bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Solarsets: wekken elektriciteit op met de kracht van de zon

Stel de luifels in om elektriciteit op te wekken en gebruik de gratis energie van de zonnestralen om uw elektriciteitsverbruik te beheren. Een zonnestelsel, ook wel fotovoltaïsch systeem of zonne-energiesysteem genoemd,erfüllt den Wunsch, eigenen Strom zu produzieren. Een systeem voor zonne-energie zet de stralingsenergie van natuurlijk zonlicht om in elektrische energie. De elektriciteit is beschikbaar voor direct verbruik en kanzur Deckung des Strombedarfsworden gebruikt. Ongebruikte elektriciteit kan desgewenst worden opgeslagen in een loodbatterij en 's nachts of bij slecht weer worden gebruikt als de zon niet schijnt.

Solaranlagen haben einen großen Einsatzbereichen de inkoopprijzen zijn de afgelopen jaren gedaald. Dit maakt een kosteneffectieve toegang tot moderne en duurzame energieopwekking mogelijk. Voordeel is dat de systemen nauwelijks onderhoud behoeven.

  • Voordelen van een zonnestelsel

  •  

  • Wat onderscheidt complete fotovoltaïsche systemen van kleine zonnesystemen?

  • Welke componenten horen bij een zonnestelsel?

  • Welke andere zonnestelsels zijn er?

  • Waar kun je een zonnestelsel opzetten?

  • Hoe wordt een zonnestelsel correct berekend?

  • Prestaties van zonnestelsels

  • Verschillen tussen fotovoltaïsche en thermische zonne-energie

 

Voordelen van een zonnestelsel

Een zonnestelsel kan de individuele behoefte aan elektriciteit ter plaatse dekken, de energiekosten verlagen en het milieu bevorderen.

Elektriciteit waar er nog geen is


Met een zonnestelsel als zogenaamd eilandsysteem kunt u eenvoudig en gemakkelijk elektrische energie gebruiken waar voorheen geen stroomaansluiting was of een generator wordt gebruikt. Of het nu een tuinhuis in de groene, vrijstaande garage of een paviljoen is, u kunt elektrische systemen en elektrische apparaten met fotovoltaïsche installaties bedienen. De zonne-energie uit regeneratief zonlicht kan bijvoorbeeld verlichtingssystemen, koelkasten, radio's, geluidssystemen, vijverpompen, alarmsystemen of de vaatwasser aandrijven. Vaak kun je met een PV-installatie goedkoper wegkomen dan met een aansluiting op het net.

Voor kantoorgebouwen, appartementsgebouwen, werkplaatsen, productiefaciliteiten en woningen is een op het net aangesloten fotovoltaïsch systeem vaak een verstandige investering. De zelf opgewekte elektriciteit vermindert het elektriciteitsverbruik van het openbare elektriciteitsnet.  Hierdoor ontlast het zonnestelsel de portemonnee. U bent aanzienlijk minder afhankelijk van stijgende elektriciteitskosten. Financieel gezien is het logisch om een fotovoltaïsch systeem aan te schaffen, omdat dit tot besparingen kan leiden.

Bespaar meer op elektriciteit

Milieubescherming

Aus ökologischer Sicht ist Photovoltaik ohnehin ein Gewinn. De elektriciteit van de zon is milieuvriendelijk en duurzaam, omdat zonlicht onbeperkt is. Bij het opwekken van energie via een zonnestelsel worden geen fossiele stoffen gebruikt en zijn er geen CO2-uitstoot, roetdeeltjes of fijn stof.

Wat de geïnstalleerde capaciteit betreft, heeft fotovoltaïsche energie de afgelopen jaren de hoogste groeicijfers behaald onder hernieuwbare energiebronnen. Systemen van de nieuwste generatie worden gekenmerkt doorhohe Wirkungsgradeuit.

Door fotovoltaïek te gebruiken, geef je daar een voorbeeld aannachhaltig umweltfreundliche Energieversorgung, Klimaatbescherming en verbetering van de luchtkwaliteit. Door te kiezen voor een zonnestelsel produceer je je eigen groene stroom en draag je bij aan de energietransitie.

Volgens de ideeën van de federale regering vormt de elektriciteit die wordt verkregen uit zonnestraling via fotovoltaïsche energie een belangrijke pijler in het kader van de energietransitie. Daarom wordt de elektriciteitsproductie via zonnecollectoren gestuurd door deErneuerbare-Energien-Gesetz(EEG) gefinancierd.

 

Wat onderscheidt complete fotovoltaïsche systemen van kleine zonnesystemen?

Zonne-energiesystemen zijn meer dan ooit de moeite waard en de verscheidenheid aan systemen is navenant groot. De producten kunnen worden onderscheiden naargelang ze al dan niet op het openbare elektriciteitsnet zijn aangesloten.

