Geheugenkaarten - Het opslagmedium voor mobiele apparatuur

Tegenwoordig beschikt elk draagbaar multimedia apparaat over een optie om de opslagcapaciteit te vergroten d.m.v een geheugenkaart. Vanzelfsprekende uitbreidingen zoals SD-kaarten voor camera’s en micro-SD kaarten voor smartphones. Ook de tegenwoordige immens populaire tablets PC maken gebruiken van uitbreidingen via geheugenkaarten. Omdat niet alle apparaten het zelfde type geheugenkaarten gebruiken kan het lastig zijn om de juiste kaart voor uw apparaat te vinden, zeker omdat er naast de verschillende types ook nog eens verschillende uitvoeringen bestaan.

Type kaarten: Voor elk apparaat een passende oplossing

SD-kaarten


Een Secure Digital kaart of beter bekend als SD-kaart, is de meest gebruikte geheugenkaart. Het wordt veelal gebruikt in digitale camera’s, tablets, navigatiesystemen en PDA’s. De SD-kaart is gebaseerd op de MMC-kaart

CompactFlash

Een CompactFlash kaart of afgekort als CF kaart is een kaart die vaak wordt gebruikt in camera’s of als extra opslag voor computers. De capaciteit van CF-kaarten ligt tussen de 8 MB en 100 GB. Een CF-kaart met meer dan 2GB wordt geformatteerd met FAT32, alles daaronder met FAT16. Hoewel minder populair dan de SD-kaart wordt de CompactFlash kaart nog vaak gebruikt in digitale spiegelreflexcamera’s.

Memory Stick

Een Memory Stick is een door Sony ontworpen geheugenkaart om data op te slaan van Sony producten. De Memory Stick is destijds ontwikkeld als alternatief voor de MMC kaart. Omdat een Memory Stick alleen geschikt is voor Sony apparatuur is hij minder populair dan andere geheugenkaarten. Daarbij komt dat Sony bij nieuwe modellen smartphones de Memory Stick heeft weggelaten voor een micro-SD kaart. 

MMC kaart

Een Multimedia Media Card ofwel een MMC kaart is tegenwoordig zo goed als vervangen door de SD-kaart. Voor de komst van SD-kaart werd de MMC-kaart gebruikt voor digitale camera’s. 

Mini-SD kaart

Een mini-SD kaart is een klein uitgevoerde SD-kaart die gebruikt wordt in o.a. mobiele telefoons en PDA’s. De mini-SD kaart wordt meestal geleverd met een SD-kaart adapter zodat de kaart gelezen kan worden met een normale SD-kaartlezer. Hoewel het principe hetzelfde is, is de mini-SD kaart is echter niet zo populair als de micro-SD kaart.

Micro-SD kaart

Een micro-SD kaart is de meest gebruikte geheugenkaart voor smartphones, maar tegenwoordig ook steeds populairder in tablet-PC’s. Een micro SD-kaart wordt vaak geleverd met een SD-kaart adapter zodat het gewoon simpel gelezen kan worden.

xD-Picture Card

xD staat voor Extreme digital. De xD-picture Card is een kaart ontwikkeld door Olympus en Fujifilm en is net als de Memory stick een merk gebonden kaart. Daardoor is hij minder populair dan zijn andere geheugenkaart soorten. De kaart wordt gebruikt in camera’s van Olympus en Fujifilm en zijn gemaakt in formaten tot 2GB.

Uitvoeringen
SD: SD De oorspronkelijke versie van SD. Dit formaat ondersteunt formaten tot 2GB. Tegenwoordig zijn kaartjes van 2GB het enige gangbare formaat. Voorheen waren 128, 256, 512, 1024 MB nog populair en beschikbaar 
SD: SDHC Bij SDHC staat de HC voor High Capacity. Dit houdt dat formaten van 4GB tot 32GB haalbaar zijn. Ook de haalbare snelheden van SDHC zijn hoger dan die van SD. SDHC wordt daarom vaak gebruikt in spiegelreflexcamera’s zodat de gebruiker sneller foto’s kan schieten en hoeft te wachten tot foto’s op zijn geslaan. 
SD: SDXC Bij SDXC staat de XC voor Extended Capacity. Bij SDCX zijn formaten haalbaar van 64GB tot maar liefst 2TB. SDXC kaarten zijn door hun grote opslaghoeveelheid beperkt tot een klein aantal apparaten. Alleen als het op uw apparaat staat vermeld is deze voor SDXC geschikt.
CompactFlash: Type I De CF kaart Type I is 3,3 mm dik en wordt als de standaard kaart gezien. De kaart wordt veelal gebruikt in spiegelreflex camera’s
CompactFlash: Type II De CF kaart Type II is dikker dan de Type I namelijk 5mm. De kaart wordt vaak gebruikt als “Drivecard”. Met een soort kaartlezer/converter is een Type II kaart aan te sluiten op een IDE interface en kan deze zo als harde schijf gebruikt worden. 

Classes: Het verschil tussen snelheden

SD kaarten hebben naast hun aangegeven snelheid (denk aan snelle kaartjes zoals SanDisk’s Extreme serie) ook een minimale snelheid waaraan ze moeten voldoen. Dit wordt aangegeven met classes. Wanneer bijvoorbeeld een SD-kaart klasse 4 is, heeft deze een minimale snelheid van 4 MB(Megabyte) per seconde.

Een over zicht van Classes vindt u hieronder:

  • Class 2: 2 MB/s
  • Class 4: 4 MB/s
  • Class 6: 6 MB/s
  • Class 10: 10 MB/s

Kaartlezers: Snel en eenvoudig uw geheugenkaarten uitlezen

Wanneer u meerdere camera´s of apparaten gebruikt die geheugenkaarten als opslag gebruiken is het onhandig om uw bureau vol met kabels te hebben liggen. Daarvoor zijn er kaartlezers ontwikkeld. Een kaartlezer is een klein USB apparaat die verschillende kaarten kan lezen. Kaartlezer zijn ook als intern te verkrijgen, deze zijn vaak ten grootte van een floppy disk drive en beschikken over dezelfde functie´s als hun USB variant. De overdracht van kaartlezers is vaak ook sneller dan wanneer u de kaart lees vanuit uw toestel.