Lijst
  Tegel
  Geeft u de voorkeur aan de lijstweergave? Dan schakelt u hier gewoon over.
  Heeft u liever de tegel overzicht? Dan schakelt u hier gewoon over.

  Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Alles wat u wilt weten over ventilatoren

  Hoe werken ventilatoren en waarvoor worden ze gebruikt?

  In het dagelijks leven denken de meeste mensen bij de term "ventilator" in de eerste plaats aan een apparaat om ruimten te ventileren. Maar ventilatoren worden in veel meer toepassingen gebruikt. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt als PC-ventilatoren voor de actieve koeling van computers, in de sector opslag en vervoer, bijvoorbeeld voor droging en explosiebeveiliging, of als hulpapparatuur voor gecontroleerde branden in diverse technische processen. 

  Het gebruik van ventilatoren en aanjagers dient om de uitwisseling van lucht te versnellen en zo de warmte te reguleren. De ventilator gebruikt een motor om het ventilatorwiel aan te drijven, waarvan de bladvormige spaken de omgevingslucht verplaatsen en zo de luchtstroom doen wervelen en versnellen. Dit is om warmte en soms uitlaatgassen sneller af te voeren van het punt waar de ventilator wordt gebruikt. Door warme lucht weg te waaien, krijgt de ventilator een koelende functie. Soms worden naast ventilatoren met blazers ook afzuigsystemen gebruikt om de afgevoerde lucht nog sneller te kunnen afvoeren. In sommige toepassingen wordt de toevoerlucht ook speciaal behandeld, bijvoorbeeld door het toevoegen van beschermgassen met het oog op de explosiebescherming in een fabriek.

  In pneumatische meng- en warmteterugwinningssystemen worden ventilatoren en aanjagers gebruikt om warme en koude lucht en verschillende deeltjes in de openingen te mengen en na deze verspreiding naar de gewenste plaats te transporteren. Toepassingsscenario's voor complexe pneumatische besturingen zijn vooral te vinden in de industrie.

  Ventilatoren worden zowel vrijstaand als in samengestelde systemen geïnstalleerd, bijvoorbeeld in omhulsels van gevoelige technische componenten, in het metselwerk van gebouwen of in schachten met gecontroleerde luchtstroom.

  De onderscheiden typen ventilatoren zijn axiale ventilatoren en tangentiële ventilatoren, afhankelijk van de oriëntatie van het ventilatorwiel ten opzichte van de luchtstroom die moet worden opgevangen en versneld door de draaiing van het ventilatorwiel. In axiale ventilatoren loopt de luchtstroom evenwijdig met de rotatieas van het ventilatorwiel; in tangentiële ventilatoren raakt de luchtstroom de rotorbladen frontaal.

  Welke ventilatoren zijn er?

  Opmerking: De ventilatoren en aanjagers in deze categorie worden gebruikt om halfgeleiders in de elektrotechniek te koelen. Als u daarentegen op zoek bent naar een ventilatiesysteem voor gebouwen, PC-koeling, een ventilatorkachel of een ventilator voor verkoeling in huis, dan vindt u die ook in ons assortiment.

  Inzicht in de technische gegevens maakt de keuze gemakkelijker

  Het vermogen van de aandrijving is bepalend voor de efficiëntie van een ventilator. Het toerental van de motor vindt u in de technische gegevens op de productpagina's. Naast de aandrijving spelen ook de vorm en de oriëntatie van de schoepen op het ventilatorwiel een rol bij de efficiëntie.

  Geluidsemissies zijn het gevolg van de snel draaiende onderdelen in ventilatoren en aanjagers. Als de stille werking van uw ventilator van primair belang is, let dan op de informatie over de geluidsontwikkeling in decibel (dB).

  Axiaalventilatoren

  Bij axiaalventilatoren loopt de luchtstroom evenwijdig (axiaal) aan de draaiingsas. Dit ruimtebesparende ontwerp is het meest verbreide type ventilator, omdat de verhouding tussen een hoge luchtdoorvoer en kleine afmetingen van de ventilator hier het best kan worden geoptimaliseerd. Axiaalventilatoren zijn echter vrijwel ondoeltreffend om de druk te verhogen terwijl de lucht er doorheen stroomt.

  In onze winkel vindt u axiaalventilatoren met luchtdebieten van 0,6 tot 1.705 m3/u, kubieke meter per uur.

  Let op: Soms wordt het luchtdebiet anders aangegeven in l/min, d.w.z. liters per minuut. Voor vergelijkingen kan de factor 60 nodig zijn om de tijdspannes om te rekenen.

  Tangentiële ventilatoren

  Bij tangentiële ventilatoren komt de luchtstroom frontaal op de rotorbladen van de ventilator terecht. De aandrijving van het ventilatorwiel is daarom aan de zijkant gemonteerd. Let bij de aankoop van een tangentiële ventilator op de positie van de motor om de installatie op de plaats van gebruik te vergemakkelijken.

  In onze winkel vindt u tangentiële ventilator met een luchtdoorvoer van 71 tot 310 m3/u.

  Ventilatorroosters

  Ventilatorroosters worden in de eerste plaats gebruikt als bescherming tegen aanraking, want als iemand in een snel draaiend ventilatorwiel zou grijpen, zou hij zich ernstig kunnen verwonden. Bovendien zijn de ventilatorroosters vaak voorzien van filters als beschermkap, die voorkomen dat bijvoorbeeld stof de ventilator binnendringt en schade toebrengt aan de motor en andere elektronische componenten. Bovendien beschermen deze filters de te ventileren ruimte tegen stof.

  Afbeelding: EMC-stoffilter

  Bovendien vindt u in de ventilatorroosters ook bevestigingshulzen voor  ventilatoren. Meestal zijn dit montageflenzen.

  Het materiaal en de afmetingen zijn belangrijke criteria voor de keuze van ventilatorroosters, filterinzetstukken en montagekragen. Het materiaal moet geschikt zijn voor het beoogde gebruik, b.v. stabiel, voldoende isolerend of corrosiebestendig in vochtige omgevingen. De afmetingen van de ventilatorroosters zijn van belang voor een nauwkeurige installatie.