Netgekoppelde zonnesystemen

Klassische Photovoltaik (PV)-Komplettanlagen arbeiten mit großflächigen Kollektoren auf dem Dachvan gebouwen, werkplaatsen, magazijnen of carports. De stationaire systemen zijn in het dagelijks leven te herkennen aan hun vaak goed zichtbare collectoroppervlakken. Dergelijke PV-systemen zijnmit dem öffentlichen Stromnetz gekoppelt, zodat het overschot aan zonne-energie ook tegen betaling van een teruglevertarief kan worden teruggeleverd. De systemen leveren een hoog rendement en waren oorspronkelijk interessant vanwege het teruglevertarief dat op het openbare elektriciteitsnet werd gegenereerd. Door het teruglevertarief te verlagen, zijn PV-systemen nu bijzonder lucratief voor hun eigen verbruik, aangezien het kilowattuur aan elektriciteit goedkoper uit de zon kan worden opgewekt dan uit het elektriciteitsnet.

Zelfvoorzienende kleine zonnestelsels

Solar-Kleinanlagen oder Insel-Solaranlagen sind die Kompaktmodelle unter den PV-Anlagen. Ze worden gebruikt als een autonome stroomvoorziening waar geen directe toegang tot het openbare elektriciteitsnet is. Met de zonnesets kunt u een netonafhankelijke stroomvoorziening opzetten. Typische toepassingsgebieden voor stand-alone zonnesystemen zijn tuinhuizen, berghutten, boten, campings, caravans, stacaravans en buitenactiviteiten.

Kleine zonnesystemen worden vaak gebruiksklaar gemonteerd en zijn eenvoudig op te zetten. Eenmaal ingesteld, kan het ook onderweg worden gebruikt. Elektrische inbedrijfstelling is meestal zonder gereedschap mogelijk en gebeurt snel.

 

Welke componenten horen bij een zonnestelsel?

Een fotovoltaïsch systeem bestaat uit een combinatie van verschillende gecoördineerde componenten. Afhankelijk van het model worden een of meer hoogwaardige zonnepanelen, aansluitkabels, laadcontrollers, een duurzame batterij, montagemateriaal en installatieaccessoires meegeleverd. Sommige van deze systemen zijn al voorzien van omvormers, waardoor een 230V voeding mogelijk is. Zonnepanelen, omvormers, laadregelaars en andere accessoires voor zonnetechniek zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar als aanvulling.

Sets ohne Wechselrichter12V-belastingen zoals lampen, radio's of pompen van stroom voorzien. Durch das Einbinden eines Wechselrichtersu kunt ook reguliere 230V-verbruikers aansluiten in het bedrijf of in de werkplaats.

De energie wordt verdeeld tussen de verbruikers en de levering aan de accu-opslag door middel van een laadregelaar. De laadregelaar laadt de accu overdag op met ongebruikte zonne-energie. Door de elektriciteit die je zelf opwekt automatisch op te slaan, kom je 's avonds en' s nachts zonder dure stroom rond.

Modellen met betere uitrusting laten dat toepriorisiert Solarenergie zu verwenden. Als dit niet voldoende is, schakelt het systeem over op het openbare stroomnet. Dankzij de snelle omschakeltijd heb je met een gecombineerd zonnestelsel een ononderbroken stroomvoorziening tot je beschikking. De laadregelaar zorgt er ook voor dat het maximale vermogen uit de modules wordt gehaald, zelfs in moeilijke weersomstandigheden, om de actieve verbruikers te voorzien en tegelijkertijd de zonnebatterij optimaal op te laden.

Onze praktische tip:

Complete systemen of zonnestelselsets bevatten alle benodigde componenten inclusief montage- en installatiematerialen. De componenten van de allround zorgeloze pakketten zijn op elkaar afgestemd en zorgen ervoor dat u direct kunt starten. De pakketten zijn meestal voorbereid voor specifieke installatieomgevingen, bijvoorbeeld voor pannendaken of golfplaten daken.

 

Welke andere zonnestelsels zijn er?

Naast flexibele zonnesystemen zijn er ook producten op maat gemaakt voor specifieke toepassingen. Deze omvattenspeziell für Wohnmobile und Wohnwagenontworpen zonnestelsels. De zonnesets voor op de camping hebben geen omvormer en de zonnebatterij nodig en kunnen de boordbatterij opladen die gewoonlijk beschikbaar is in caravans met zonne-energie.

Een andere bijzondere variant zijn zonneventilatiesystemen. Ze worden gebruikt als netonafhankelijke ventilatie, waarbij zonne-energie een ventilator aandrijft. Toepassingsgebieden kunnen kassen, binnenzwembaden, terraria, veehouderijen en zelden gebruikte ruimtes zoals magazijnen of zolders zijn. De ventilatorschoepen zijn verstelbaar zodat de apparaten in zuig- of blaasmodus kunnen worden gebruikt.

Er zijn andere speciale systemen in de vorm van zwembadverwarmers op zonne-energie voor binnen- en buitenzwembaden, evenals bubbelbaden, zonnefonteinen en zonnelampen.

 

Waar kun je een zonnestelsel opzetten?

Zonnestelsel huis

Voor het systeem heeft u een geschikte ondergrond nodig waarop een zonnepaneel of meerdere modules gemonteerd kunnen worden. De systemen presteren het beste als ze dat doennach Süden hin ausgerichteten er is geen schaduw door aangrenzende gebouwen of bomen. Een helling van ongeveer 30 wordt aanbevolen°.

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor installatie, zoals uw eigen dak. Hellende daken en platte daken zijn ideale omstandigheden. Het grootste deel van het oppervlak dat naar de hemel is gericht, wordt toch niet gebruikt. Installatie op het dak kan meestalauf der bestehenden Eindeckungoppervlak of oppervlak zonder de vorige beschermende functie te verliezen. Bij grootschalige bewoning met modules dienen vooraf het draagvermogen en de statica van de dakconstructie te worden verduidelijkt bij een gespecialiseerd bedrijf.

Als er geen geschikte dakoppervlakken zijn, kunnen de zonnepanelen worden gebruiktauch auf Freiflächenof installeer groene ruimtes. Voorwaarde is dat er geen extra oppervlakken worden afgedicht door het zonnestelsel.

 

Hoe wordt een zonnestelsel correct berekend?

Het potentieel van een PV-systeem hangt af van drie factoren: de duur van de zonnestraling, het aantal en de oppervlakte van de geïnstalleerde zonnepanelen en de gebruikte technologie. Wie groß Ihre neue Photovoltaikanlage sein sollteOm voldoende zonne-energie op te wekken en je eigen energie te produceren, ontdek het met de gratis zonnecalculator van Conrad. De online rekenmachine is eennützliches Hilfsmittel bei der Planung Ihrer eigenen 12 V PV-Anlage.

 

Voer het aantal en het vermogen van de verbruikers in die u wilt bedienen in de zonnestelselcalculator. Voeg vervolgens de verwachte bedrijfstijd van het systeem per dag toe. Op basis van deze informatie bepaalt de computer de benodigde componenten voor uw zonne-energiesysteem tot een maximale energiebehoefte van 2880 Wh.

DeBerechnung auf Basis Ihres Leistungsbedarfsdient als basis voor de aankoop van een passend gedimensioneerd systeem. Daarnaast ontvang je tips over de keuze van de juiste zonnemodules, de modulegrootte, de laadregelaar en de accucapaciteit. Met de zonnecalculator kom je een beslissende stap dichter bij je eigen systeem voor het gebruik van alternatieve energieën. U kunt de zonnecalculator het beste meteen testen en uitzoeken welke prestaties uw kleine zonnestelsel zou moeten hebben.

 

Prestaties van zonnestelsels

Zonnestelsels verschillen in hun prestatiesin der Einheit Watt peak(from the English peak = "peak") is gespecificeerd. Het is een belangrijke indicator van fotovoltaïsche systemen en wilunter gleichbleibenden Normbedingungen im Labor ermittelt. Er wordt een celtemperatuur van 25 opgegeven°C, een uitstraling van 1.000 watt per vierkante meter (W / m²) en een zonlichtspectrum van 1.5, wat overeenkomt met de hoogste zon in Karlsruhe. Karlsruhe ligt in het zuiden van Duitsland en heeft daardoor betere zonne-omstandigheden dan regio's in het noorden, waar het rendement door het lagere niveau van zonnestraling wat lager is.

Met de Watt-piekeenheid kunt u onder gestandaardiseerde testomstandigheden objectief verschillende zonnecellen en zonnepanelen testenvergleichen zu können. Vuistregel: Producten van hogere kwaliteit behalen hogere prestaties en genereren dus een hogere jaarlijkse opbrengst. Uiteindelijk zijn ze zuiniger.

Het nominale vermogen van de zonnemodule en dus het piekvermogen van het apparaat staan vermeld in de productbeschrijving. Het veelvoud van wattpiek zoals kilowattpiek, megawattpiek en gigawattpiek is ook gebruikelijk. Als afkortingen worden Wp, kWp, MWp of GWp gebruikt.

 

Verschillen tussen fotovoltaïsche en thermische zonne-energie

De zonnecellen in een fotovoltaïsch systeem zetten ze omSonnenstrahlen direkt in Stromin de omgeving van. In het geval van zonnethermisch gebruik in een zonnewarmtesysteem, deSonnenstrahlung in Wärmeomgebouwd en gebruikt voor waterverwarming en verwarmingsondersteuning. Fotovoltaïek staat dus voor het opwekken van elektriciteit door zonne-energie, zonnewarmte voor het opwekken van warmte door zonne-energie.