Uitleg: elektrische vloerverwarming

Energieprijzen schommelen voortdurend, maar een ding is zeker zoals we uit de afgelopen 20 jaar geleerd hebben, uiteindelijk zullen de prijzen stijgen en wordt het verbruik alleen maar duurder. Toch kunnen we niet zonder energie, al is het maar omdat ons comfort sterk afhankelijk is van de warmte in onze woning.

Verwarming

Algemeen gesteld, geldt het zo dat elk Nederlands huis voorzien is van een cv-installatie en dat de temperatuur binnenshuis via deze installatie geregeld wordt. Gelet op de fors toegenomen prijs voor aardgas en stookolie, zijn steeds meer mensen naar oplossingen gaan zoeken. Een hele belangrijke is het goed isoleren van het huis, en een tweede mogelijkheid is het kijken naar echte alternatieven.

Alternatief

Een alternatief biedt de vloerverwarming. In een doorsnee huis gaat veel energie (warmte) verloren via de vloeren. Koude vloeren zorgen ook voor koude voeten, waardoor de neiging ontstaat de thermostaat iets hoger te zetten, plus ze nemen warmte op om die vervolgens weg te laten glijden. De vloerverwarming voorkomt beide, omdat ze er voor zorgt dat de vloertemperatuur aangenaam is en doordat men daardoor eerder geneigd is de thermostaat lager te zetten.

Aanleg

Nou zal menigeen bij vloerverwarming een hele constructie van buizen en slangen, die in beton gelegd wordt, zien om de vloer op temperatuur te brengen. Natuurlijk is dit een methode die veel gebruikt wordt. Het kan echter ook anders, namelijk door matten waarop het elektrische deel al gemonteerd is neer te leggen. Daar hoeft geen aannemer aan te pas te komen. Dat is iets wat eigenlijk iedereen zelf kan realiseren.

Elektrische matten

Dankzij een vernuftig systeem is al het moeilijke werk al voor u gedaan en hoeft u alleen nog maar de matten uit te rollen, volgens voorschrift aan te sluiten, de deklaag te leggen en de vloerverwarming kan gebruikt worden. Waarna de glimlach van uw partner dagelijks te zien zal zijn. De elektrische matten zijn onder vrijwel ieder materiaal te gebruiken; laminaat, vloertegels, parket, linoleum, tapijt en zelfs onder een kurken vloer.

Voorbereiding

Zoals bij iedere klus is de voorbereiding belangrijk. Hoeveel vierkante meter worden belegd? Wat mag het kosten? Wat levert het op? het handigst is uiteraard om een vloerverwarming aan te leggen op het moment dat de bestaande vloerbedekking vernieuwd wordt.

Om de elektrische matten te beschermen is het belangrijk dat de vloer eerst gereinigd wordt en daarna belegd wordt met een isolatiemateriaal, zoals dat ook bij laminaat gebeurt. Daarop komen de matten te liggen en daarop de gekozen bekleding. Uiteraard adviseren we de vloerverwarming eerst uit te proberen voordat de bovenlaag gelegd wordt.

1. Uitleggen

2. Bijknippen

3. Neerleggen

4. Definitieve laag aanbrengen

Voordeel

Bij een vloerverwarming kan men gerust spreken van alleen voordelen. Nooit meer koude voeten is waarschijnlijk de belangrijkste, maar feit is wel dat er energie bespaard kan worden.

Gas is duurder dan elektriciteit. Daarnaast kunt u eventueel via zonnepanelen zelf een deel van de elektriciteit opwekken. Een ander voordeel is dat een verwarmde vloer bijdraagt aan een verbetering van de gehele binnentemperatuur. Waar eerst warmte weglekte, wordt nu warmte aangeboden. Goed gebruik kan dus bijdragen aan het verminderen van de totale energiekosten.

Waarom wachten?

Elektrische vloerverwarming levert een wezenlijke bijdrage aan een prettig binnenklimaat. Het loont om de aanschaf van elektrische matten te bespreken, en te bezien of dit in de woonkamer, de keuken of de badkamer gelegd gaat worden. Het startpunt is natuurlijk afhankelijk van de bestaande vloer. Mogelijk dat er eerst in de keuken begonnen wordt, aangezien die vloer toch vernieuwd moet worden?