Bent u een zakelijke klant?
Deze instelling past het productassortiment en de prijzen aan uw behoeften aan.
Ja
Nee

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

  

Wat u moet weten over wifi-repeaters

 • Wat is een wifi-repeater?

 • Hoe werkt een wifi-repeater?

 • Waar moet ik op letten bij het gebruik van een WLAN-repeater?

 • Wat is een dual-band repeater?

 • Wat is de cross-band-functie in WLAN-repeaters?

 • Wat is bandsturing?

 • Veelgestelde vragen over wifi-repeaters

 

Wat is een wifi-repeater?

Het WLAN (Wireless Local Area Network = draadloos, lokaal beperkt netwerk) verbindt moderne apparaten zoals smartphones, tablets, notebooks, televisies en HD-streaming-apparaten gemakkelijk met het thuisnetwerk en daarmee met internet. Een WLAN-router dient als signaalbron en stuurt de informatie die deze doorgaans via de kabel ontvangt, draadloos door naar de eindapparatuur.

Helaas wordt het wifi-signaal zwakker naarmate de smartphone, tablet, etc. verder van de router verwijderd zijn. Als er ook muren of plafonds van gewapend beton tussen zitten, is de surfervaring enorm vertroebeld. Want als de wifi-ontvangst slecht is, worden de opgeroepen links pas in een slakkengang geladen.

Er is niet veel voor nodig om het wifi-bereik enorm te beperken. Hoewel in theorie de sterkte van het signaal voldoende zou moeten zijn om sommige kamers te overbruggen, zijn een of twee muren vaak voldoende om de surfervaring een geduld op de proef te stellen.

De oplossing voor dit probleem zijn zogenaamde WLAN-repeaters uit de Conrad onlineshop. Deze repeaters vergroten het bereik van het signaal en zorgen ervoor dat je ook op grotere afstand van de router een stabiele verbinding met het netwerk behoudt. Dit is niet alleen handig om te surfen: ook printers of NAS-servers in het netwerk zijn betrouwbaar toegankelijk.

Zeker bij het afspelen van series, foto's of muziek die op de NAS (netwerk harde schijf) zijn opgeslagen is dit een belangrijk aspect. Omdat dit de manier is waarop ononderbroken van de media kan worden genoten.

Hoe werkt een wifi-repeater?

De WLAN-repeater dankt zijn naam precies aan de taak die hij uitvoert: de repeater is afgeleid van het Engels en herhaalt het signaal van uw router om u in staat te stellen verbinding te maken met de bron, zelfs als de afstand groter is.

De WLAN-repeater pikt de signalen van de router via de radio op en stuurt deze versterkt door. Hiervoor wordt de repeater eenvoudig in het stopcontact gestoken. Sommige modellen hebben zelfs een geïntegreerd stopcontact zodat er geen stroombron verloren gaat in de kamer.

Extra LAN-poort

Ook fijn: sommige repeaters hebben ook een LAN-verbinding. Dit betekent dat zelfs apparaten die alleen een bekabelde netwerkverbinding hebben, in het WLAN-netwerk kunnen worden geïntegreerd.

Ieder van ons heeft storingsbronnen voor het WLAN-signaal in het appartement of huis. Vaak zijn dit dingen waarvan we niet eens vermoeden dat ze invloed hebben op onze internetverbinding. Deze omvatten bijvoorbeeld:

 • Dikke muren (of gipskartonwanden)
 • Stroomkabels
 • Waterleidingen
 • Grote metalen omsloten elektrische apparaten zoals magnetrons
 • Radiatoren of vloerverwarming
 • Bediening van apparaten met een Bluetooth-verbinding
   

De locatie van uw WiFi-repeater moet ook verstandig worden gekozen. Als je repeater te ver van de router verwijderd is, zal hij het signaal niet goed kunnen ontvangen en dus natuurlijk niet kunnen versterken en doorgeven. Sommige repeatermodellen gebruiken LED's om aan te geven hoe sterk de draadloze verbinding met de router is.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een WLAN-repeater?

Een bestaand WLAN-signaal kan worden herhaald met een repeater. In vergelijking met "spraak" wordt het signaal gewoon "luider" gemaakt. De wifi-dekking wordt uitgebreid, maar de snelheid wordt niet verhoogd.

