Lijst
  Tegel
  Geeft u de voorkeur aan de lijstweergave? Dan schakelt u hier gewoon over.
  Heeft u liever de tegel overzicht? Dan schakelt u hier gewoon over.

  Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Bent u fan van modelspoor of wilt u er graag mee aan de slag? Schaal H0 is de meest voorkomende schaal bij modelbouw. In deze schaal vindt u bij Conrad álles wat u nodig heeft en wat u wilt hebben om uw modelspoor helemaal compleet te maken. Wij wensen u veel plezier!

  Schaal H0: sporen, locomotieven en accessoires voor modelspoor in miniatuurformaat

  Wat is schaal H0? 

  H0 is een standaard maat in de modelbouw. Naast H0 zijn er nog andere nominale maten in de modelbouw, bijvoorbeeld schaal 1, schaal G, schaal TT, schaal N of schaal Z. Elke nominale maat beschrijft een bepaalde schaal waarop objecten uit de werkelijkheid als model worden weergegeven. Voor de standaard maat H0 is de schaal bijvoorbeeld 1:87. De exacte schalen en afmetingen van de nominale maten zijn gespecificeerd in de NEM (European Model Railways Standards). Kort gezegd:

  • H0 is een nominale maat uit de modelbouwindustrie. H0-modellen en -rails zijn gebaseerd op hun modellen uit de werkelijkheid op een schaal van 1:87.
  • Alle H0-tracks hebben een schaal van 1:87. Er zijn echter kleine verschillen in de meter. Naast het standaardspoor H0 is er het meterspoor H0m (12 mm) en het smalspoor H0e (9 mm).
  • H0 is de meest populaire lengtemeter in de modelbouwindustrie. In deze schaal vindt u veel verschillende locomotieven, treinen, H0 gebouwen, voertuigen en figuren en andere items in ons assortiment. Houd er bij aankoop rekening mee dat sommige modellen als bouwpakket worden geleverd en zelf in elkaar gezet dienen te worden.

  Welke H0-modellen zijn er? 

  H0 reproduceert zijn levensechte modellen op schaal in een verhouding van 1:87. Toch is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende subcategorieën, omdat niet elke modelspoorbaan even breed is. In plaats daarvan wordt onderscheid gemaakt tussen de categorieën normaalspoor, meterspoor en smalspoor. De sporen hebben verschillende breedtes en zijn daardoor ook geschikt voor verschillende voertuigen en wagons. Een metermeter is bijvoorbeeld eigenlijk een meter breed. In een verhouding van 1:87 betekent dit dat een meterspoor in modelbouw 12 mm breed is. Hij is onder meer geschikt voor miniatuurversies van personenauto's, bagagewagens of open goederenwagens.

  Alle H0-typen, hun kenmerken en toepassingsgebieden in één oogopslag: 

  Spoor Spoorbreedte Geschikt voor
  H0 / normaalspoor 16.5 mm b.v. treinen, locomotieven, bagagewagons
  H0m / meterspoor 12,0 mm b.v. Personenauto's, bagagewagens, gondels
  H0e / smalspoor 9,0 mm b.v. personenauto's, smalspoorbanen, ballastwagens

  Onze praktische tip

  De aanduidingen H0, H0m en H0e lijken erg op elkaar en het is gemakkelijk om de kleine letter aan het einde van de aanduiding over het hoofd te zien bij het kopen. Zorg er daarom voor dat de treinen, locomotieven en wagons passen op de beschikbare spoorafmetingen. Anders kan het snel gebeuren dat u per ongeluk een baan koopt die te breed of te smal is.

  Waar moet u op letten bij de aanschaf van een H0 schaal?

  Als u al een modeltrein heeft en slechts een paar accessoires wilt kopen, moet u bij het kopen letten op het onderscheid tussen H0, H0m en H0e. Controleer of de gewenste treinen, wagons of sporen overeenkomen met de bestaande versies. Daarnaast zijn er nog andere factoren waarmee u rekening moet houden bij het kopen:

  • Voertuigen op schaal H0

  Bij de H0-voertuigen wordt onderscheid gemaakt tussen treinen en locomotieven. De oude stoomlocomotieven zijn bijzonder stijlvol en populair en mogen op geen enkele modelspoorbaan ontbreken. Naast de oude locomotieven zijn er ook moderne treinen en ICE's in miniatuurformaat. scroll eenvoudig door het grote assortiment en vind een trein of locomotief die bij u past. U kunt ook één of meer wagons aan het voertuig bevestigen. In ons H0 assortiment vindt u personenwagens en vele andere wagens en rijtuigen. Controleer of wagons, treinen en locomotieven passen in de bestaande spoorbreedtes.

