Advies

WiFi-versterkers voor een goede ontvangst en stabiel internet

Wifi-versterkers hebben tot taak het bereik van het Wifi - signaal te vergroten. Zij fungeren als versterkers en zorgen voor een stabielere verbinding met het Wifi-netwerk en het internet. In onze gids vertellen wij u welke functies moderne Wifi-versterkers bieden en waar u op moet letten bij de aanschaf ervan.

Apparaten die geschikt zijn voor WLAN, zoals smartphones, tablets, notebooks of smart-TV's, kunnen via WLAN draadloos worden verbonden met het thuisnetwerk en het internet. Een WLAN-router fungeert als signaalbron en stuurt de informatie, die hij meestal via de kabel ontvangt, door naar de eindtoestellen.

Het wifi-bereik varieert echter afhankelijk van de locatie, het zendvermogen en de antenne-uitrusting. Hoe verder smartphones, tablets e.d. van de router verwijderd zijn, hoe zwakker het signaal. Als er bovendien dikke muren of plafonds van gewapend beton tussen zitten, gaat de wifi-ontvangst nog verder achteruit.

Om dit probleem op te lossen kunnen wifi-versterkers, ook wel wifi-repeaters genoemd, worden ingezet. Dit zijn kleine modules die het bereik van het wifi-signaal vergroten, zodat ook op grotere afstand van de router een stabiele internet- en netwerkverbinding wordt gehandhaafd.


Hoe werkt een wifi-versterker?

In principe fungeert een repeater als tussenpersoon tussen de router en de eindtoestellen door de door de router uitgezonden radiosignalen te verwerken (d.w.z. kleine vervormingen te corrigeren), ze te versterken en ze dan door te sturen naar de volgende repeater of naar het eindtoestel.

Daartoe registreert het zich in het bestaande wifi-netwerk en stelt het een eigen radiocel ter beschikking, die door andere wifi-ontvangers kan worden gebruikt en via welke het bewerkte radiosignaal zonder kwaliteitsverlies naar de ontvanger wordt gestraald.

Het is belangrijk te weten dat een wifi-versterker niet de wifi-snelheid verhoogt, maar alleen het wifi-bereik, ook al kan in de praktijk een andere indruk ontstaan. Omdat de radiosignalen in betere kwaliteit beschikbaar zijn, behoeven zij niet opnieuw te worden opgevraagd.

De gegevensdoorvoer wordt dus niet vertraagd, wat de indruk kan wekken dat de wifi-snelheid toeneemt.

Wifi-repeaters met een LAN-aansluiting worden niet alleen gebruikt om het zendbereik te verbeteren, maar kunnen ook worden gebruikt als Wifi-toegangspunt of Wifi-bridge.

Een LAN-poort biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om apparaten in een draadloos netwerk op te nemen die op zich niet geschikt zijn voor wifi, maar alleen met behulp van een netwerkkabel kunnen worden aangesloten. De repeater neemt hier een brugfunctie op zich.

De access point modus maakt het omgekeerde mogelijk, d.w.z. de integratie in een bekabeld netwerk van componenten die niet over een LAN-aansluiting beschikken maar alleen via wifi kunnen worden verbonden. Daartoe wordt de repeater via een LAN-kabel met de router verbonden en zet hij een eigen wifi-netwerk op waarin het eindtoestel wordt geïntegreerd.

In de regel kunnen meerdere wifi-versterjers probleemloos met elkaar worden gecombineerd om een uitgebreide netwerkdekking te garanderen, bijvoorbeeld binnen kantoorgebouwen of op een groot terrein.

Voor thuisgebruik is één wifi-versterker vaak voldoende om stabielere verbindingen te garanderen. Het is echter ook mogelijk om meerdere modules te combineren en te profiteren van wifi-dekking in het hele huis.

Veel repeaters nemen automatisch de SSID (Service Set Identifier) en het wachtwoord van de router over, wat de integratie in het bestaande netwerk vergemakkelijkt. U weet dan echter niet of de wifi-verbinding door de repeater of door de router tot stand wordt gebracht. Sommige wifi-clients hebben de neiging om de router te kiezen, ook al is het signaal van de repeater misschien sterker. Met een identieke SSID kan dit niet nauwkeuriger worden gecontroleerd. Het is beter om de repeater een eigen SSID en wachtwoord toe te wijzen. Dit heeft als voordeel dat u altijd kunt zien welk apparaat op welk wifiis aangemeld.


Hoe wordt een wifi-versterker ingericht?

Wifi-versterkers hebben een stroomvoorziening nodig, die afhankelijk van het ontwerp hetzij via een kabel, hetzij via een directe steekverbinding tot stand wordt gebracht. Repeaters die rechtstreeks in het stopcontact worden gestoken, zijn het handigst in het gebruik. Sommige repeaters zijn ook ontworpen als tussenstekkers waarop een ander apparaat kan worden aangesloten. Op deze manier hoef je niet zonder stopcontact te zitten.

