Advies

Een vlakschuurmachine gebruikt u voor het schuren van effen werkstukken. U schuurt zowel houten als metalen stukken. Hoge kwaliteit ✓ Twee jaar garantie ✓

Vlakschuurmachine: voor het schuren van houten en metalen vlakken

Een vlakschuurmachine is een stevig werktuig om vlakke delen te schuren en biedt heel wat voordelen. De vlakschuurmachine is bijvoorbeeld voorzien van een geïntegreerd afzuigsysteem waardoor u steeds 100% zicht heeft op uw werkoppervlak. En het schuurpapier? Dat laat zich heel eenvoudig aanbrengen in deze machine. Wij zetten voor u nog enkele andere voordelen van deze schuurmachine op een rijtje.

Waarvoor gebruikt u een vlakschuurmachine?

Een vlakschuurmachine wordt ingezet bij een effen oppervlakte en beschikt meestal over een rechthoekige zool. Vlakschuurmachines zijn uiterst geschikt voor houten ondergronden, zoals bij het opschuren van houten vloeren of tafels, maar vaak ook voor metaal. Het voordeel van deze machine is dat u het oppervlak simpel en gelijkmatig kunt schuren. Denk bijvoorbeeld aan het opschuren van een oude houten deur, waarna u deze van een fris likje verf voorziet. Daarnaast heeft een vlakschuurmachine geen moeite met lastige hoeken, zoals bij kasten en schappen. Daarvoor is vooral de driehoekschuurmachine, een vlakschuurmachine met een driehoekzool, een ideaal werktuig.

Waarop letten bij het kopen van een vlakschuurmachine?

De vorm van de zool is geen onbelangrijk gegeven, net zoals de grootte. Hoe groter de zool, hoe eenvoudiger u grote oppervlaktes schuurt. Dergelijke schuurmachines zijn wel een stuk zwaarder en met twee handen te bedienen.

Bij het werken in kleine ruimtes, zoals kasten, is een kleine vlakschuurmachine vaak handiger. Deze vlakschuurmachines gebruikt u met één hand waardoor u eenvoudig tot in de kleinste hoekjes schuurt. Gaat u de schuurmachine frequent gebruiken? Let dan even op de ergonomische eigenschappen, zeker als het om een zwaarder toestel gaat of als u kracht moet zetten. Soepele grepen zijn dan optimaal om aangenaam te werken.

Ga tot slot na welk type vlakschuurmachine bij u past: de elektrovlakschuurmachine of de accu-vlakschuurmachine. Een elektrovlakschuurmachine steekt u in het stopcontact en kent een hoger vermogen. Het netsnoer kan daarbij wel storend zijn, zeker indien u in kleine ruimtes aan de slag moet. Een accu-vlakschuurmachine is dan een betere optie. Als u met deze machine over een tweede batterij beschikt, kunt u steeds blijven doorwerken.

Hoe moet u het schuurpapier bevestigen?

Bij de meeste vlakschuurmachines zet u het schuurpapier met klemmen vast. In dat geval koopt u schuurpapier op rol. Let er steeds op dat deze rol een geschikte breedte heeft. Vervolgens knipt u er op lengte een stuk af. Indien de schuurmachine over een stofafzuigsysteem beschikt, wat tegenwoordig bijna altijd het geval is, gebruikt u de perforatieplaat zoals het soms door de fabrikant wordt meegeleverd.

Indien u geen perforatieplaat heeft, vindt u ook schuurpapier dat reeds over perforatiegaten beschikt. Dat is iets eenvoudiger te gebruiken, omdat u het meteen aanbrengt. Zelfs als dit schuurpapier over klittenband beschikt, gebruikt u de klemmen aan de zool van de vlakschuurmachine. Dan zit het schuurpapier extra stevig vast.

Schuurpapier en beschermingsmiddelen kopen bij conrad.be

Helemaal klaar om uw vlakschuurmachine te kiezen? Dan loont het de moeite om meteen ook het bijpassend schuurpapier te bestellen. Zo gaat u meteen aan de slag met uw schuurmachine. Om ongelukken te voorkomen adviseren wij u om de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidshandschoenen en oogbescherming, te gebruiken. Beschikt u niet over deze veiligheidsmiddelen? Weet dan dat wij u met plezier van een veilige outfit voorzien.