De installatie van een WLAN-repeater is ook heel eenvoudig voor niet-technische experts: met een druk op de knop wordt de repeater automatisch via WPS in het thuisnetwerk geïntegreerd - dat wil zeggen Wi-Fi Protected Setup.


U hoeft zich natuurlijk geen zorgen te maken over uw gegevensbeveiliging, zelfs niet als u een repeater gebruikt. Dankzij moderne versleutelingstechnieken door WPA2 zijn alle gegevens nog steeds beschermd tegen ongeautoriseerde toegang door derden. De repeaters in je huis gebruiken hetzelfde wachtwoord als je router zelf. Je kunt ook meerdere repeaters in huis gebruiken, maar let er wel op dat deze het signaal niet van elkaar maar van de router kopiëren.

Sommige WLAN-repeaters uit de Conrad-serie kunnen ook scoren met kleine extra's: een functie voor internetradio of muziekstreaming maken deze kleine boxen tot praktische dagelijkse helpers.

Wat is een dual-band repeater?

Er zijn nu repeaters die, net als routers of andere apparaten met ingebouwde WLAN-adapters, naast de 2,4 GHz-band ook in de 5 GHz-band kunnen werken. Deze repeaters worden daarom ook wel dual-band repeaters genoemd. Het tot stand brengen van een dubbele WLAN-verbinding heeft het grote voordeel dat je met de 5 GHz-band een andere frequentieband ter beschikking hebt die radiotechnisch niet zo zwaar wordt gebruikt als de 2,4 GHz-band. Er zijn echter subtiele verschillen tussen de dual-band repeaters:

Ofwel 2,4 GHz of 5 GHz
Met deze repeaters kan de gebruiker beslissen op welke frequentie hij moet werken. Als de repeater is ingesteld op 5 GHz, is de radioverbinding tussen de router en de eindapparaten (clients) alleen ingesteld op 5 GHz. Een 2,4 GHz WLAN-apparaat kan dan geen verbinding maken met de router via de repeater.

Gelijktijdig gebruik van 2,4 GHz en 5 GHz
Deze repeaters zenden en ontvangen gelijktijdig op beide frequentiebanden. De frequentiebereiken voor de respectievelijke eindapparaten zijn echter meestal vast. Dit betekent dat als een notebook via 5 GHz op de repeater is aangesloten, deze wordt doorgestuurd naar de dual-band router op 5 GHz. Een tablet die tegelijkertijd wordt gebruikt en via 2,4 GHz met de repeater is verbonden, wordt ook doorgestuurd naar de dual-band router op 2,4 GHz.

Dubbele band repeater

Verschillen tussen de twee wifi-frequentiebanden

  2,4 GHz WiFi-frequentieband 5 GHz WiFi-frequentieband
Reikwijdte Verre bereik goed bedekt Dichtbij zeer goed bedekt
Doorvoer Hoog zeer hoog
Interferentiebeveiliging Lagere immuniteit voor interferentie Hoge immuniteit voor interferentie
Klantondersteuning Alle wifi-apparaten Nieuwe generatie wifi-apparaten
Overlappingsvrije kanalen max. 3 Maximaal 23
Bij voorkeur voor: Toepassingen met een lagere datadoorvoer zoals e-mailverkeer, surfen Toepassingen met hoge doorvoer, zoals het streamen en downloaden van grote bestanden

Wat is de cross-band-functie in WLAN-repeaters?

Repeaters ontvangen een bestaand WLAN-signaal van de router, herhalen dit en sturen het door. In principe gaat er veel snelheid verloren omdat slechts één apparaat (router of repeater) op een frequentie mag zenden. Je moet dus wachten tot de repeater alle data heeft ontvangen voordat hij deze kan doorsturen. Een uitzondering vormen repeaters met crossband-functie.

Deze kunnen op de ene frequentie ontvangen en tegelijkertijd op een andere frequentie uitzenden. De datastroom kruist in een repeater van de ene frequentie naar de andere = crossband. Alleen met deze technologie kunnen routers en repeaters zonder vertraging tegelijkertijd verzenden en ontvangen. Dit garandeert een stabiele verbinding, zelfs bij storende Bluetooth-verbindingen of wanneer de afstand groter is.
Om crossband repeaters te kunnen gebruiken moeten alle apparaten in het thuisnetwerk beide frequenties 2,4 + 5 GHz (dual band) kunnen verwerken.