Als de repeater en router WPS (Wi-Fi Protected Setup) ondersteunen, verloopt de installatie meestal automatisch. Druk daarvoor eerst een paar seconden op de WPS-knop op de repeater en vervolgens een paar seconden op de WPS-knop op de router. LED-indicatoren geven aan wanneer de apparaten geactiveerd zijn. Na het inschakelen maken de router en de repeater automatisch verbinding.

Repeaters en routers zonder WPS-functie worden handmatig ingesteld. Dit gebeurt meestal via een webinterface of een browser. Sommige repeaters worden via een LAN-kabel met de PC verbonden, andere kunnen via wifi worden geconfigureerd. Het eindapparaat waarmee de configuratie wordt uitgevoerd, moet zich in hetzelfde wifi-netwerk bevinden als de versterker.


Waar moet u op letten bij het kopen van een wifi-versterker?

Wifi-versterkers zijn er in verschillende uitvoeringen en van veel verschillende fabrikanten. Als u meerdere versterkers wilt kopen, is het raadzaam bij één fabrikant te blijven om er zeker van te zijn dat de modellen compatibel zijn met elkaar en de best mogelijke prestaties kunnen leveren. Het is belangrijk dat de router en de repeater dezelfde Wi-Fi-standaarden en netwerkprotocollen ondersteunen, anders kunnen ze niet met elkaar communiceren.

Wifi-versterker in kantoren en bedrijven

Voor bedrijven en kantoren worden versterkers aanbevolen die als toegangspunten kunnen worden gebruikt, omdat het hier mogelijk is randapparatuur zoals printers of scanners binnen een netwerk aan te sturen.

Grotere kantoorruimten waarvan de ruimten van elkaar gescheiden zijn door bijvoorbeeld gewapend betonnen muren of lange gangen, moeten worden uitgerust met meerdere wifi-versterkers.

Voor zeer grote gebouwen die zich over meerdere verdiepingen uitstrekken, worden wifi-versterkers aanbevolen. In tegenstelling tot conventionele repeaters zetten ze niet elk hun eigen netwerk op, maar verbinden ze zich ("mesh") tot een groot wifi-netwerk.


Wifi versterkers voor in huis

Voor huishoudens waarin veel randapparatuur, zoals printers, spelconsoles en dergelijke, moet worden bediend, worden ook versterkers met toegangspuntfunctie aanbevolen.

Het totale aantal benodigde versterkers is afhankelijk van de woonruimte en de bouwkundige omstandigheden.

Voor kleine flats is één repeater meestal voldoende om een stabiel wifi te garanderen.

Vanaf 50 m² kunt u de integratie van meerdere repeaters overwegen - afhankelijk van het aantal storende factoren (dikke muren, wifi-netwerken van buren, enz.).

Ook gebruikersvriendelijkheid en netwerkbeveiliging spelen een rol. Repeaters die via smartphone kunnen worden geconfigureerd en zijn uitgerust met LED-indicatoren die informatie geven over de status en ontvangstkwaliteit, bieden een hoog gebruikscomfort. Moderne versterkers bieden hoge versleutelingsnormen (WPA/WPA2), zodat gevoelige gegevens veilig kunnen worden verzonden.


Onze praktische tip: Bereik de beste ontvangst door een optimale locatie

Voor een zo groot mogelijk bereik moet een repeater niet te ver van de router en niet te dicht bij storingsbronnen (magnetrons, aquaria, enz.) worden geplaatst. In het ideale geval bevindt deze zich halverwege tussen het wifi-eindtoestel en de router. Als dit niet mogelijk is, kunnen smartphone-apps die door veel fabrikanten worden aangeboden, helpen. Zij meten de signaalsterkte van de repeater en geven informatie over de vraag of de locatie goed gekozen is.


FAQ – veelgestelde vragen over wifi-versterkers

Wat is het verschil tussen wifi-versterkers en powerline-adapters?

Powerline wifi-adapters zijn een technisch alternatief voor wifi-repeaters. Zij zenden het WLAN-signaal van de router niet uit via de radio, maar via de stroomleiding. De technologie wordt vooral gebruikt wanneer grote afstanden of verschillende verdiepingen moeten worden overbrugd. Powerline-adapters zijn duurder dan repeaters en verbruiken meer elektriciteit.

Wat betekent de afkorting MU-MIMO?

MU-MIMO staat voor Multi-User Multiple-Input-Multiple-Output, maakt deel uit van de wifi-AC standaard (IEEE 802.11ac) en verwijst naar een technologie die een wifi-router in staat stelt met meerdere apparaten tegelijk te communiceren. Terwijl bij single-user routers (SU-MIMO) elk aangesloten apparaat op zijn beurt moet wachten om signalen te verzenden of te ontvangen, kunnen multi-user routers verschillende apparaten tegelijk van gegevens voorzien. Dit verkort de wachttijd en verhoogt de gegevensdoorvoer in het gehele wifi-netwerk.


Zijn repeaters met een interne of een externe antenne de betere keuze?

wifi-repeaters met een externe antenne zijn ruimtebesparender gebouwd dan repeaters met een interne antenne. Dus als de afmetingen belangrijk zijn, verdienen de eerste de voorkeur. Beide versies bieden echter een goede ontvangst.


Meer interessante wifi-producten