Advies

 

Wat zijn watermelder?

Watermelder werken op vergelijkbare wijze zoals rookmelder, waarschuwen u niet voor rookontwikkeling, maar tegen water en -geur. U bestaan hoofdzakelijk uit een besturingseenheid, een alarm en meerdere sensoren , die de omgeving Continu aftasten. Tussen de sensoren heerst een elektrische weerstand die verminderd, zodra het water daartussen treedt . Door meten de verandering in weerstand wordt een schakelaar en daarmee een alarm geactiveerd . Dat kan een akoestisch signaal (sirene), een optische indicatie (LED-licht), maar ook een alarmmelding via SMS of oproep zijn als het om een in-Smart Home ingebedde watermelder gaat. Omdat watermelder waterlekkage op een waterlekkage gewezen te worden, kunt u onmiddellijk kunnen reageren en daardoor een grotere schade te voorkomen.


Watermelder komen in privé huishoudens, bedrijven en openbare voorzieningen, maar ook in de industrie gebruikt. In principe is de installatie van een melder overal verstandig, waar zich apparaten, machines of voorwerpen bevinden, hebt u een rechtstreekse wateraansluiting beschikken, met een waterreservoir zijn gekoppeld of in het algemeen in met water worden voorzien. Hiertoe behoren bijvoorbeeld wasmachines, afwasmachines, douchecabines, badkuipen, verwarmings installaties en aquaria. Recht op moeilijk waarneembare plaatsen in huishoudelijke , ongeveer onder het keukenblok, in wasruimten of in verwarmingsruimten, wordt het gebruik van een de watermelder aan te bevelen, omdat hij tijdig op een lekkage of een overloop kan duiden. Bij onroerend goed zoals vakantie woningen, de niet permanent zelf kunnen worden gecontroleerd, loont permanente bewaking met behulp van een de watermelder eveneens, om bijvoorbeeld in het geval van een buis steengroeve snel zijn.

 

Welke soorten watermelders zijn er?

Watermelder zijn in veel uitvoeringen verkrijgbaar en indien aanwezig, functionaliteit en complexiteit voor verschillende toepassingsgebieden. Bij veel conventionele water melders zijn de sensoren direct aan de behuizing - meestal aan de onderkant - aangebracht. Dergelijke melder worden in de regel rechtstreeks op de grond worden. Deze apparaten moeten zodanig worden geïnstalleerd, dat u al bij een geringe waterlekkage hoge alarm slaan en niet eerst reageren wanneer de ruimte meerdere centimeter hoog is gevuld met water.

 

Watermelder met externe sensoren

In tegenstelling hiervoor is watermelder met externe sensoren , de aan de wand of een hoge plaats kunnen worden aangebracht. Ze bestaan uit een centrale regeleenheid en een kabel , waarop de watersensoren zijn aangebracht. Deze registreren het vocht in uw omgeving en leiden de informatie aan de melders. Watermelder met externe watersensoren blijken ware vooral in industrie en bedrijven als handig, omdat hier meestal zeer grote gebieden moeten worden bewaakt. Vaak gaat het daarbij om zogenaamde waterindicator . De termen waterindicator en watermelder zijn niet heel scheidings scherp van elkaar te onderscheiden en worden vaak synoniem nodig. Los echter waterindicator meestal niet alleen een alarm, maar zijn in staat om een andere actie uit te voeren , door bijvoorbeeld de wateruitloop geblokkeerd. Voor dit doel zijn u met een elektroklep, die de toevoer sluit , zodra de sensor van de wasserwachters vocht geregistreerd. Waterindicator vindt bijvoorbeeld gebruik om variaties van waterstanden in technische installaties weer te geven en daardoor een waterschade te voorkomen. Wanneer water als koelend Medium in de installatie fungeert, mogen bepaalde hoeveelheden namelijk niet overbelicht en niet overschreden. Bovendien zijn waterindicator vaak in was- en vaatwasmachinebestendig ingebouwd en bewaken de waterniveaus continu.

Tot de water melders met externe sensoren

Accu- en netstroom gevoede watermelder

Voor het overige kunnen watermelder bij accu- en netstroom gevoede uitvoeringen onderscheiden. Op batterijen werkende watermelder zijn bij particuliere verbruikers bijzonder populair. Ze bieden het voordeel, op elke plek worden geplaatst te kunnen sluiten, zonder dat daarvoor een stopcontact in de buurt beschikbaar zijn. Minder flexibiliteit bieden watermelder met netvoeding . Ze zijn echter voor permanente bewakingen een goede keuze , omdat u permanent van stroom worden voorzien en vervangen van batterijen is niet nodig is. Veel stroomnet werkende modellen zijn in staat, bij het bereiken van een bepaald waterpeil (bijvoorbeeld in een niet inkijkbare tank) een ander apparaat aan te sturen. Zo kan de watermelder het waterpeil herkennen en indien nodig een pomp activeren, die water abpumpt en het peil van verminderd. Tot de werkende water melders behoren ook eenvoudige stopcontacten apparaten . Ze beschikken over bekabelde sensoren en worden direct op de netspanning.

Voor de batterij- en het stroomnet werkende water melders
 

Onze Praktijktip: regelmatig functionaliteit controleren

Om in ervaring te brengen, een watermelder na langdurig gebruik nog werkt, dient deze toch op regelmatige intervallen worden getest. Sommige apparaten worden in dit verband voorzien van een testknop. Is dat niet het geval, dan kunt u de sensorcontacten lichtjes met water bevochtigen om een alarm te activeren. In principe geldt het erop te letten dat de watermelder tegen vuil te beschermen, zodat hij onbeperkt functioneren en een luide waarschuwingstoon kan afgeven

 

Criteria voor watermelder - waar komt het aan?

Als u de aankoop van een op batterijen werkende-watermelder kiest, loont het handvat met een batterij met lange levensduur . Enerzijds bespaart u zich daardoor meerdere batterij vervangen van de batterijen of rendieren zich langdurige batterijen op den duur ook in monetarer opzicht. Is de beslissing op een stroomnet werkende watermelder moet op een voldoende kabellengte let en idealiter een apparaat kiezen dat bij stroomuitval van een batterij automatisch verder wordt voorzien. Stemmen deze voordat u deze aanschaft alle functies op elkaar af en controleer hoe de apparaten in de aanwezige schakelcircuit en waar u kunnen worden aangebracht. 

Zowel voor zakelijk als voor particulier gebruik geldt het erop letten dat de auditieve alarmen van de watermelder overal goed waarneembaar zijn. In een normale woning is meestal een eenvoudig apparaat met een 85 tot 90 dB luide alarm uit, omdat deze volume in de regel ook in de aangrenzende kamers hoorbaar is, voor zover niemand al te luid naar muziek luistert. Een huis met meerdere verdiepingen kunt watermelder zinvol zijn die draadloos of WLAN bepaalde ontvangstapparaten aansturen en de waarschuwing doorgeven. Radiografische watermelder zijn onderling koppelbaar en kunnen in smart home-systemen worden geïntegreerd. U kunt zich met de geluidsinstallatie thuis alarminstallatie koppelen en verzenden in geval van nood de informatie direct naar de smartphone . Daardoor kunt u in geval van nood direct reageren en maatregelen ter bescherming tegen een grotere waterschade nemen. Watermelder met draadloze of WLAN-technologie zijn ook voor bewaking op afstand aan te bevelen of als u vaak onderweg bent. 

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over water melders

WAS moet men bij het installeren van een de watermelder?
Watermelder moeten altijd zo dicht mogelijk bij de mogelijke waterlekkage plaats worden aangebracht, bijvoorbeeld direct onder de afwas- of wasmachine. Zijn de sensoren te ver van het apparaat verwijdert, dan bestaat het gevaar dat deze het vocht niet tijdig registreren, waardoor de watermelder pas later tegen mogelijke schade kan waarschuwen.

Mijn watermelder reageert niet. Wat te doen?
Allereerst is het van belang dat de stroomvoorziening te controleren en deze indien nodig nieuwe batterijen plaatsen. Daarna moet gecontroleerd worden, of de sensoren vrij van vuil zijn. Gaat het om een slimme draadloze watermelder, kan het helpen, het apparaat uit de smart home-systeem te wissen en nog eens opnieuw te installeren en te programmeren. Let op: veel slimme watermelder werken niet als stand-alone-apparaten, maar alleen in combinatie met een ccu.

 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord