Outdoor: beginnen met een RC auto

Altijd al willen beginnen met een radiografische bestuurbare auto hobby? Op deze pagina vindt u alle basis informatie over RC auto’s. Het is namelijk belangrijk om u eerst te verdiepen in het aanbod van de verschillende bestuurbare auto’s voordat u er één koopt. Bestuurbare auto’s worden ook wel RC auto’s genoemd. R/C staat hierbij voor Radio Controlled.

Speelgoed of modelbouw auto

Bestuurbare auto’s zijn er in verschillende soorten en maten. Maar er zijn duidelijke verschillen tussen speelgoed en modelbouw auto’s. De speelgoed versies zijn geschikt voor kinderen, gaan bij een botsing sneller stuk, behalen geen hoge snelheden, het bereik is vaak beperkt tot een paar meter en er zijn vaak geen reserve onderdelen te koop. Daarentegen zijn de professionele RC auto’s van hoge kwaliteit en zijn alle onderdelen los te koop in de shop.

> Bekijk alle speelgoed RC auto’s

Elektro- of brandstofmotor

Een belangrijke keuze voor het kopen van een radiografische auto is het type motor waarmee u wilt gaan rijden. U kunt kiezen uit verschillende motoren: Elektromotoren en brandstofmotoren.

Bij elektromotoren heeft u nog eens de keuze uit een elektrische motor met of zonder koolborstels (brushed en brushless). Het voordeel van een brushless motor is dat deze hoge snelheden kan halen en geschikt is voor de vermogens van een Li-poly accupack. Tevens slijten de koolborstels niet en hoeft u die dus niet te vervangen. RC elektro auto’s zijn zeer geschikt voor beginners. Het is een kwestie van accupacks opladen, aansluiten en rijden. Het opladen van deze accu’s kunt u het beste doen met een krachtige multilader.

Kenmerken voor nitromotoren  zijn dat u geduld en een juiste afstelling van de motor moet hebben om te kunnen rijden met een RC nitro auto. Voor en na iedere rit heeft een brandstof motor aandacht nodig. Veel hobbyisten verkijken zich op het sleutelen. Nadeel van een auto die rijdt op nitromethaan is dat u telkens brandstof moet kopen om te kunnen rijden. Deze nitro fuel mag wegens veiligheidsreden niet worden verstuurd per post. Tevens zijn de uitlaatgassen schadelijk voor uw gezondheid en produceert zo'n nitroauto veel meer lawaai dan een elektrische auto.

Benzine motoren worden ook wel grasmaaier motoren genoemd. Gezien de grootte en het vermogen van deze motoren komen ze alleen voor op de grotere bestuurbare auto’s. Hierbij moet u denken aan de schalen 1:8, 1:7, 1:6, 1:5 en groter. Deze motoren rijden op een mengsel van euro 95 benzine en 2-takt olie ook wel mengsmering genoemd. Om de juiste verhouding te mengen kunt u gebruik maken van een handige jerrycan met opdruk van de mengverhouding. Brandstofmotoren hebben veel aandacht nodig voor en na het rijden.

Onroad of offroad

Kiest u voor een on-road of een off-road RC auto? Verstandig is om te kijken in uw omgeving waar u wilt gaan rijden met uw bestuurbare auto. Met een straatracer kunt u alleen op een vlakke ondergrond rijden, het liefst op asfalt. Een scheve stoeptegel kan immers de bodemplaat beschadigen; in dit geval is een buggy met on-road banden en velgen beter op zijn plaats. Binnen het offroad segment zijn er verschillende modellen verkrijgbaar in de shop: buggytruggymonstertruck en crawler.

R2R, A2R of bouwpakket

Voor beginners is het verstandig om te beginnen met een R2R/RTR (Ready to Run) model. Deze auto’s worden bijna kant-en-klaar geleverd met een afstandsbediening, ontvanger en servo’s. Wanneer u al een auto heeft is het verstandig te kiezen voor een A2R/ATR (Almost ready to Run), deze worden namelijk zonder afstandsbediening geleverd. De A2R modellen zijn al wel in elkaar gezet en worden soms ook met ontvanger en servo’s geleverd. De eerste RC auto’s moesten zelf gebouwd worden, diehard modelbouwers bouwen de auto nog steeds zelf. Door de auto te kopen als bouwpakket leert u uw auto beter kennen en kunt u bij een defect de reserve onderdelen eenvoudig zelf vervangen. Ook de body en schokdempers zijn te vervangen.