Voorkom autoschade, verjaag steenmarters!

Wie kent het beestje niet, de steenmarter of in de volksmond simpelweg een marter. Deze niet-vriendelijke-knager zorgt vaak voor frustraties. Doorgeknaagde bougiekabels, aangevreten kabelbomen en ga zo maar door. Een beestje wat nachtactief is en vastberaden lijkt om uw auto te terroriseren. Gelukkig zijn er doeltreffende tools om steenmarters te verjagen.

Dit varieert van een simpele kippengaas-afscherming tot een elektronisch afweersysteem. Hier vindt u onze tips om steenmarters te verjagen.

Wat is een steenmarter?

De marters zijn kleine roofdiertjes die behoren tot de familie der marterachtigen. Er zijn acht verschillende soorten marters. In de Benelux komen echter maar twee soorten voor: de boommarter en de steenmarter. Voornamelijk de steenmarter richt ernstige schade aan in allerlei soorten voertuigen. In de Benelux hebben al erg veel mensen last van steenmarters onder hun motorkap en dit is een behoorlijk snel groeiend probleem. De steenmarter is volgens de flora- en faunawet (Ff-wet) een beschermde diersoort. U moet dus voorzichtig zijn met de manier waarop u de marter afweert. Het vangen of doden van marters is ten strengste verboden.

Waarom zitten steenmarters in auto’s?

Van oorsprong komen marters voor in bossen, maar ze komen steeds vaker voor in steden. Marters zoeken dan beschutte plaatsen op om te schuilen en hier werpen ze zelfs soms hun jongeren. Helaas is dit vaak onder de motorkappen van auto’s. Dit is namelijk een beschutte en soms zelfs warme plaats. Als de marter het naar zijn zin heeft, zal hij zeker terugkomen. Voorkom dit tijdig met een afweersysteem!

Waarom knagen steenmarters aan bedrading?

In veel auto’s bestaat de bedrading voor een deel uit visolie (denk bijvoorbeeld aan de bougiekabels). Voornamelijk de jongen van marters worden hierdoor aangetrokken. Omdat de marters denken dat de bedrading te eten is, knagen ze deze kapot. Naast deze oorzaak bestaat er nog een andere oorzaak: marters scheiden namelijk een stofje af waarmee ze hun territorium markeren. Als u uw auto in het territorium parkeert van een marter en u heeft thuis of op het werk ook last van marters (ze gebruiken uw auto als schuilplaats), zal dit vervelende taferelen ten gevolge hebben. De marter waarvan u uw auto parkeert in zijn territorium zal namelijk de schuilplaats van de marter die u thuis of op uw werk hebt, binnendringen en alle bedrading kapotmaken. Dit doen ze om de ‘verkeerde’ geur uit hun territorium te verdrijven.

Hoe voorkomt u steenmarters in de auto?

Een steenmarter is best een geinig beestje maar niet in uw auto! Met deze tips en tools houdt u marters effectief uit uw auto.

Elektrische marterverschrikkers 

Met elektrische marterverschrikkers beschermt u uw auto effectief tegen marters. Deze verschrikkers produceren namelijk een hoog en, voor de mens niet te horen, akoestisch geluid. Marters haten dit geluid en zullen er niet over nadenken om bij dit geluid dicht in de buurt te komen. Omdat de verschrikkers met een erg laag stroomverbruik werken, trekken ze de accu bij normaal autogebruik niet leeg.

Reukverdrijvers 

Marters vreten aan kabels doordat ze denken dat ze eten ruiken. Ze hebben dus een sterk reukvermogen. Het is dan ook niet gek dat u marters met de kracht van geur kunt verdrijven. Zo zijn afschrikstaafjes verkrijgbaar. Een manier van reukverdrijvers. Deze produceren een nare geur waar marters niet van houden.

Martermatten en kabelbuizen 

Met bovenstaande manieren zorgt u voor een effectieve bescherming. De opties zijn niet schadelijk voor de marters, maar als u het echt diervriendelijk wilt doen zijn kabel-beschermbuizen en martermatten de beste keuze. De beschermbuizen bieden knaagbescherming, deze vouwt u namelijk om de kabels. Uiteraard weerhoudt dit de marter niet uit de auto. Een martermat voorkomt dit wel. Marters hebben namelijk erg gevoelige poten. Een marternet of marterwerend tapijt is zo ontworpen dat de marter er niet overheen zal willen lopen. U parkeert simpelweg uw auto over de mat en marters zullen de auto vermijden.