Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Verlengkabels voor binnen en buiten

 • Wat is een verlengsnoer?

 • Welke verlengkabels zijn er?

 • Waar moet u op letten bij het kopen van verlengkabels?

 • Verschillende uitvoeringen voor verlengkabels

 • FAQs: De meest gestelde vragen over verlengsnoeren

 • Conclusie: hoe u de juiste verlengkabel koopt!

Wat is een verlengsnoer?

Met een verlengkabel zorgen particulieren zoals vakmensen en bedrijven voor een flexibele stroomvoorziening op de gewenste locatie en kunnen deze ook over meerdere apparaten verdelen. Speciale kabels voor gebruik buitenshuis zorgen voor een veilige stroomvoorziening buitenshuis. Met variabele koppelingen en stekkers kunnen verlengkabels worden gebruikt voor apparaten van verschillende beschermingsklassen. Verlengkabels zijn ook verkrijgbaar in variabele doorsneden voor zware stroom met geschikte stekkers en koppelingen (CEE, CEE-Cara, beschermend contact).

Welke verlengkabels zijn er?

Voor gebruik binnenshuis Verlengkabels voor gebruik binnenshuis met variabele kabellengtes zorgen voor een stabiele stroomvoorziening waar dat nodig is. Verschillende stekkers en stopcontacten (beschermend contact) en combinaties bieden veel gemak. Verlenging van meerdere kabels is ook mogelijk.
Voor buitenshuis Verlengkabels voor gebruik buitenshuis zijn beschermd volgens beschermingsklasse IP44, wat betekent dat ze spatwater en schokken verdragen. Met speciale rubberen afdichtingen en vergrendelbare beschermflappen voor de aansluitingen (beschermend contact, CEE) bieden ze het nodige comfort en grote veiligheid.
Voor zware stroom Voor de speciale belastingen veroorzaakt door zware stroom zijn speciale verlengkabels met CEE-koppelingen en stekkers voor driefasenstroom beschikbaar, die herkenbaar zijn aan de rode markering en de vijf polen. Deze verlengkabels hebben ook IP44 bescherming.
Met persoonlijke bescherming Voor bouwplaatsen en commercieel gebruik zijn speciale kabels uitgerust met een PRCD-element (als geïntegreerde FI) dat foutstromen detecteert en ook dient als controle.
Voor kleine apparaten Verlengkabels zijn beschikbaar voor kleine apparaten die het pad van het apparaat naar de voeding verlengen. U brengt de benodigde kleine apparaatstekker (C8) en de juiste kleine apparaatstekker (C7) mee.
Meer informatie over de IP-classificeringen

Aankoopcriteria voor verlengkabels - waar moet u op letten?

Het juiste verlengsnoer

 • Geschikte stekkers en koppelingen: beschermend contact, eurostekker, ook haakse stekker en platte stekker
 • Voldoende kabellengte naar de gewenste locatie
 • Voor zware stroom: kabels met CEE-aansluiting
 • Spiraalkabel voor ruimtebesparende flexibiliteit
 • Klittenband voor het netjes oprollen van de kabels


Technische extra's

 • Schakelaar voor het onderbreken van de stroom
 • Voor buitengebruik: bescherming volgens beschermingsklasse IP44 (minimaal)
 • Voor bouwplaatsen en professioneel gebruik: Persoonlijke bescherming (PRCD)
 • Voldoende koppelingen voor meerdere apparaten
 • Fase-omvormer voor driefasige stroom

Verschillende uitvoeringen voor verlengkabels

Niet alleen ingebouwde verbindingen, maar ook het ontwerp van de kabel zelf beslist over het gebruik van verlengkabels.
De doorsnede van de kabel heeft een direct effect op het maximale draagvermogen. Voor gebruik binnenshuis worden voornamelijk kabels met een doorsnede van 0,75 mm gebruikt²of 1,5 mm²gebruikt. Verlengkabels voor zware stroom zijn echter vanaf 1,5 mm²Doorsnede beschikbaar en kan 16 mm zijn²bieden zelfs 63 A nominale stroom.
De type-identificatie laat zien uit welke componenten de kabel precies is samengesteld. Een verlengkabel van het type H05 is bijvoorbeeld geharmoniseerd en geschikt voor spanningen tot 500 V, N07 komt overeen met de landelijke norm en is geschikt voor spanningen tot 300 V. Kabels van het type XYMM zijn speciale typen. De andere letters en cijfers geven informatie over de gebruikte materialen in de jas en andere speciale kenmerken.


Onze praktische tip

Er zijn enkele gereedschappen beschikbaar voor het veilig leggen van verlengkabels. Naast haken zijn plakband, kabelgoten, matten en kabelbruggen geschikt om vallen, drukschade en schokkerige trekbelastingen op de verlengkabels te voorkomen.

   

FAQs: De meest gestelde vragen over verlengsnoeren

Kun je verlengkabels combineren?
Verlengkabels waarop slechts één apparaat is aangesloten, mogen in principe niet met elkaar worden gecombineerd, omdat elke kabel zijn eigen weerstanden en nominale stromen heeft. Pak op dit punt een langere kabel.

Hoe leid je verlengkabels veilig?
Verlengkabels kunt u het beste op muren of achter meubels leggen. Ze zijn geen obstakels en kunnen niet plotseling worden verplaatst. Als een verlengkabel door de kamer moet worden geleid, zijn er kabelbruggen of plakband beschikbaar voor een stabiele bevestiging.

Hoe gooi je een verlengsnoer weg?
Als het verlengsnoer onbruikbaar wordt door een kabelbreuk of soortgelijke schade, gaat het niet bij het huishoudelijk afval. Edele metalen zoals koper zijn in de kabel ingebouwd en moeten in de recyclingcyclus worden ingevoerd. Daarom kunnen alle soorten kabels worden ingeleverd bij recyclingcentra of inzamelpunten.

Verlengkabel

Conclusie: het juiste verlengsnoer kopen

Selecteer altijd de verlengkabel voor de gewenste toepassing. Dit betekent ook dat de kabel lang genoeg is. Met klittenband of kabelbinders kunnen te lange kabels worden gewikkeld en vastgezet.
Eenvoudige verlengkabels zijn geschikt voor consumentenelektronica en de aansluiting van individuele apparaten. Zodra het pad naar buiten leidt, moet aandacht worden besteed aan beschermingsklasse IP44.
Speciale verlengkabels zijn vereist voor zware stroom en worden ook gebruikt op bouwplaatsen. Verlengkabels met persoonlijke bescherming (PRCD of PRCD-S) worden hier aanbevolen.
Telkens wanneer meerdere apparaten worden aangesloten op een verlengkabel (met meerdere koppelingen), moet aandacht worden besteed aan het maximale vermogen, dat op de kabels is aangegeven. Een schakelaar voor volledige stroomisolatie kan ook handig zijn (bijvoorbeeld voor de pc of de tv) om energie te besparen.

Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord