bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over wearables

De term wearables omvat alle soorten computertechnologie die op het lichaam kunnen worden gedragen. Slimme horloges maken daar deel van uit. Hoe ze werken en welke modellen beschikbaar zijn, leest u in onze gids. 

Je vindt ze om de pols van vrienden en collega's tijdens het sporten of in het dagelijks leven: wearables worden steeds populairder. Of het nu een smartwatch, fitnesstracker, hartslagmeter of Apple Watch is. De minicomputers zijn echter niet alleen een steun in het privé-leven, maar ook voor veel vakgebieden in de industrie en de geneeskunde. 

Hoe werken wearables?

Over het algemeen zijn wearables allemaal computertechnologieën die op het lichaam kunnen worden gedragen, inclusief het hoofd. Dit maakt ze onderdeel van wat bekend staat als ubiquitous computing. Dit betekent dat computers niet langer alleen maar gereedschappen op het stationaire bureau zijn. Dankzij de ontwikkeling van kleine apparaten die overal kunnen worden geïnstalleerd, is permanente informatieverwerking op elke locatie mogelijk. Bovendien is het een van de items die onafhankelijk via internet communiceren. Ze geven bijvoorbeeld data door aan apps op een smartphone (Internet of Things, IoT).

Het doel is om mensen te ondersteunen en hen te voorzien van informatie of evaluaties. Wearables bevatten een groot aantal verschillende apparaten. Er worden bijvoorbeeld "klassieke" items zoals pacemakers of gehoorapparaten meegeleverd. Een moderne wearable is intelligente kleding waarin de kleine computersystemen voor het afspelen van muziek of het meten van activiteit zijn ingebouwd. Een digitale bril, die informatie toont op een scherm aan de binnenkant van de lenzen, maakt hier ook deel van uit. Het populairst en al gebruikt door de massa zijn echter smartwatches, hartslagmeters en activity trackers.

Afhankelijk van het model hebben deze intelligente horloges verschillende functies. Simpele versies tellen bijvoorbeeld je stappen of de kilometers die je op een dag aflegt. Bovendien laten complexere versies u zien wanneer u een oproep of een bericht op uw smartphone ontvangt.

Populaire wearables: smartwatch, fitnesstracker, hartslagmeter

Op het gebied van wearables worden veel verschillende termen gebruikt. Waarbij functies elkaar vaak overlappen. Wat goed voor u is, hangt ook af van wat u ermee wilt doen. Hieronder vind je de verschillen en overeenkomsten tussen smartwatch, fitnesstracker en hartslagmeter:

Smart Watch

Smart Watch

Een fundamentele eigenschap van de smartwatch is de permanente Bluetooth®-Verbinding met een mobiele telefoon, die nodig is om deze te laten functioneren.
Het doel van de horloges is om het display van de smartphone overbodig te maken. Naast de weergave van de horloges zijn meldingen mogelijk via een extra trilalarm. Zelfs kleine applicaties kunnen nu rechtstreeks op de smartwatch worden uitgevoerd.

De verbonden smartphone heeft de app van de fabrikant van de smartwatch nodig om gegevens over te dragen. Daarnaast hebben beide toestellen hetzelfde besturingssysteem nodig, bijvoorbeeld Android of een speciaal voor de smartwatch ontwikkeld besturingssysteem dat compatibel is met Android of iOS.

De meeste smartwatches hebben de volgende functies die ze doorgeven door gegevens van de mobiele telefoon te verzenden: tijdinformatie, herinneringsfuncties, notificaties van WhatsApp en Co., pushberichten, alarminstellingen en het versturen van signalen om zoekgeraakte mobiele telefoons terug te vinden.

Daarnaast zijn er smartwatches van sommige fabrikanten die ook als sporthorloge dienen (waaronder fitness smartwatches). Ze meten hartslag, pols en bewegingen. De gebruiker ziet de evaluaties van zijn sportieve activiteiten in de app op zijn gsm.

Veel modellen zijn ook behulpzaam met betrekking tot gezondheidsaspecten. Ze identificeren afwijkingen zoals het begin van een epileptische aanval, hartproblemen en vallen. Hierdoor is het een waardevolle ondersteuning voor medische toepassingen, bijvoorbeeld in de zorg en ondersteuning van ouderen.

Qua batterijduur kunnen de kleine horloges de smartphones niet bijhouden. Ze gaan gemiddeld een tot een paar dagen mee voordat ze naar het laadstation moeten.

 

Fitness-tracker

Er zijn verschillende namen voor dit type wearable: fitnessarmband, gezondheidsarmband, smartband of activity tracker. Zoals de namen suggereren, zijn ze uitsluitend bedoeld voor het vastleggen van (sport) activiteiten en de daarbij behorende gezondheidswaarden. Deze zijn direct op het display of in een app op de smartphone of tablet te zien. Permanente nabijheid van de mobiele telefoon is niet nodig.

Het doel is om de drager te motiveren om meer te bewegen. Als je je dagelijkse doel hebt bereikt of een nieuw record hebt neergezet, prijst de fitnesstracker het geweldige resultaat en blijft hij je motiveren. Bovendien kan het resultaat worden gedeeld op Facebook en Co. zodat vrienden commentaar kunnen geven op hun eigen prestaties.

Om de activiteitswaarden te bepalen, hebben de horloges stappentellers, versnellingssensoren, hoogtemeters en een gyroscoop die rotatiebewegingen registreert. Met behulp van een uitgekiend algoritme berekenen ze bijvoorbeeld het calorieverbruik en de afstand die de gebruiker aflegt tijdens bijvoorbeeld joggen, fietsen of wandelen. Afhankelijk van de gevoeligheid van de sensoren is het meetresultaat meer of minder nauwkeurig. De meeste horloges hebben ook een gps-ontvanger die de afgelegde afstand op een kaart op de mobiele telefoon, tablet of notebook laat zien.

Sommige activity trackers registreren ook het slaapgedrag van de drager. Sommige fabrikanten leveren ook zachte manchetten om ze comfortabel te dragen tijdens het slapen. Op basis van de bewegingen bepaalt het apparaat de diepe slaap-, lichte slaap- en waakfasen en bepaalt het de kwaliteit en duur van de slaap.
Barometers, thermometers en kompassen zijn ook op veel apparaten te vinden.

Aan de fitnesstrackers

Horloge met hartslagmeter

Hartslagmeters zijn over het algemeen vooral bedoeld om de hartslag tijdens het sporten te meten. Er zijn verschillende varianten: Sommige hartslagmeters gebruiken borstbanden. Maar ook de versies voor de pols meten betrouwbaar.

Het doel is om de hartslag te volgen en de optimale hartslag te bereiken voor de oefening die wordt uitgevoerd. Zo is de hartslag bij duurtraining anders dan bij vetverbranding. Het hangt ook af van eerdere sportieve activiteiten. Zeker als je lange tijd niet aan sport hebt gedaan, kan een hartslagmeter helpen om overbelasting te voorkomen en langzaam je training te verhogen. Maar zelfs professionele atleten gebruiken de hartslagmeters graag om hun prestaties stap voor stap te verbeteren.

Moderne hartslagmeters hebben soms andere functies. Ze activeren bijvoorbeeld een alarm zodra u het streefbereik van de hartslag overschrijdt. Het bevat ook een stressmeter, stappenteller, hoogtemeter en caloriecalculator.

 

Voor- en nadelen van wearables 

Voordelen

Het grote voordeel van een smartwatch is dat gebruikers niet meer regelmatig naar hun mobiele telefoon hoeven te kijken. Je hoeft niet in je rugzak of handtas te snuffelen op zoek naar je mobiele telefoon. Een onopvallende blik op de smartwatch is ook mogelijk tijdens zakelijke bijeenkomsten of een etentje met het gezin. Als smartwatch-dragers bijvoorbeeld een dringende oproep krijgen, kunnen ze hun smartphone tevoorschijn halen. Bovendien mis je nooit meer informatie, berichten of oproepen. U bent altijd online.

Wearables zijn qua eigen fitheid geschikt voor sporters die van statistiek en het bijhouden van diverse data houden of die hun training wat willen professionaliseren. Met behulp van deze opnames kunt u uw eigen conditie verbeteren, slaapgewoonten verbeteren en uw eigen gezondheid analyseren. Indien nodig kunt u meer doen voor uw gezondheid of voelt u zich bevestigd in uw gewoontes.

Nadelen:

Wat een voordeel is voor de een, is een nadeel voor de ander. Permanente beschikbaarheid is niet voor iedereen wenselijk. Daarom is het zeker de moeite waard om te overwegen of een smartwatch de juiste is.

Met betrekking tot gegevensregistratie moeten gebruikers zich er ook van bewust zijn dat de slimme horloges niet alleen een uitgebreid bewegingsprofiel kunnen creëren. Ze verzamelen en bewaren ook belangrijke gegevens over hun gezondheid.

Het kan ook gebeuren dat sommige mensen te veel vertrouwen op hun Smartwatch en Co. Op deze manier vervangt de technologie gedeeltelijk het advies van een arts of het eigen lichaamsgevoel. Eén ding is dus duidelijk: wearables zijn een hulpmiddel en geen vervanging voor regelmatige preventieve controles of je eigen gevoelens.

Gebruik op medisch gebied

Wearables hebben het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de medische wereld. Daar zijn veel experts van overtuigd - juist omdat dit gebied midden in de digitalisering zit. Door bijvoorbeeld de hartslag te monitoren is het mogelijk om afwijkingen in een vroeg stadium te signaleren. Dit geldt bijvoorbeeld voor ontstekingsziekten, verkoudheid of borreliose. Bovendien kan de frequentie van de hartslag duiden op een naderende diabetes type 2. Onderzoekers proberen op dit moment te achterhalen welke conclusies uit deze op kleinere schaal uitgevoerde testen kunnen worden getrokken over de dagelijkse medische praktijk. Vooral wat betreft het verbeteren van behandelingen, het vermijden van valse positieven en gegevensbescherming.

Zorgverzekeraars zien nog een mogelijkheid. Velen kunnen zich voorstellen dat ze wearables aan hun bonusprogramma toevoegen. Het idee gaat verder dat er speciale tarieven zijn waarbij het dragen van een wearable als conditie is inbegrepen. Op deze manier kunnen zorgverzekeraars de levensstijl van hun klanten op de voet volgen en de bijbehorende positieve en negatieve gevolgen hebben. Of dit absoluut in het belang van de klant is, is een geschil.

Gebruik in de industriële sector

Ook voor het gebruik van wearables in de industrie zijn er veel mogelijkheden. Hier willen bedrijven de komende jaren aanzienlijk upgraden. Ze verwachten een hoger veiligheidsniveau voor hun medewerkers, tijdwinst en ondersteuning van medewerkers bij hun taken. Naast intelligente brillen, intelligente kleding en mobiele camera's spelen ook smartwatches een grote rol. Mogelijke scenario's zijn:

  • Een medewerker krijgt een bericht op zijn smartwatch als er een machine kapot is. Zodat hij snel kan reageren. Als hij hulp nodig heeft, kan hij op het smartwatch-display tikken voor een gedetailleerd technisch overzicht of geschikte evaluaties op zijn met Bluetooth®Open de aangesloten mobiele telefoon of tablet.
  • Montage- en onderhoudsmonteurs werken vaak in een gevaarlijke omgeving, bijvoorbeeld in smalle leidingen of schachten. Met behulp van een smartwatch, die ook hartslag of andere gezondheidsgegevens monitort en naar een centraal punt stuurt, worden gezondheidsproblemen direct opgemerkt. Als de medewerker niet reageert op contactpogingen, kunnen reddingsmaatregelen snel worden uitgevoerd.
  • Magazijnmedewerkers krijgen op de smartwatch een kaart waarop staat waar de goederen zich bevinden en welke route het meest efficiënt is. Dit scheelt u lange zoektochten en onnodig lange reizen.

Het risico bestaat natuurlijk dat sommige bedrijven het misbruiken om medewerkers te monitoren, bijvoorbeeld om hun locatie te bepalen. Het is daarom noodzakelijk om oplossingen te vinden voor gegevensbescherming en naleving van de rechten van elke werknemer zonder af te zien van deze veelbelovende technologie.