Wat is een KVM-switch?

Een KVM-switch is een hardwareapparaat die het toelaat om meerdere computers tegelijk te bedienen met één muis, één toetsenbord en één monitor. KVM staat voor Keyboard, Video, Mouse. De moderne switches hebben vaak ook de mogelijkheid om USB-apparaten en luidsprekers over meerdere computers te verdelen. Wat is het grote voordeel van een KVM switch? 

Met een KVM-switch is het mogelijk om met één toetsenbord, muis en monitor meerdere computers kan ‘besturen’. Het is dus niet nodig om meerdere toetsenborden, muizen en monitoren aan te schaffen, dit scheelt enorm in de kosten en uw bureau is meteen een stuk opgeruimder.

Hoe werkt de KVM-switch?

U verbindt een monitor, toetsenbord en muis met de KVM-switch en gebruikt vervolgens speciale KVM kabels om de KVM switch met de andere computers te verbinden. De KVM switches verschillen in de hoeveelheid computers die er aan verbonden kunnen worden. Het is mogelijk om twee tot zelfs 128 computers tegelijk te verbinden. Het switchen tussen de computers gaat snel en eenvoudig met behulp van de schakelaars op de switch of bij een wat duurdere versie automatisch als u een paar toetsen op het toetsenbord tegelijk indrukt. Elke stand of schakelaar is verbonden met één specifieke computer en schakelt direct over naar de juiste PC.

Wanneer gebruikt u de KVM-switch?

Een KVM-switch is ideaal geschikt als u 2 of meer PC’s moet bedienen. Bespaar in de kosten en hou meer ruimte over. Een mooi voorbeeld is het switchen tussen een server en client, maar ook als u thuis een over Mac en PC beschikt. Datacentra maken er bijvoorbeeld ook dankbaar gebruik van, aangezien zij tussen meerdere PC’s moeten switchen in een “kleine” ruimte.

Mechanisch of elektronisch?

De eenvoudigste KVM-switches bestaan enkel uit een mechanische schakelaar. Die hebben wel het nadeel dat een computer volledig van de randapparatuur moet worden losgekoppeld. Een elektronische KVM-switch heeft daar geen last van. De KVM-switch geeft altijd de gegevens van de aangesloten monitor door, ook als de KVM op een andere computer is ingesteld. Verder zal de switch ervoor zorgen dat de computers altijd een muis en een toetsenbord zien.

KVM kabels

Standaard zitten er meestal kabels bij de KVM switch maar het kan natuurlijk voorkomen dat de kabels te kort zijn. Langere kabels zijn los te verkrijgen. Let er dan wel op dat deze compatible zijn met uw KVM switch, denk dan aan USB of PS/2 aansluiting.