  Naast voertuigen met schaal H0 zijn er nog andere voertuigen met H0, bijvoorbeeld brandweerwagens, tractoren, auto's, vrachtwagens, bussen en nog veel meer. Aangezien deze voertuigen geen rijstrook nodig hebben, hoeft u niet op de markeringen H0, H0e en H0m te letten. Zorg er wel voor dat het een H0-model is, zodat het in verhouding tot de rest van uw modelspoorbaan past.

  • Gebouwen en andere accessoires

  Een modeltrein is pas echt mooi als hij in een geweldige, creatieve sfeer wordt geplaatst. Bij CONRAD vindt u de juiste accessoires in een verhouding van 1:87. Ontdek verschillende H0 gebouwen, miniatuurfiguren, lichtsignalen, landschapsarchitectuur, hekken en andere items in ons assortiment die uw modelbouwwereld levendig en realistisch maken.

  • Kits / afgewerkte modellen

  Sommige modelbouwvoertuigen worden als bouwpakket aan u geleverd. Hier dient u de losse onderdelen zelf te monteren. Gepassioneerde hobbyisten krijgen waar voor hun geld met een kit. Houd er rekening mee dat u mogelijk speciale accessoires voor modelbouw nodig heeft als u de afzonderlijke onderdelen zelf wilt monteren. Wie niet zo bedreven is in handwerk, kan in ons assortiment ook voertuigen en andere modellen ontdekken die al zijn geassembleerd. Dankzij de praktische filtermogelijkheden in de shop selecteert u deze artikelen eenvoudig.

  • Ontwerp type

  Als u een H0-locomotief wilt kopen, moet u ook rekening houden met het ontwerp. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u kiezen uit de volgende typen:

  • Stoomlocomotief
  • Diesellocomotief
  • Elektrische loc
  • Motorwagen

   

  • Stroomsysteem

  Noteer welk voedingssysteem wordt gebruikt om de H0-voertuigen te besturen. In principe vindt u de termen AC en DC in de productbeschrijvingen. AC staat voor "wisselstroom" en beschrijft wisselstroom. Maar er zijn ook gelijkstroommodellen die worden aangeduid met de afkorting DC voor "gelijkstroom".

  Welke fabrikanten en merken zijn er? 

  • Fleischmann
  • Liliput
  • Mehano
  • Märklin
  • piko
  • Rocco
  • Trix
  • en nog veel meer

  Conclusie: hoe maakt u de perfecte H0 modeltrein? 

  Schaal H0 is een hit in de modelbouw. Ze tonen echte objecten op schaal 1:87. Dit maakt ze relatief klein en vormt een geweldige tafeltrein. Naast H0 zijn er andere nominale maten in de modelbouwindustrie die kleinere of grotere schalen vertegenwoordigen. Toch is de H0-meter al jaren de onbetwiste marktleider. 70 procent van alle verkochte modelcomponenten is gemaakt op schaal 1:87.

  In de CONRAD onlineshop kunt u uw complete H0-modelspoorbaan samenstellen. In de online winkel ontdek je veel verschillende voertuigen, locomotieven, bouwmodellen, rails, lichtseinen, landschapsarchitectuur, miniatuurfiguren en nog veel meer. Met de juiste accessoires kun je een geweldige, creatieve en realistische modelspoorbaan samenstellen. Let er bij het kopen van de losse onderdelen op dat de artikelen gemaakt zijn in de nominale maat H0 en dus op schaal passen bij de rest van uw modelspoorbaan. Houd er ook rekening mee dat sommige treinen en wagons met het label H0e en H0m speciale meters hebben.

  Hobbyisten en ervaren vakmensen houden van bouwpakketten waarin de modellen in losse onderdelen worden geleverd. Als u een bouwpakket wilt samenstellen, heeft u soms speciaal modelbouwgereedschap nodig. Deze vindt u ook in ons assortiment. Als u niet van knutselen houdt, moet u ervoor zorgen dat het model al is gemonteerd bij het kopen.