Vervang uw conventionele TL lampen door LED TL lampen

Het verbod op TL buizen is een onderwerp dat de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen, vooral in Europa. Dit verbod houdt in dat de verkoop van traditionele TL lampen geleidelijk aan wordt verboden en dat de TL buizen vervangen moeten worden door energiezuinigere alternatieven. Hiervoor wordt de volgende data gehanteerd (RoHS-richtlijn):
 

 • 24 februari 2023: verbod op compacte TL lampen
 • 24 augustus 2023: verbod op T5- en T8 TL lampen
 • 1 september 2023 verbod op halogeenlampen

Redenen voor het verbod

Het belangrijkste doel van het verbod op TL verlichting is om de energie-efficiëntie te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Traditionele TL lampen zijn namelijk niet erg efficiënt als het gaat om het omzetten van elektriciteit in licht. Een groot deel van de energie die wordt gebruikt om de lamp te laten branden, wordt omgezet in warmte in plaats van licht, wat leidt tot energieverspilling.

Bovendien bevatten traditionele TL lampen ook kwik, wat een giftige stof is die gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid en het milieu. Als de lampen worden weggegooid zonder op de juiste manier te worden verwerkt, kan het kwik in de omgeving terechtkomen en schade veroorzaken aan de natuur en de gezondheid van mensen.

Voordelen van nieuwe verlichtingstechnologieën

Om de efficiëntie te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen, zijn er nieuwe verlichtingstechnologieën ontwikkeld die energiezuiniger zijn dan traditionele TL lampen. Een van deze technologieën is LED-verlichting. LED TL lampen verbruiken tot 80% minder energie dan traditionele TL lampen en gaan veel langer mee. Bovendien bevatten LED TL lampen geen kwik, waardoor ze veiliger zijn voor de gezondheid en het milieu.

Een ander voordeel van LED verlichting is dat het een hogere kwaliteit licht produceert dan traditionele TL lampen. LED verlichting is veel helderder en produceert geen flikkering, wat vermoeidheid van de ogen kan verminderen. Ook kan LED verlichting worden gedimd, waardoor het energieverbruik nog verder kan worden verminderd.

Alleen TL lampen vervangen of de volledige armaturen?

Of u alleen de TL lampen vervangt of de volledige armaturen hangt af van verschillende factoren, zoals de staat van de huidige armaturen en de gewenste verlichtingsoplossing.

Als de huidige armaturen nog in goede staat verkeren en geschikt zijn voor de gewenste verlichtingstechnologie, dan kan het vervangen van alleen de TL lampen een kosteneffectieve oplossing zijn. Bij het vervangen van TL lampen door LED TLlampen bijvoorbeeld, kan het behouden van de huidige armaturen de installatiekosten verlagen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de armaturen en TL lampen compatibel zijn met de nieuwe technologie om een optimale werking te garanderen.

Als de huidige armaturen echter verouderd of beschadigd zijn, kan het vervangen van de volledige armaturen de beste optie zijn. Dit kan de energie-efficiëntie en het comfortniveau verhogen, terwijl ook het risico op storingen en onderhoudskosten wordt verminderd. Bovendien biedt het vervangen van de armaturen de mogelijkheid om de verlichtingsopstelling te verbeteren en aan te passen aan de specifieke verlichtingsbehoeften.

Het is belangrijk om te overleggen met een gekwalificeerde verlichtingsspecialist om te bepalen welke optie het meest geschikt is voor uw specifieke situatie en verlichtingsbehoeften.

Hoe bepaalt u welke LED TL lampen geschikt zijn voor uw TL armaturen?