Wat is bandsturing?

Met de band-stuurtechnologie wordt het idee van dubbele WLAN consequent verder ontwikkeld. Veel moderne apparaten zoals smartphones, tablets en notebooks maken al gebruik van het alternatieve gebruik van twee WLAN-banden. In dit scenario ondersteunen de apparaten onderling zowel de 2,4 als de 5 GHz WLAN-band en kunnen ze indien nodig de gegevensoverdracht voortzetten op de minder drukke band. Bij het overschakelen naar de 5 GHz-band, die meestal veel minder wordt bezocht, is een aanzienlijke verbetering van de WLAN-prestaties vaak direct merkbaar.

Band-steering beschrijft het proces waarbij bijvoorbeeld een FRITZ! Box-router of een FRITZ! WLAN Repeater (met FRITZ! OS 6.90 of hoger) automatisch de bandcontrole overneemt. Met andere woorden, zonder enige actie van de gebruiker wordt automatisch bepaald welk dual-band apparaat wanneer op welke band communiceert. Op deze manier worden apparaten veel efficiënter in het draadloze netwerk geïntegreerd, wat tot uiting komt in een merkbare verbetering van de gegevensoverdrachtssnelheid.

Veelgestelde vragen over wifi-repeaters

Router, repeater, bridge of access point - wat zijn de verschillen?

Router:
Een router dient als interface tussen een netwerk, bijvoorbeeld het particuliere thuisnetwerk, dat via kabel (LAN) of draadloos (WLAN) is opgezet, en de netwerkoperator of internetprovider. Het is verbonden met de telefoon- of kabelaansluiting en stelt de apparaten in het thuisnetwerk in staat verbinding te maken met internet.

Repeater:
Een repeater ontvangt een wifi-signaal en herhaalt dit. Hierdoor wordt het bereik van het WLAN-netwerk vergroot en kunnen apparaten die anders een slechte of geen WLAN-ontvangst hebben, een goede WLAN-verbinding met de router en dus met internet tot stand brengen.

Brug:
Een brug brengt de verbinding tot stand tussen twee gelijkwaardige netwerken. Een basisstation is via een LAN-kabel met de router verbonden en brengt een 5 GHz-radioverbinding met een ontvanger tot stand. Apparaten zoals servers, pc's, smart-tv's of gameconsoles kunnen vervolgens met een kabel op de ontvanger worden aangesloten. Het dataverkeer wordt beheerd door de WLAN-bridge, wat leidt tot efficiënter gebruik en minder storing in het draadloze netwerk.

Toegangspunt:
Een access point werkt op dezelfde manier als een router. Hij ontvangt zijn signalen via een bedrade LAN-verbinding en stuurt ze door via WLAN. In vergelijking met een repeater kunt u een access point gebruiken om met hogere snelheden een groter bereik van het WLAN-netwerk te krijgen.


Wat betekent WLAN N of WLAN AC?

De WLAN-standaarden (IEEE 802.11n of IEEE 802.11ac) worden aangeduid met de codeletters "N" of "AC". De WLAN-standaarden verschillen ook onder meer in hun datatransmissiesnelheid. Met WLAN N zijn datatransmissiesnelheden tot 150 Mbit / s mogelijk in het 2,4 GHz frequentiebereik. Bij gebruik van drie antennes kan de maximale waarde worden verhoogd tot maximaal 450 Mbit / s. Met WLAN N zijn nog hogere datatransmissiesnelheden alleen mogelijk met dual-band routers die de 2,4 GHz- en 5 GHz-band gelijktijdig gebruiken. Dan zijn tot 900 Mbit / s mogelijk.
Met WLAN AC kunnen overdrachtssnelheden tot 1.300 Mbit / s in het 5 GHz-bereik worden bereikt. Al deze cijfers zijn echter theoretische waarden die in het beste geval onder ideale laboratoriumomstandigheden kunnen worden bereikt. In de praktijk zijn de maximaal haalbare waarden beduidend lager vanwege de lokale omstandigheden.

Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord