Beginnen met airbrush

Tips en info voor een goede start

Airbrush algemeen

Vergeleken met de gebruikelijke manier van verven met een penseel kunt u met een airbrushpistool een veel gelijkmatiger laag verf aanbrengen zonder streepvorming. En met een beetje handigheid lukt het ook u met behulp van maskeerfilm en sjablonen zelf gedetailleerde illustraties te maken. Geef uw creativiteit de ruimte en tover uw modellen, T-shirts en hoesjes van mobiele telefoons om tot onvergelijkbare unieke artikelen. Onze in de praktijk geteste complete airbrushsets bieden alle daarvoor benodigde materialen en zorgen zo voor een succesvolle start in de fascinerende wereld van airbrush.

Airbrush startsets

U hoeft geen doorgewinterde kunstenaar te zijn om te beginnen met een hobby in de airbrush techniek. Er zijn verschillende airbrush beginnerssets verkrijgbaar waarmee u een goede start kan maken. Veelal worden deze startsets geleverd met alle basis benodigdheden zoals:

Airbrush voorbeelden

De mogelijkheden van de airbrush-techniek zijn eindeloos. De meest bekende werken die gemaakt worden met een airbrush-pistool zijn de prachtige afbeeldingen op voertuigen zoals auto’s, motoren en trucks. Uiteraard vergt het maken van afbeeldingen zoals hieronder wel veel oefening en tijd. Het meeste werk bij een airbrush schildering gaat hem dan ook zitten in het afplakken en maken van sjablonen.

Airbrush accessoires

Er zijn verschillende airbrush-toebehoren verkrijgbaar die de hobby een stuk makkelijker en comfortabeler maken. Tijdens het airbrushen verspreid er een sproeinevel in uw omgeving. Het inademen van deze airbrush nevel is niet gezond door gebruik te maken van een airbrush afzuiginstallatie kan dit voorkomen worden. Deze afzuiginstallaties kunnen ook worden gebruikt bij werkzaamheden die een onaangename lucht verspreiden. Denk aan soldeerwerkzaamheden. De airbrushfilters zijn vaak eenvoudig te vervangen wanneer deze vuil zijn.

Airbrush pistool houder

Tijdens de airbrush werkzaamheden is het prettig dat u uw airbrush-pistool weg kan leggen. Echter loopt de verf dan uit het pistool en krijgt u veel rommel. Om dit te voorkomen zijn er speciale airbrush pistool houders op de markt. In deze houders kunt u gemakkelijk uw airbrush-pistool inzetten zonder dat de verf eruit loopt.

Airbrush reinigingsstation

Na het airbrushen is het belangrijk dat u uw pistool goed reinigt. Een airbrush reinigingsstation biedt de uitkomst. Door uw pistool te vullen met een airbrushreiniger en deze vervolgens leeg te spuiten in het station reinigt u het pistool simpel en snel. Tevens voorkomt u een spoeinevel tijdens het reinigen.

Airbrush sjablonen en maskeer tape

Het belangrijkste bij airbrushen is dat u voor dat u gaat spuiten het werkstuk goed afplakt. Door gebruik te maken van afdekfolie en maskeertape zorgt u ervoor dat de verf op het juiste gedeelte van uw werkstuk wordt aangebracht. Wilt u bijvoorbeeld vlammen of tribals aanbrengen kunt u het beste gebruik maken van sjablonen. Sjablonen dienen ervoor dat u strakke en mooie lijnen aanbrengt op uw airbrush werkstuk.

Airbrush pistolen

Paintbrush pistolen zijn er verschillende soorten en maten. Het is daarom belangrijk om het juiste airbrush pistool te kiezen. De volgende criteria zijn belangrijk:

Spuitstuk-Ø

De spuitstukdiameter van het pistool hangt af van de gewenste toepassing.

Spuitstuk-Ø < 0,3 mm: voor fijne details, nail-brushing en spuiten met fijne pigmenten.
Spuitstuk-Ø = 0,3 mm: Voor standaardtoepassingen.
Spuitstuk-Ø > 0,3 mm: voor het (grond)verven van grote oppervlakken.

Schroef- of steeksproeiers

Bij sommige airbrush-pistolen worden de spuitstukken niet vastgeschroefd, maar vastgeklikt. Dat maakt het demonteren van de sproeinaald makkelijker. Daarmee zijn ze eenvoudiger en sneller te reinigen en te onderhouden.

Single Action/Double Action

Een Single Action airbrush-pistool werkt met een constante luchtstroom, die afhankelijk is van de luchtdruk van de airbrush-compressor. Hoe verder de trekker van het pistool wordt overgehaald, hoe meer verf er in de luchtstroom wordt gebracht. Ook bij een Double Action airbrush-pistolen wordt de verftoevoer geregeld door de mate waarin de trekker wordt overgehaald. Maar daarnaast kan tegelijk ook de luchtstroom worden geregeld. De verhouding tussen verf en lucht is daarmee beter en sneller te regelen.

Verfstroominstelling

Bij het maken van nevel- en lichteffecten mag er slechts een flinterdunne laag verf worden opgebracht. Daarom is de maximale verfstroom instelbaar. Bij eenvoudige airbrush-pistolenmoet u daarvoor vaak de achterkant van de behuizing open maken. Bij geavanceerde modellen kan deze instelling van buiten af worden geregeld.

Luchtdruk

Voor een goed spuitresultaat is de luchtdruk van cruciaal belang. Ook bij pistolen die geschikt zijn voor een bedrijfsdruk van 3 bar, is in de praktijk een druk van circa 1,5 bar ideaal. Een groot drukvat dempt de drukpieken en zorgt voor een constante luchtstroom. En natuurlijk moet elke airbrush-compressor zijn voorzien van een waterafscheider en een drukregelaar. Gebruik verdeelstukken om meer pistolen tegelijk te kunnen gebruiken. Kleuren die u vaak nodig heeft, zijn op die manier altijd onder handbereik, en u hoeft het pistool niet steeds tussendoor te reinigen als u wisselt van donkere naar lichte kleuren.