bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bij Conrad koopt u glaszekeringen en keramische zekeringen met de gewenste snelheid, nominale stroom en maximale spanning. De ruimste keuze ✓ Al vanaf 1 stuk ✓

Glaszekeringen en keramische zekeringen voor uw apparaten

Om uw apparaat te beschermen tegen overbelasting of een kortsluiting, zijn gepaste glaszekeringen of keramische zekeringen niet overbodig. Bij Conrad vindt u het ruimste assortiment glaszekeringen en keramische zekeringen en dit met uiteenlopende uitschakeltijden en voor diverse nominale stromen en maximale spanningen.

Wat zijn glaszekeringen?

Glaszekeringen worden vaak gebruikt in elektrische apparaten en bestaan uit een glazen tube met daarin een elektrisch geleidend deel. De glaszekering vormt daarbij het zwakste punt van het elektrisch circuit. Bij een kortsluiting of overbelasting warmt het elektrisch geleidend deel op en brandt dit als eerste door. Aangezien dit in een gecontroleerde omgeving gebeurt en de schakeling hierdoor wordt onderbroken, blijft de schade beperkt.

Glaszekeringen: waar te koop?

Glaszekeringen kunt u net als de meeste zekeringen in elke doe-het-zelfzaak kopen. Daarnaast kunt u online glaszekeringen bestellen, maar vaak gaat het dan om glaszekeringen in een assortimentsdoos of om grotere hoeveelheden. In onze webwinkel kunt echter als glaszekeringen kopen vanaf één stuk, maar uiteraard behoort ook een set glaszekeringen tot de mogelijkheden. Kenmerkend aan de glaszekeringen die u in België koopt, is dat ze moeten voldoen aan de norm IEC 60127. Die norm moet de veiligheid en de uitstekende werking van de glaszekeringen garanderen. Indien u goedkope glaszekeringen koopt via buitenlandse websites, is het geen garantie dat die glaszekeringen aan die norm voldoen.

Wat zijn keramische zekeringen?

Bij keramische zekeringen bestaat de tube niet uit glas maar uit keramiek. De werking is grotendeels identiek, maar door de keramiek behuizing zijn ze iets sterker en beter geschikt voor grotere zekeringen. Vaak zijn dergelijke keramische zekeringen ook gevuld met een blusmiddel zoals zand. Keramische zekeringen worden voor diverse apparaten gebruikt, denk bijvoorbeeld aan de keramische zekering in een staande lamp of aan de keramische zekering in een dimmer.

In welke maten zijn keramische zekeringen verkrijgbaar?

Keramische zekeringen komen in uiteenlopende maten. Als uw keramische zekering kapot is, is het belangrijk dat u de juiste maat koopt. De lengte varieert van 5,72 mm tot 85 mm, terwijl de diameter tussen 2,06 mm en 2,69 mm schommelt. Elke maat heeft daarbij zijn eigen karakteristieken, zowel wat de uitschakelkarakteristiek als de nominale stroom en de nominale spanning betreft. Dit is ook steeds op de keramische zekeringen aangebracht. Maak gebruik van de uitgebreide filtermogelijkheden op deze website om passende glaszekeringen of keramische zekeringen te vinden.

Wat staat er op de keramische zekeringen en glaszekeringen?

Keramische zekeringen en glaszekeringen bevatten steeds een aantal vermeldingen waardoor u de karakteristieken en eigenschappen kan achterhalen. In de eerste plaats is er een letter die de maximale uitschakelsnelheid bij 10 keer de nominale stroom weergeeft: FF (max. 12 ms), F (max. 20 ms), M (max. 90 ms), T (max. 300 ms) en TT (max. 4 s). Dit cijfer wordt steeds gevolgd door twee getallen, gescheiden door een schuine streep. Het eerste getal geeft de maximale spanning weer, het tweede getal de nominale stroom. Keramische zekeringen met de vermelding T 250/0,5A zijn met andere woorden zekeringen voor maximaal 250 V en een nominale stroom van 0,5 A, met een trage uitschakelsnelheid van maximaal 300 ms (waardoor het niet geschikt is voor overbelasting).

Zekeringen kopen bij Conrad

Bij Conrad vindt u een uitgebreid assortiment aan zekeringen om u optimaal te beschermen tegen te hoge stromen. Naast de zekeringen voor kleinere apparaten zijn er ook fotovoltaïsche zekeringen, SMD-zekeringen, steekzekeringen en temperatuurzekeringen.