bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Elektrische verwarming is er in alle soorten en maten. Van boiler tot keramische ventilatorkachel, van handdoekdroger tot Quarzheater.

Vind de ideale elektrische verwarming voor uw behoeften

Wat is een elektrische verwarming?

Luchtverhitters zijn een onderdeel van de airconditioningtechniek. Het zijn mobiele kachels die verwarmen door ventilatie van verwarmde lucht of warmtestraling. Ventilatorverwarmers en elektrische verwarmingen worden gebruikt om de kamertemperatuur korte tijd te verhogen. In woonkamers zijn ventilatorkachels en elektrische verwarmingen geschikt als aanvulling op de centrale verwarming; in onverwarmde kamers kunnen ze snel voor meer comfort zorgen. In tegenstelling tot vast geïnstalleerde systemen kunnen luchtverhitters snel en gemakkelijk worden opgesteld of opgehangen.

Welke elektrische verwarmingen zijn er?

Halogeenstralers

Een halogeenverwarming verwarmt door warmtestraling. In tegenstelling tot klassieke ventilatorkachels heeft de halogeenkachel geen ventilator, omdat hij de verwarmde lucht niet verspreidt, maar mensen en voorwerpen in de omgeving rechtstreeks verwarmt. De voordelen van deze technologie zijn het lage geluidsniveau en de afwezigheid van stofwervelingen.

Gasverwarmer met patroon

Een gaspatroonverwarming werkt niet op elektriciteit, maar met een gaspatroon. Het is geschikt voor het verwarmen van ruimtes waar geen elektriciteit beschikbaar is. Een kantelbeveiliging en een zuurstofgebrekbeveiliging voorkomen brand of verstikking.

Kwartsverwarmers

Kwartsverwarmers bevatten speciale lampen om warmtestraling op te wekken. Ze verwarmen de bestraalde voorwerpen en personen en hebben geen ventilator nodig, waardoor ze zeer stil werken en geen luchtturbulentie veroorzaken

Ventilatorkachel

Ventilatorkachels hebben een verwarmingsspiraal in de behuizing die de lucht snel verwarmt en met een ventilator in de ruimte verspreidt. Door de warme lucht te verspreiden, kunnen zelfs grote ruimtes snel op een aangename temperatuur worden gebracht. Deze uitgebreide groep toestellen omvat modellen met geïntegreerde handdoekhouder en visueel geraffineerde modellen die ook in de woonkamer een mooi figuur slaan.

PTC kachels

PTC-verwarmers hebben binnenin een keramisch element dat wordt verwarmd door een PTC-weerstand. Het keramische element van de PTC-technologie gloeit niet en minimaliseert dus het risico van kamerbrand of onaangename geuren veroorzaakt door verbrande stof. Bovendien zijn de keramische elementen zelfregulerend en kunnen ze niet oververhit raken.

Timers en schakelklokken verhogen de veiligheid

Als de luchtverhitter of de elektrische verwarming een timer of een tijdschakelaar heeft, wordt u verwelkomd door behaaglijke warmte en hoeft u niet te wachten tot het apparaat de kamer volledig heeft verwarmd. Dit is vooral prettig in de badkamer in de ochtend of als u thuiskomt van uw werk. Een timer of een tijdschakelaar is ook om veiligheidsredenen aan te bevelen, omdat deze voorkomt dat het apparaat te lang in werking is, bijvoorbeeld omdat u op de bank in slaap bent gevallen of koude voeten had in de slaapkamer.

Waar moet u op letten als u een elektrische verwarming koopt?

  • Grootte van de te verwarmen ruimte in m³
  • Woonkamer, badkamer of kelder
  • Ventilator of radiator
  • Vloermodel of wandmontage
  • Koude lucht of koelfunctie
  • Thermostaatregeling
  • Tijdschakelaar

Onze tip: geïntegreerde ventilatorfunctie

Sommige modellen bieden ook een ventilatorfunctie voor de zomer, waarbij de ventilator kan worden gebruikt zonder de warmtebron te gebruiken. Deze functie wordt gewoonlijk de koude lucht- of koelfunctie genoemd. Dit is praktisch omdat het nieuwe apparaat dan het hele jaar door kan worden gebruikt.

FAQs: De meest gestelde vragen over luchtverhitters en elektrische verwarmingen

Hoeveel elektriciteit verbruikt een luchtverhitter of elektrische verwarming?

Het in watt (W) aangegeven vermogen kan worden gebruikt om te berekenen hoeveel elektriciteit de luchtverhitter of de elektrische verwarming per uur verbruikt. Als het opgegeven vermogen bijvoorbeeld 2000 W is, betekent dit dat er per uur 2 kWh (kilowattuur) wordt verbruikt. Uw elektriciteitsrekening vertelt u wat u betaalt voor een kilowattuur van uw elektriciteitsleverancier.

Wat is beter: Stralingsverwarming of ventilatorkachel?

Er is geen algemeen antwoord. Of een straalkachel of een ventilatorkachel de voorkeur verdient, hangt af van het soort gebruik. In ruimten waar veel stof kan opwaaien, is het gebruik van een luchtverhitter nogal problematisch; hier verdient een straalkachel de voorkeur. Door de manier waarop de warmte wordt opgewekt, leveren luchtverhitters gewoonlijk sneller resultaat op.

Hoe veilig zijn ventilatorkachels en elektrische verwarmingen?

Veel modellen hebben een anti-kantelbeveiliging, d.w.z. een automatische uitschakeling als het apparaat omvalt. Een andere veiligheidsoptie is de oververhittingsbeveiliging, die voorkomt dat het apparaat te heet wordt. Als er kleine kinderen of huisdieren in het huishouden zijn, is het raadzaam apparaten te kiezen die niet zo heet worden en niet zo gemakkelijk omvallen. In principe zijn de toestellen veilig als de veiligheidsinstructies in de gebruiksaanwijzing worden opgevolgd.

Conclusie: Hoe vindt u de juiste luchtverhitter / elektrische verwarming?

Bij de keuze van de juiste luchtverhitter of elektrische verwarming staan uw persoonlijke wensen centraal. Moet de nieuwe kachel permanent in de woonkamer worden geplaatst om 's avonds met behulp van een thermostaat voor behaaglijke warmte te zorgen of wilt u het apparaat alleen in extreme gevallen gebruiken? Wilt u de badkamer voorverwarmen als u 's morgens opstaat dankzij een timer? Hebt u een apparaat nodig voor de onverwarmde kelder of garage dat niet mooi hoeft te zijn, maar de hele ruimte zeer snel en efficiënt verwarmt? Of hebt u een klein, lichtgewicht apparaat nodig dat gemakkelijk te vervoeren is? Ventilatorkachels en kachels vervangen in onze streken niet de centrale verwarming, maar ze zijn vaak precies goed voor een regenachtige zomer. De eisen aan verwarmingstoestellen en luchtverhitters zijn net zo gevarieerd als het productassortiment zelf - met de juiste vragen vindt u het juiste apparaat voor uw individuele behoeften.