Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over waterkokers

Je investeert te weinig in sommige keukenapparatuur, ook al gebruik je ze elke dag. De waterkoker is er een van: hij wordt altijd gebruikt voor thee, mokka, babyvoeding en snacks en moet snel, handig, veilig en gemakkelijk schoon te maken zijn. Moderne waterkokers hebben ook praktische extra's zoals een opwarmfunctie of temperatuurvoorkeuze en zien er ook nog eens chique uit. Als je weet wat belangrijk is bij het kiezen van een hoogwaardige waterkoker, vind je ook de beste prijs-prestatieverhouding - er is dus geen reden meer om de wiebelige plastic waterkoker van 10 euro niet te vervangen! 

  • Uw volgende waterkoker zou deze eigenschappen moeten hebben

  • Het materiaal: edel glas, glanzend roestvrij staal, hoogwaardig kunststof

  • Het vermogen: tot 3.000 watt voor snel warm water

  • De capaciteit: tot twee liter heet water met een druk op de knop

  • Meer dan alleen heet water: praktische speciale functies

  • Checklist: 4 stappen naar de juiste waterkoker

Uw volgende waterkoker zou deze eigenschappen moeten hebben

Vrijwel alle moderne waterkokers zijn draadloos dankzij een losse sokkel en daardoor bijzonder flexibel in te zetten. Veel modellen kunnen op hun voet 360 graden worden gedraaid, zodat zelfs het onzorgvuldig neerzetten van de waterbak geen probleem is.

De verschillen tussen ketels van verschillende prijsniveaus en fabrikanten zitten voornamelijk in het materiaal, de prestaties en de capaciteit.  

Het materiaal: edel glas, glanzend roestvrij staal, hoogwaardig kunststof

De meeste waterkokers zijn gemaakt van plastic, het lichtste en gemakkelijkste materiaal om schoon te maken. Maar als je denkt aan goedkope plastic apparaten met een chemische geur, dan heb je het mis: Waterkokers in het midden- en hogere prijssegment zijn gemaakt van hoogwaardige kunststoffen die absoluut geurloos en duurzaam zijn. Dergelijke plastic waterkokers zijn ook waardevoller geworden in hun uiterlijk en passen goed in elke keuken. 

Roestvrijstalen ketels zijn ook wijdverbreid. Ofwel de buitenkant en binnenkant van de watertank zijn gemaakt van roestvrij staal, ofwel de metallic look is alleen aan de buitenkant bevestigd als designelement. In beide gevallen zijn watervlekken en kalkresten beter zichtbaar op RVS dan op kunststof, maar schoonmaken is net zo eenvoudig. Het veiligheidsaspect is nog belangrijker dan je zorgen te maken over vlekken: roestvrijstalen behuizingen mogen niet van buitenaf opwarmen als de waterkoker in gebruik is. Afhankelijk van de fabrikant wordt deze functie bijvoorbeeld ‘cool touch’ of gewoon ‘warmte-isolerende behuizing’ genoemd - hier is voorzichtigheid geboden, vooral in huishoudens met kinderen. 

De huidige trend is voor glazen waterkokers. Wat in het begin misschien klinkt als een risico op breuk en veel schoonmaakwerk, is in feite absoluut geen probleem: het speciale veiligheidsglas is zeer breukvast, hittebestendig en gemakkelijk schoon te maken dankzij het extreem gladde oppervlak waarop alleen kalk kan neerslaan. En last but not least zijn glazen waterkokers ook een echt visueel hoogtepunt en zien ze er ultramodern uit. 

Moderne waterkoker in een nobel ontwerp.

Het vermogen: tot 3.000 watt voor snel warm water

Het gemiddelde vermogen van waterkokers ligt tussen de 2.000 en 3.000 watt. Hierbij geldt: hoe meer vermogen, hoe hoger het stroomverbruik - maar meer vermogen betekent vaak ook dat het water sneller kookt. Je zit op het zeer goede middenveld voor een waterkoker met zo'n 2.200 watt vermogen. 

De capaciteit: tot twee liter heet water met een druk op de knop   

De gemiddelde capaciteit van een waterkoker ligt tussen de één en twee liter. Minder vaak zijn er ook versies met slechts een halve liter of meer dan twee liter. De uitdaging: de vulhoeveelheden zijn niet uniform, maar verschillen van fabrikant tot fabrikant, waardoor vergelijking moeilijk is. 

Onze praktische tip: 

Schat in hoeveel kopjes heet water u per dag nodig heeft en bereken deze waarde. Bij twijfel is het minder vervelend om een grotere ketel maar voor de helft te vullen dan steeds een te kleine ketel te moeten bijvullen.

  

Meer dan alleen heet water: praktische speciale functies

Zoals met elk alledaags of keukenobject, proberen fabrikanten ook met waterkokers innovatieve innovaties op de markt te brengen. De temperatuurvoorkeuze kan bijvoorbeeld handig zijn voor theeliefhebbers en gezinnen: de perfecte watertemperatuur voor verschillende soorten thee of babyvoeding kan in vaste niveaus worden gekozen (meestal tussen de 40 en 100 graden). Veel van deze waterkokers hebben ook een warmhoudfunctie, waarmee het water tot wel 20 minuten op temperatuur kan worden gehouden. 

'Slimme' waterkokers gaan nog een stap verder: ze kunnen via de app worden bediend zonder dat ze in dezelfde kamer hoeven te zijn. Zet je waterkoker aan terwijl je in bed ligt en zet verse thee zodra je opstaat.  

Checklist: 4 stappen naar de juiste waterkoker 

1) Snel en krachtig 

Kies een krachtige waterkoker die niet veel groter is dan nodig is en kijk in de productbeschrijvingen en klantrecensies of deze hinderlijk luid is.
 

2) Makkelijk in gebruik, makkelijk schoon te maken

Je waterkoker moet met één hand kunnen worden gevuld - dit wordt gegarandeerd door een scharnierend deksel met een grote opening. Om de binnenkant van de ketel gemakkelijk te kunnen reinigen en ontkalken zijn vlakke verwarmingselementen op de vloer geschikter dan de bekende verwarmingsspiralen. 
 

3) Veilig

Een goede waterkoker heeft minstens drie beveiligingsmechanismen: een automatische uitschakeling, een droogkookbeveiliging en een oververhittingsbeveiliging. Terwijl de automatische uitschakeling het apparaat uitschakelt wanneer het verwarmingsproces is voltooid, zorgt de droogkookbeveiliging ervoor dat een lege ketel niet opwarmt. Zoals de naam suggereert, dient de oververhittingsbeveiliging om de componenten te beschermen tegen overmatige warmteontwikkeling.
 

4) Verwerking en ontwerp

 

Glas, roestvrij staal of kunststof - hoogwaardige afwerking vindt u in alle drie de materiaalklassen. U dient belang te hechten aan de stevige verbinding van alle componenten - niets mag wiebelen of rammelen - evenals aan een goede pasvorm van het waterreservoir op de basis en een voldoende lange stroomkabel. Een materiaalonafhankelijke vraag is de bruikbaarheid van het ontwerp: sommige designketels, bijvoorbeeld die in de vorm van een klassieke theepot, kunnen een visueel hoogtepunt zijn, maar zijn vaak onpraktisch in gebruik en daardoor niet erg geschikt voor alledaags gebruik. Kijk dus voor je koopt of er een evenwichtige relatie is tussen design en gebruik en kies bij twijfel voor een model met een grote opening en een makkelijk schoon te maken vorm. 

Waterkokers zijn de perfecte oplossing wanneer snel heet water nodig is voor koffie of thee.

Onze praktische tip: schoonmaken

Maak ook regelmatig het kalkfilter van je waterkoker schoon, dat zich in de gootsteen bevindt. Bij middelgrote en dure modellen is dit kalkfilter niet alleen erg fijn, maar ook verwijderbaar - dit maakt het schoonmaken veel gemakkelijker.