Het bepalen van de juiste LED vervanging van TL lampen kan een beetje ingewikkeld zijn omdat er verschillende soorten LED TL lampen beschikbaar zijn die compatibel zijn met verschillende soorten TL lampen. Hieronder volgen enkele stappen die u kunt nemen om de juiste LED-vervanging te bepalen:

 • Controleer het type TL lampen
  Het eerste wat u moet doen, is controleren welk type TL lampen u momenteel gebruikt. Er zijn verschillende soorten TL lampen zoals T5, T8 en T12 (al grotendeels uitgefaseerd). De fitting, diameter en lengte van de lampen zijn verschillend, maar komen overeen met de vervangende LED TL lampen zodat ze 1 op 1 kunnen worden vervangen (let op: conventionele TL lampen hebben een extra voorschakelapparaat (VS) nodig om de TL LED lamp te installeren).
Meer eigenschappen om rekening mee te houden
Type TL Diameter Fitting Wattages     Lengtes in cm
T12 TL buizen 38 mm G13 65W, 40W, 20W en 15W 60, 120, 150
T8 TL buizen 28 mm G13  58W, 36W, 30W, 18W, 16W en 15W 60, 120, 150, 90
T5 TL buizen 18 mm G5 80W, 54W, 49W, 39W, 35W, 32W, 25W, 24W, 14W en 13W 60, 120, 150
TL buizen rond 18 mm G10q 22W, 40W, 55W, 60W 30, 23, 30,5, 22
 • Controleer de armaturen
  Het is belangrijk om te weten of de armaturen geschikt zijn voor LED lampen. Niet alle armaturen zijn compatibel met LED lampen en u moet ervoor zorgen dat de armaturen geschikt zijn voor het type LED TL lamp dat u wilt installeren. We maken een onderscheid tussen conventionele TL lampen en hoogfrequente TL verlichting. Conventionele TL buizen hebben een starter nodig. Ook voor armaturen met een elektrisch voorschakelapparaat en verliesarm voorschakelapparaat bieden wij LED TL buizen.

 

 • Controleer de lumenoutput
  Lumen is de eenheid van lichtstroom en het bepalen van de juiste lumenoutput is belangrijk om de juiste LED-vervanging te kiezen. Om de juiste lumenoutput te bepalen, moet u kijken naar de huidige lumenoutput van de TL-lampen die u momenteel gebruikt. Vervolgens kunt u een LED TL lamp kiezen die dezelfde of hogere lumenoutput heeft.
 • Kies de juiste kleurtemperatuur (kleurcode
  - Extra warm wit licht (2700 Kelvin).
  Onder andere geschikt voor: woningen en de retail.
  - Warm wit licht (3000 Kelvin).
  Onder andere geschikt voor: hallen, trappen, balies, foyers, ontvangstruimtes, kleedkamers en wachtkamers.
  - Koel wit licht (4000 Kelvin).
  Onder andere geschikt voor: kantoren, vergaderruimtes, scholen, magazijnen, kapsalons, schoonheidssalons, sporthallen, stallen, supermarkten en bouwmarkten.
  - Daglicht (6500 Kelvin).
  Onder andere geschikt voor: werkplaatsen, laboratoria, operatiekamers, behandelkamers, drukkerijen en opslagplaatsen (waar kleur van belang is).
 • Kijk naar de energie-efficiëntie
  LED TL lampen zijn over het algemeen energiezuiniger dan de conventionele TLlampen. Het is belangrijk om te kijken naar het energieverbruik van de LED vervanging om de besparingen op energiekosten te bepalen.
  Al deze kenmerken en eigenschappen kunt u filteren in ons LED buizen assortiment.

Vervangende LED TL lampen voor uw conventionele TL lampen

Om u op weg te helpen, volgt hieronder een overzicht van de verschillende soorten TL-lampen en welke lampen geschikt zijn ter vervanging. Al deze lampen zijn verkrijgbaar in ons assortiment.


Vervangende LED TL buizen voor T12 en T8 TL buizen

Vervangende LED TL buizen voor T5 TL buizen

Vervangende lampen voor ronde TL buizen

Hoe vervang ik mijn oude TL lamp?

Bij armaturen met TL buizen van 120 cm en 150 cm en bij armaturen met 1 TL buis van 60 cm of 90 cm, kunt u het volgende stappenplan volgen (u heeft geen gereedschap nodig):

Stappen

Stappen

 • Schakel de elektriciteit uit

 • Haal de oude TL buis eruit

 • Haal de oude starter eruit

 • Plaats de meegeleverde LED starter

 • Plaats de LED TL lamp in de armatuur

 • Schakel de elektriciteit weer in