Het memory-effect bij batterijen

Luie batterijen

De meesten hebben wel eens van het beruchte memory-effect gehoord bij batterijen, oftewel ‘luie batterijen’. Dit effect treedt op wanneer een accu (of oplaadbare batterij) wordt opgeladen wanneer deze nog niet helemaal leeg is. Als resultaat daarvan laadt de batterij zich de volgende keer niet helemaal op, waardoor deze een groot deel van zijn capaciteit (en dus bruikbaarheid) verliest.

Hoewel veel mensen het effect kennen, weten niet veel mensen wat het exact inhoudt. Veel mensen gebruiken dit effect ten onrechte als de batterijen en/of accu’s onder de maat presteren. Een ander verschijnsel is het niet durven opladen van de smartphone, omdat de accu anders lui wordt. Tijd om licht te scheppen in de duisternis, lees hier wat het memory-effect is en wat u er aan kunt doen.

We kunnen hier vrij kort over zijn. Dit memory-effect bestaat wel degelijk, maar behoort eigenlijk grotendeels tot de geschiedenis. De nieuwste accutypes (Li-Ion, Li-Po) en oplaadbare batterijen (NiMH) hebben hier dankzij nieuwe technieken namelijk geen last meer van. Bij oudere batterijen (welke gebruik maken van NiCd-techniek , oftewel Nikkel Cadmium) speelt het ‘luie batterijen’ fenomeen wel degelijk een rol. Wanneer een NiCd batterij wordt opgeladen wanneer deze nog voor 25% opgeladen is, dan zal deze accucel zich de volgende keer ook maar tot 25% ontladen (deze herinnert zich de vorige lading als het ware), waardoor de batterij - en dus het apparaat - te vroeg stopt met werken.

Heeft u een nieuw type accu of batterij welke niet goed meer functioneert, dan is de kans groter dat deze beschadigd is door overlading of diepontlading. Dit is eenvoudig te voorkomen door gebruik te maken van zogenaamde ‘intelligente’ batterijladers, welke de spanning voortdurend controleren tijdens het laadproces.

Al met al kunnen we het memory-effect dus grotendeels naar het rijk der fabelen verwijzen. Moderne accu’s en batterijen hebben er namelijk geen last van.