfaces en verschillende geheugengroottes, ze zijn ook verkrijgbaar in speciale uitvoeringen. Er zijn sticks verkrijgbaar die bijzonder robuust en waterdicht zijn. Er zijn ook modellen beschikbaar waarin de USB-stekker kan worden ingeklapt, wat de stick nog compacter maakt. En natuurlijk zijn er de bijzonder kleine mini-USB-sticks die amper buiten de USB-poort uitsteken en bijvoorbeeld tijdens het transport van een notebook in de USB-poort kunnen blijven zonder risico op beschadiging. En om uw data extra goed te beveiligen, bieden wij ook versleutelde USB-sticks. Deze zijn te activeren met een cijfercode of bijvoorbeeld uw vingerafdruk.

Waarvoor worden USB sticks gebruik?

De toepassingsgebieden van een USB-stick zijn divers. Ze kunnen worden gebruikt als eenvoudige apparaten voor massaopslag en kunnen grote hoeveelheden gegevens opnemen, zoals video's of zelfs een hele muziekcollectie. In de snelle USB 3.0-versie is een stick ook perfect als installatiemedium, bijvoorbeeld voor besturingssystemen. In tegenstelling tot de installatie via dvd, verloopt het proces veel sneller. Windows biedt ook de mogelijkheid om een ​​USB-stick als cache te gebruiken. Uitgaande van een zo snel mogelijke geheugenstick kan op deze manier een snelheidsvoordeel worden behaald in combinatie met een conventionele harde schijf. Als er al een snelle SSD op uw computer werkt, heeft het gebruik van de ReadyBoost-functie geen zin. Een besturingssysteem kan ook rechtstreeks vanaf een stick worden gestart. Dit kan handig zijn als u wellicht het eigenlijke besturingssysteem op de computer moet repareren of als u altijd uw vertrouwde werkomgeving wilt gebruiken op elke computer met een USB-aansluiting.

USB-sticks: structuur en functie

Een USB-geheugenstick werkt met een flashgeheugen. Dit is een niet-vluchtig geheugen waarin informatie wordt opgeslagen door middel van een elektrische lading. Omdat er geen bewegende delen in zo'n flashdrive zitten, is er een hoge tolerantie voor schokken en trillingen. Afhankelijk van de aansluiting van het flashgeheugen zijn beduidend hogere overdrachtssnelheden mogelijk dan bij een normale harde schijf.

De USB-interface

De USB-interface is in de loop van de tijd aanzienlijk geëvolueerd. USB 1.0 haalde slechts een snelheid van 1,5 Mbit / s. Bijbehorende geheugensticks zijn niet meer beschikbaar en door de lage overdrachtssnelheden is USB 1.0 (Low Speed) tegenwoordig niet meer relevant. De opvolger USB 2.0 (hoge snelheid) wordt daarentegen nog steeds veel gebruikt. De overdrachtssnelheden zijn 480 Mbit / s. Voor grotere USB-geheugensticks met meerdere GB opslagcapaciteit is USB 2.0 echter slechts gedeeltelijk geschikt. De snelheid van 480 Mbit / s klinkt in eerste instantie goed, maar is slechts een theoretische waarde. De werkelijke snelheid is aanzienlijk lager vanwege de protocoloverhead.

Dit geldt overigens voor alle standaarden, van USB 1.0 via USB 2.0 en USB 3.0 tot USB 3.1. Voor grotere USB-opslagmedia zijn USB 3.0 (Super Speed) of USB 3.1 (Super Speed ​​+) veel beter. USB 3.0 heeft een theoretische snelheid van 5 Gbit / s, terwijl USB 3.1 tot 10 Gbit / s reikt. Hierdoor kopieert u zelfs grote bestanden zoals een video in Full HD in enkele seconden naar de usb stick. USB Type-C is relatief nieuw: de standaard verschilt fundamenteel van USB 2.0. of USB 3.0. en definieert alleen de anti-twist connector. Uiteindelijk kan USB 3.0 of Thunderbolt achter een USB-C-connector zitten. Praktisch is in ieder geval dat een USB-stick met een USB-C-connector zonder adapter op een compatibele smartphone kan worden aangesloten.

Onze praktische tip: maak een back-up van gevoelige gegevens

Als u gevoelige gegevens op uw USB-stick vervoert, kunt u het beste een model met hardwarematige versleuteling gebruiken. De Kingston DataTraveler 2000 biedt bijvoorbeeld 256-bit AES-codering en is bij ons verkrijgbaar in capaciteiten van 4 GB tot 64 GB.

FAQ - veelgestelde vragen over USB-sticks

Hoe lang gaat een USB-stick mee?

Dat hangt van verschillende factoren af, bijvoorbeeld het gebruikte flashgeheugen. De fabrikant Intenso stelt dat zijn geheugensticks tot 10 jaar houdbaar zijn onder normale opslagomstandigheden.

Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord