bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bluetooth hoofdtelefoon: draadloos genieten van muziek

Hoofdtelefoons met kabels zijn vaak vervelend bij privégebruik, maar bij professioneel gebruik kunnen ze in bepaalde omgevingen zelfs een bron van gevaar worden. Daarom worden in veel bedrijven headsets en koptelefoons zonder kabels gebruikt.

Bluetooth-technologie heeft zich gevestigd als de signaalstandaard voor veel hoofdtelefoons. Maar wat betekent Bluetooth eigenlijk en hoe werkt de overdracht? Welke types zijn beschikbaar en wat zijn de aankoopcriteria zoals levensduur van de batterij en noise cancelling? Dit en nog veel meer vindt u op deze pagina.


Wat zijn bluetooth koptelefoons?

Akoestische signalen kunnen via een koptelefoon rechtstreeks naar het oor van de drager worden getransporteerd.

Terwijl de omgeving bijna niets hoort, kan op deze manier naar muziek en luisterboeken worden geluisterd of kunnen gesprekken worden gevoerd via een geïntegreerde microfoon. Als draadloze headset kunnen ze verbinding maken met de smartphone, wat vooral in de zakelijke sector vaak gebruikt wordt.

In plaats van gegevensoverdracht via een kabel zijn er draadloze en Bluetooth-koptelefoons. Beide technologieën hebben zich bewezen als draadloze oplossingen voor zowel particulier als professioneel gebruik.

Strikt genomen is Bluetooth een radio subformulier. Het maakt gebruik van hoogfrequente radiogolven. Bluetooth volgt een gestandaardiseerd protocol, zodat compatibiliteit met veel Bluetooth-apparaten wordt gegeven.

Draadloze signaaloverdracht via Bluetooth werd ontwikkeld in de jaren negentig en was oorspronkelijk bedoeld voor het leger. De naam is een eerbetoon aan Harald Blauzahn, een Deense koning. De projectnaam, die oorspronkelijk intern werd gebruikt, werd later de merknaam. Hoe werkt Bluetooth?

De bluetooth koptelefoon heeft een microchip. Dit is zowel een zender als een ontvanger, zodat hij verbinding kan maken met een compatibel apparaat. Het proces heet koppelen en werkt via een serienummer.

Elke bluetooth koptelefoon heeft, net als andere Bluetooth-apparaten, een unieke toewijzing die 48 bits lang is. Als de code wordt uitgewisseld, hebben beide eindapparaten de informatie dat ze aan elkaar zijn toegewezen. Als dit anders zou zijn, zou er snel chaos ontstaan bij het gebruik van Bluetooth-hoofdtelefoons zodra een andere Bluetooth-bron wordt geregistreerd.

De afstand waarover de verbinding draadloos kan worden onderhouden hangt af van de classificatie. Er zijn drie Bluetooth-klassen:
Klasse III wordt vaak gebruikt in de particuliere sector en kan slechts ongeveer tien meter overbruggen.
Klasse II is vereist voor een afstand tot 20 meter.
Klasse I geeft het beste bereik - tot 100 meter is mogelijk.

De nieuwste versie van de technologie is Bluetooth 5, die sinds 2016 een bereik van 100 meter kan bereiken. Daarvoor domineerde de 4.0 standaard, die in 2010 werd geïntroduceerd en meer veiligheid beloofde met minder energieverbruik in vergelijking met oudere versies. Vanaf 2014 werd het aanvullend verbeterd tot versies 4.1 en 4.2 Smart.

Tip: verbinden met de smartphone

Als de smartphone een NFC-interface heeft, kan de draadloze hoofdtelefoon de koppeling uitvoeren wanneer hij voor de smartphone wordt gehouden. NFC staat voor Near Field Communication, een norm voor contactloze transmissie. Als NFC beschikbaar is, kunnen notebook en tablet ook op deze manier worden verbonden.


Welke soorten bluetooth koptelefoons zijn er?

Er zijn 3 soorten bluetooth koptelefoons:

In-Ear koptelefoon

Ze worden rechtstreeks in het oor geplaatst. De pasvorm en de grootte van de oorstukken moeten zijn afgestemd op de drager, zodat voldoende steun wordt geboden zonder dat de hoofdtelefoon met te veel druk of te diep wordt ingestoken.

Door hun vorm passen in-ear modellen relatief dicht bij de gehoorgang, zodat omgevingsgeluid wordt gedempt. Ze bieden echter ook een kleiner frequentiebereik, waardoor de geluidskwaliteit vaak achterblijft bij andere ontwerpen.


True-Wireless koptelefoon

Zij zijn een subvorm of verdere ontwikkeling van in-ear-hoofdtelefoons.

Terwijl de elementen voor het rechter- en linkeroor bij klassieke in-ear hoofdtelefoons via een kabel met elkaar zijn verbonden, doen true-wireless hoofdtelefoons dat zonder. Dit betekent dat er helemaal geen bedrading is, waardoor deze hoofdtelefoon het beste scoort qua formaat en mobiliteit.


Over-Ear koptelefoon

Over-ear-modellen hebben uitgesproken oorkussens die de hele oorschelp omsluiten wanneer de hoofdtelefoon wordt opgezet. Ze worden verhandeld als tegenhanger van in-ear-varianten, omdat ze door een beugelconstructie en grote oorkussens erg groot en dus minder mobiel lijken.


On-Ear koptelefoon

Deze draadloze modellen vormen het compromis tussen in-ear en over-ear. De on-ear hoofdtelefoon wordt niet in het oor gestoken, maar rust op het oor met relatief smalle oorkussens. In tegenstelling tot over-ear hoofdtelefoons worden de oren niet volledig omsloten. Ze worden verhandeld als ideale dagelijkse metgezellen om van muziek en luisterboeken te genieten.


Praktische tip:

Aangezien deze in-ear koptelefoons geen bedrading hebben, kunnen zij niet comfortabel om de nek worden geplaatst of anderszins aan het lichaam worden bevestigd wanneer zij even worden verwijderd. Gebruikers moeten daarom ofwel de vaak meegeleverde doos of een kleine stoffen zak meenemen. Dit vermindert het risico van verlies van de in-ears.


Waar moet u op letten als u een bluetooth koptelefoon koopt?

Om ervoor te zorgen dat de Bluetooth koptelefoon bij u past, moet u rekening houden met het volgende:

Noise Cancelling 

Ongeacht het ontwerp kunnen Bluetooth koptelefoons omgevingsgeluid op verschillende manieren filteren. Als gesloten modellen zorgen zij voor een akoestische afdichting. Ook lekt het geluid niet uit de oortjes en worden omgevingsgeluiden niet waargenomen tijdens het luisteren.

Open koptelefoons daarentegen bieden slechts minimale geluidsdemping en worden niet verkocht met de noise-cancelling functie.

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen passieve en actieve ruisonderdrukking. Actieve ruisonderdrukking, kortweg ANC, heeft een microfoon die geluid van buiten oppikt, het doorgeeft aan een interne chip en tegengeluid genereert. Hierdoor kunnen koptelefoons met actieve ruisonderdrukking de omgeving effectief blokkeren.

Passieve ruisonderdrukking daarentegen werkt alleen via oorbedekkende kussentjes of nauwsluitende in ear pads om omgevingsgeluid te dempen. Het effect is dienovereenkomstig minder krachtig.

Levensduur van de accu

Bekabelde koptelefoons met een kabel ontvangen de stroom via hun afspeelapparaat, d.w.z. smartphone, MP3-speler of hifi-installatie. Dit is anders bij bluetooth koptelefoons. Ze hebben ingebouwde oplaadbare accu's.

Om zo lang mogelijk van het geluid te kunnen genieten, moet de batterij zo krachtig mogelijk zijn. De fabrikanten specificeren de levensduur van de batterij in uren - en hier zijn soms grote verschillen. Sommige hoofdtelefoons hebben een werkingsduur van twee tot vier uur, terwijl krachtigere accu's tien uur of meer meegaan. In-ears hebben gemiddeld vaak minder uren, vanwege hun kleinere accu's.

Als de accu bijna leeg is, wordt de hoofdtelefoon via een USB-kabel aangesloten op het stopcontact. In-ears worden vooraf in een oplaaddoosje geplaatst, dat op zijn beurt via USB op een stroombron wordt aangesloten.

Knoppen voor volumeregeling etc

Net zo belangrijk als het ontwerp, het hifi-geluid en de levensduur van de accu zijn de bedieningsmogelijkheden. De bedieningselementen zijn discreet geplaatst op de behuizing van de hoofdtelefoon en zouden moeten reageren op eenvoudige aanrakingen.

In-ear modellen bieden weinig oppervlakte, dus de bediening vindt plaats via het ronde oppervlak op het oor of via een kleine bedieningseenheid op de aansluitkabel. Over-ear en on-ear hoofdtelefoons integreren de bedieningseenheid in de buitenkant van de oorstukken.

Afhankelijk van het model kan het volume worden aangepast, kan een nummer worden gepauzeerd of overgeslagen en kunnen oproepen worden beantwoord door met de vingers te tikken of ingedrukt te houden.