bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Alles wat u wilt weten over waterbesparing en waterstoppers

Waterbesparing gemakkelijk gemaakt: Waterstoppers en waterbesparing worden gebruikt om onnodig waterverbruik in het huishouden te voorkomen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en zijn meestal in een mum van tijd geïnstalleerd. Op deze pagina leest u welke soorten waterstoppers er zijn, hoe ze werken en waar u op moet letten bij de aankoop ervan.

Waterbesparing en milieubescherming

Water, drinkwater om precies te zijn, is essentieel voor het overleven van het menselijk organisme. We hebben water echter niet alleen nodig om onze vitale functies in stand te houden, het speelt ook een belangrijke rol in bijna elk aspect van ons dagelijks leven. We gebruiken water voor het poetsen van onze tanden, douchen en baden, voor koken, bakken, schoonmaken, wassen en spoelen, we voorzien onze planten en dieren ervan, enzovoort. Het gemiddelde verbruik per hoofd van de bevolking in Duitsland bedroeg in 2017 123 liter water per dag. Water wordt ook gebruikt in elektriciteitscentrales, de industrie, de landbouw en de handel, bijvoorbeeld bij de voedselproductie. Kortom: zonder water zouden we het moeten stellen zonder veel gemakken en dingen die we in ons leven als vanzelfsprekend beschouwen.

Hoewel water wordt beschouwd als een onuitputtelijke grondstof, omdat het altijd terugkeert in de waterkringloop, is dat geen reden om het te verspillen; vooral gezien het feit dat er landen op aarde zijn waar drinkbaar water schaars is. Ook in dit land is drinkwater niet iets dat zomaar uit de kraan komt. De behandeling van drinkwater is onderworpen aan strenge voorschriften en wordt streng gecontroleerd. Voor het milieu en uw portemonnee is het de moeite waard om zuinig met water om te gaan en uw eigen waterverbruik onder controle te houden. Stijgende waterprijzen en een toenemend besef dat we zuinig moeten omgaan met de hulpbronnen die de natuur ons ter beschikking stelt, hebben de afgelopen jaren veel mensen aan het denken gezet. Gelukkig kunt u uw dagelijks waterverbruik al verminderen met kleine hulpmiddelen. Waterstoppers en waterbespaarders zijn hiervoor ideaal.

Wat zijn waterbespaarders en waterstoppers?

Het doel van water besparing of waterstoppers is de waterstroom te regelen om het waterverbruik op lange termijn te verminderen. Zij kunnen worden bevestigd aan bijna alle sanitaire installaties in een huishouden, bijvoorbeeld aan de douchekop van de douche in de badkamer, aan de zwenkdouche in de keuken of aan de waterkraan in de tuin.

Gangbare ontwerpen van waterbespaarders zijn zogenaamde straalregelaars of debietbegrenzers, die op of in de uitloop van de kraan worden geschroefd om de hoeveelheid water die er doorheen stroomt te beperken. Overigens kunt u bij het regelen van warm water niet alleen water besparen, maar ook energie, want als er minder water wordt verwarmd, wordt er minder energie verbruikt.

Eenvoudige waterbespaarders vernauwen de doorsnede van de kraanuitloop en laten zo minder water door. Dit heeft als nadeel dat het watervolume ook kleiner wordt. Beluchters daarentegen zuigen extra lucht aan die het water doet kolken. Dit levert enerzijds een aangenaam zachte waterstraal op en anderzijds wordt het volume van de straal gehandhaafd met minder waterverbruik. Beluchters worden ook wel mengsproeiers genoemd en werken afhankelijk van het ontwerp drukafhankelijk of drukonafhankelijk.

In de douche in de badkamer kan water worden bespaard, bijvoorbeeld door een waterbespaarder te installeren tussen de kraan en de doucheslang of de douchepijp en de douchekop. Een andere optie is het gebruik van een waterbesparende douchekop. Een dergelijke douchekop is meestal uitgerust met een waterbesparend inzetstuk. Keukendouches en handdouches zijn ook verkrijgbaar met een waterbesparend inzetstuk.

Naast waterbespaarders zijn er zogenaamde waterstoppers die de waterstroom volledig blokkeren. Een zeer eenvoudige vorm van waterstoppers zijn afvoerpluggen, ook wel gootsteen- of badkuippluggen genoemd. Dit zijn een soort pluggen die kunnen worden ingedrukt om te voorkomen dat er water naar binnen stroomt en om onnodig verbruik te minimaliseren. Er bestaan ook geavanceerde waterstopsystemen, zoals de aquastop (ook wel waterstop genoemd). Een aquastop is een veiligheidsmechanisme dat gewoonlijk in moderne wasmachines en vaatwasmachines is geïntegreerd, maar dat zo nodig ook achteraf kan worden ingebouwd. Zijn belangrijkste functie is het afsluiten van de watertoevoer als er te veel water door de toevoerslang van de machine stroomt. Het belangrijkste doel van een aquastop is bescherming tegen mogelijke waterschade, want ontsnappend vocht kan bijvoorbeeld de vloer ernstig beschadigen, vooral als het onopgemerkt blijft.

Aquastops zijn verkrijgbaar in de vorm van mechanische en elektronische systemen. Mechanische systemen worden onder meer gebruikt om de positie van de slang te beveiligen. Zij detecteren grote defecten in de slang of toevoerslang door middel van een drukval en blokkeren de watertoevoer door een mechanische veer te bewegen. Elektronische systemen zijn als het ware de modernere versies die in wasmachines en vaatwasmachines van de nieuwe generatie zijn geïnstalleerd. Ze bevatten een elektronische klep die de watertoevoer opent wanneer er een elektrische spanning op staat.

KoopcriteriaWat is belangrijk als u waterstoppers of waterbesparingsproducten koopt?

Als u overweegt een kraanbeluchter te kopen, moet u letten op het juiste schroefdraadtype en de schroefdraadmaat. De meest voorkomende zijn versies met 22 mm binnendraad die op de kraan worden geschroefd en waterbespaarders met 24 mm buitendraad die erin worden geschroefd. Er zijn ook waterbesparende sets verkrijgbaar die een extra universele adapter bevatten, zodat de waterbespaarder kan worden bevestigd op kranen met verschillende draadmaten.

Aangezien waterstoppers en waterbespaarders voortdurend in contact komen met water, moeten zij een robuust karakter hebben en gemaakt zijn van een corrosievrij, stabiel materiaal. Voor veeleisende taken zijn varianten van chroom of messing beter geschikt dan die van kunststof. Sommige waterbespaarders van messing zijn ook verchroomd. Het voordeel hiervan is dat verchroomde oppervlakken gemakkelijk te reinigen en krasbestendig zijn.

Voor de installatie van waterbespaarders of waterstoppers op kranen, douches en dergelijke is meestal geen technische kennis vereist. Als een aquastop echter in een waterverbruikend apparaat zoals een vaatwasser of wasmachine moet worden ingebouwd, is het raadzaam een specialist in te schakelen. Hoewel dit geld kost, is het zeker minder dan wanneer het apparaat moet worden vervangen of gerepareerd door zelf aangebrachte schade tijdens de installatie.

Onze praktische tip: let op de specificaties van het debiet

Of een waterbespaarder effectief is in het besparen van water hangt af van de vraag of hij een significante hoeveelheid water kan vasthouden. Dit kan niet met het blote oog worden beoordeeld. Daarom moet u letten op het aangegeven debiet, dat meestal te vinden is in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Vaste beluchters verminderen de waterstroom tot 6 liter per minuut, zeer goede ontwerpen tot 3,5 liter per minuut. Ter oriëntatie: een kraan zonder waterbespaarder heeft een debiet van 15 liter water per minuut. 

FAQ – Veelgestelde vragen over waterstoppers en waterbespaarders

Waar kan ik waterstoppers en waterbespaarders het beste gebruiken?

Waterstoppers en waterbespaarders zijn nuttig in huis, overal waar stromend water wordt gebruikt en controle van het debiet gewenst is om het waterverbruik te verminderen. Het verdient aanbeveling ze te gebruiken op kranen in de badkamer die zich boven de wastafel bevinden, omdat mensen hier vaak hun handen wassen en hun tanden poetsen - twee scenario's waarbij onnodig veel water verloren kan gaan. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld waterbespaarders te gebruiken op kranen die zich boven het bad bevinden, het moet immers geen uren duren om water in het bad te gieten. 

Welke andere manieren zijn er om water te besparen in het huishouden?

Als u water wilt besparen in het huishouden, zijn er veel mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld opgevangen regenwater gebruiken om uw tuin of balkonplanten te besproeien. (Overigens kan regenwater ook worden gebruikt om je haar te wassen.) Druppelende kranen moeten worden verdicht en defecten aan een waterslang moeten worden gerepareerd. Bij het doorspoelen van het toilet is het de moeite waard om de stopknop op het toilet in te drukken. Het is ook raadzaam om oude wasmachines en vaatwassers te vervangen door nieuwe, omdat moderne huishoudelijke apparaten in vergelijking vaak energie- en waterzuiniger zijn. Last but not least, hier is een tip: Als u tegelijkertijd energie en water wilt besparen, moet u bij het wassen kiezen voor lagere temperaturen, omdat een kookwas niet altijd nodig is om vlekken uit textiel te verwijderen.