Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

      

Wat u moet weten over video-digitizers en game capture

Analoge formaten hebben het medialandschap aanzienlijk gevormd sinds het begin van de massacommunicatie. Sinds de triomf van de computertechnologie verloren ze echter in zeer korte tijd hun belang. Analoge media zijn nu alleen nog te vinden in marginale gebieden en speciale niches. Niettemin is hun belang voor de documentatie van gebeurtenissen uit het verleden nog steeds groot. Dat geldt ook voor de particuliere sector, waar naast familiefotoalbums ook uitgebreide collecties oude video-opnamen digitaal geback-upt moeten worden.

Naast dure speciale oplossingen voor openbare instellingen zoals musea en archieven, zijn er high-performance technische oplossingen voor ambitieuze particuliere gebruikers, bijvoorbeeld om oude opnames met videogrijpers te digitaliseren, te herstellen en te optimaliseren. Het doorslaggevende voordeel is dat op deze manier het langdurige verval van bestaande data kan worden gestopt. Vooral magneetbanden zoals VHS of high-8 videocassettes vertonen al na enkele jaren enorme kwaliteitsverliezen, die toenemen naarmate ze ouder worden. Als opnames daarentegen in digitale vorm beschikbaar zijn, kunnen ze vrijwel zonder verlies worden gearchiveerd, afhankelijk van de eigenschappen van het gebruikte opslagmedium. Zelfs als er nieuwe problemen ontstaan in de digitale wereld, zoals snelle verdere ontwikkeling, waardoor zelfs algemeen gevestigde normen binnen zeer korte tijd worden ingehaald, is de opslag en verwerking van mediagegevens veel eenvoudiger en kan deze met veel minder inspanning worden geïmplementeerd dan in de 'analoge wereld'.

Digitale gegevens kunnen heel gemakkelijk worden gedupliceerd. Op deze manier kunnen niet alleen reservekopieën worden gemaakt. Ook een ongecompliceerde gegevensuitwisseling met familie of vrienden is mogelijk, wat steeds gemakkelijker wordt door de voortschrijdende digitalisering van alle levensdomeinen - bijvoorbeeld via sociale netwerken. Bovendien is het niet nodig om fysieke media op te slaan. De inhoud van complete verhuisdozen van VHS-cassettes kan worden opgeslagen op kleine opslagmedia die in een broekzak passen, zoals een USB-stick of SD-kaart. Tegelijkertijd kunnen de gegevens meestal worden geïnterpreteerd en weergegeven door de meeste momenteel beschikbare eindapparaten.

analoog

Om analoge videofilms te digitaliseren, is een videodigitalisator vereist. De basiseigenschappen omvatten de beschikbare interfaces voor analoge invoer- en uitvoersignalen en de respectieve digitale videoformaten waarnaar het apparaat de video-inhoud die het heeft gelezen, overbrengt. Deze verschillen in termen van de gebruikte videocodec, de beschikbare beeldresolutie, de framesnelheid en de beschikbare datacompressie.

De interfaces voor ingangs- en uitgangssignalen worden als volgt gekenmerkt:

AV

De termen "audio" en "video" staan achter de aanduiding. Er is geen speciale AV-interface. De term werd vaak en wordt nog steeds gebruikt als synoniem voor de beschikbare video-interface van een analoge multimedia-terminal. De composiet video-uitgang wordt vaak aangeduid met AV.

FBAS (kleurenbeeldonderdrukkingssynchronisatiesignaal) via cinch-stekker

Een FBAS- of composiet videosignaal wordt via drie kabels met cinch-pluggen verzonden. De beeldinformatie wordt niet gescheiden in helderheids- en kleurinformatie, maar wordt verzonden als een samengesteld signaal - meestal via de kabel met de gele connector. De andere twee kabels (meestal rode en witte stekkers) brengen de twee kanalen stereogeluid over.

HDMI

HDMI (High Definition Multimedia Interface)

HDMI is een veel gebruikte interface voor de overdracht van digitale video- en audiosignalen. Aangezien er met de voortschrijdende digitalisering in het dagelijks leven nauwelijks analoge eindapparatuur is, is de omzetting van analoge naar digitale data en vice versa bij het verzenden van multimediadata vrijwel overbodig geworden. De HDMI-interface heeft zichzelf bewezen als de transmissiestandaard, niet in de laatste plaats vanwege het gebruiksgemak. De weergave van videosignalen met een hoge resolutie zonder compressie met verlies is mogelijk dankzij de zeer hoge gegevenssnelheden. Zo zijn videotransmissies in 4k resolutie vanaf HDMI 1.4 mogelijk.

S-Video of Y / C

De S-Video-interface verzendt helderheids- en kleurinformatie van een analoog videosignaal afzonderlijk van elkaar. Dit is waar het verschilt van het samengestelde signaal, waarin de kleurinformatie wordt gemengd met het helderheidssignaal. Het resultaat is dat breedbandvideosignalen mogelijk zijn, waardoor de weergave van details aanzienlijk toeneemt in vergelijking met samengestelde videosignalen. S-video wordt meestal verzonden via de 4-pins mini-DIN-connector. Bovendien is transmissie met een SCART-connector mogelijk, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat zowel de kabel als de ingang S-Video ondersteunen, aangezien dit geen deel uitmaakt van de SCART-standaard.

USB

SCART/2 cinch-adapterkabel 2 m

De SCART-aansluiting is een Europese norm voor stekkers voor de overdracht van audio- en videosignalen, waarmee een standaardisatie voor de aansluiting van verschillende videoapparatuur moet worden bereikt. Analoge RGB- en FBAS-signalen kunnen standaard worden verzonden; af en toe ook S-Video. Digitale multimediasignalen worden niet ondersteund. Aangezien SCART-kabels analoge signalen verzenden, hangt de kwaliteit van de overdracht rechtstreeks af van de kwaliteit van de gebruikte kabel. Een kabellengte van meer dan 3 meter vermindert de beeldkwaliteit al aanzienlijk. Hoogwaardige kabels vallen duidelijk op in de zichtbare kwaliteitsverschillen in de transmissies en dekken ook alle 21 beschikbare polen af.

USB (universele seriële bus)

In verband met videodigitalisering en game-opnameapparatuur wordt de USB-interface meestal gebruikt voor de gegevensverbinding met de computer. Niet alleen worden digitale gegevens verzonden, maar ook de stroomvoorziening van een apparaat is gegarandeerd. Als universele seriële interface verbindt USB een groot aantal digitale randapparatuur met de computer, waardoor gegevensuitwisseling zonder problemen mogelijk is. 

Categorie

Video PCI-kaarten

Met video-insteekkaarten kunnen analoge videosignalen worden omgezet in digitale gegevens, die vervolgens kunnen worden opgeslagen of verder kunnen worden verwerkt op de thuiscomputer. Ze zijn de interne tegenhanger van de oplossingen die via USB zijn aangesloten. De PCI-interface op het moederbord van de computer wordt meestal gebruikt voor systeemverbinding. Net als de externe versies ondersteunen video-insteekkaarten over het algemeen de gangbare analoge SD-videoformaten in PAL, SECAM en NTSC met resoluties van 720 x 576 (PAL) en 720 x 480 (NTSC) bij formaatafhankelijke framesnelheden.

Video-grabber

Videograbbers zijn gespecialiseerde softwareapplicaties voor het omzetten van analoge naar digitale videosignalen. Voor het opnemen van de analoge bronsignalen heeft u een bijgeleverde hardwarecomponent nodig. Daarom hebben de meegeleverde insteekdozen meestal de gebruikelijke kabelbussen. Met video-grabbers kunnen analoge video's, bijvoorbeeld van VHS-videocassettes of een analoge camcorder, gemakkelijk worden overgezet naar een digitaal formaat met de juiste resolutie.

Game vastleggen

Streaming-console

Streaming consoles zijn programmeerbare bedieningspanelen die vooraf gedefinieerde video-inhoud of effecten met een druk op de knop "uitvoeren", dwz toevoegen aan de videostream. Ze maken een eenvoudige bediening van de te tonen opnames mogelijk, wat ook gemakkelijk kan worden geïmplementeerd tijdens een live videotransmissie. Inhoud kan met een druk op de knop worden uitgewisseld, effecten kunnen binnen enkele seconden worden weergegeven. De bedieningstoetsen zijn volledig programmeerbaar en kunnen vrij worden toegewezen. Het apparaat is meestal aangesloten via de USB-poort; af en toe is ook een externe voedingseenheid nodig. 

Game vastleggen

Een game capture zet beeld- en geluidssignalen van een gameconsole of een computer grotendeels zonder verlies om in een videostream, die als bestand kan worden opgeslagen of naar het netwerk kan worden overgebracht. De voordelen van game-captures ten opzichte van puur op software gebaseerde systemen liggen in de uitgebreide controle over het streamingsignaal dat wordt afgespeeld. Op deze manier kunnen afbeeldingen die u zelf hebt gemaakt of relevante grafische en game-instellingen die van belang zijn bij het uitzenden van een computerspel, bijvoorbeeld worden weergegeven voor overlays.