bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wand- en installatiebehuizingen voor gebruik in de elektrotechniek

Wand- en installatiebehuizingen worden gebruikt om elektronische componenten of modules in op te bergen. Ze worden veel gebruikt in de elektrotechniek en kunnen op verschillende manieren worden ontworpen. Op deze pagina laten we zien welke soorten wand- en installatiebehuizingen vaak worden gebruikt en waar u op moet letten bij de aankoop.Wat zijn wand- en installatiebehuizingen?

Wand- en installatiebehuizingen voor uw elektrische installatie

Wand- en installatiebehuizingen bieden elektronische componenten als het ware een "thuis". Ze maken het mogelijk om kabels, knoppen, schakelaars of andere componenten snel en gemakkelijk te installeren en aan te sluiten.

De componenten zitten vast in de behuizing en zijn beschermd tegen externe milieu-invloeden en contact. Wand- en installatiebehuizingen zijn meestal gemaakt van kunststof (ABS, polycarbonaat, polyester, enz.) of metaal, zoals roestvrij staal, plaatstaal of aluminium.

Ze hebben een vierkant of rechthoekig ontwerp en worden afgesloten met een deur of deksel. Veel behuizingen zijn uitgerust met kabelopeningen en/of voorzieningen voor de integratie van knoppen, displays, meetinstrumenten of andere componenten.

Sleuven in gestandaardiseerde roosters maken het eenvoudig om printplaten, soldeer- of klemmenstroken te installeren en op hun plaats te houden.

Naast geprefabriceerde wand- en installatiebehuizingen zijn er ook modellen die volledig ongemonteerd zijn. Deze staan bekend als lege behuizingen.Wandbehuizingen als subtype van installatiebehuizingen

Wandbehuizingen zijn een speciaal type installatiebehuizing. Ze zijn ontworpen voor wandmontage en zijn vaak voorzien van een deur in plaats van een deksel.

Twee klassieke voorbeelden van wandbehuizingen zijn de schakelkast en de zekeringkast.

Ze worden gebruikt om een duidelijke elektrische verbinding tussen componenten tot stand te brengen of om de toegang tot potentieel gevaarlijke of gevoelige elektronische systemen te beveiligen.

Wandbehuizingen kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd. Eén methode is om gaten te boren door de achterkant van de behuizing om deze aan de muur te schroeven. Installatie zonder boren is ook mogelijk, bijvoorbeeld met muurbeugels. Dit kunnen railsystemen zijn die aan de muur worden bevestigd en waarin de behuizing wordt geplaatst.

Dergelijke oplossingen zijn voordelig als de bescherming van de behuizing zou worden aangetast bij het boren. In veel gevallen wordt bevestigingsmateriaal voor wandbehuizingen meegeleverd als accessoire.

Wandbehuizingen als subtype van installatiebehuizingen

Wandbehuizingen zijn een speciaal type installatiebehuizing. Ze zijn ontworpen voor wandmontage en zijn vaak voorzien van een deur in plaats van een deksel.

Twee klassieke voorbeelden van wandbehuizingen zijn de schakelkast en de zekeringkast.

Ze worden gebruikt om een duidelijke elektrische verbinding tussen componenten tot stand te brengen of om de toegang tot potentieel gevaarlijke of gevoelige elektronische systemen te beveiligen.

Wandbehuizingen kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd. Eén methode is om gaten te boren door de achterkant van de behuizing om deze aan de muur te schroeven. Installatie zonder boren is ook mogelijk, bijvoorbeeld met muurbeugels. Dit kunnen railsystemen zijn die aan de muur worden bevestigd en waarin de behuizing wordt geplaatst.

Dergelijke oplossingen zijn voordelig als de bescherming van de behuizing zou worden aangetast bij het boren. In veel gevallen wordt bevestigingsmateriaal voor wandbehuizingen meegeleverd als accessoire.Welke soorten wand- en installatiebehuizingen zijn er?

Wand- en inbouwbehuizingen zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen. Voor elke toepassing is er een geschikt model. De meest voorkomende behuizingen zijn

EMC-behuizing

De afkorting EMC staat voor elektromagnetische compatibiliteit. Hiervan is sprake als elektronische componenten in elkaars nabijheid kunnen worden gebruikt zonder dat hun elektromagnetische straling elkaar stoort.

EMC-behuizingen bieden een bijzonder hoge afscherming en zijn geschikt voor schakelapparatuur of IT-toepassingen die in het bijzonder worden blootgesteld aan elektromagnetische interferentievelden.

Installatieverdeler

Installatieverdelers behoren tot de groep van circuitverdelers. Ze worden gebruikt om elektrische energie te verdelen naar individuele circuits in een elektrische installatie.

Ze worden vaak gebruikt voor industriële en gebouwinstallaties (woningverdelers). Installatieverdelers kunnen worden uitgevoerd als aansluitdozen, wandkasten of staande kasten.

Server-/netwerkkast

Server- en netwerkkasten zijn speciaal ontworpen voor IT- en telecommunicatietoepassingen.

Ze worden gebruikt om IT- of netwerkcomponenten zoals routers, UPS-systemen, computers, servers, stroomverdelers of voedingseenheden overzichtelijk te ordenen en vormen de knooppunten van middelgrote tot grote netwerken.

 Server- en netwerkkasten kunnen worden ontworpen als vrijstaande of aan de muur gemonteerde kasten en zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, breedtes en dieptes.

Modellen die worden gebruikt in datacenters zijn standaard tot 2 meter hoog. Ze kunnen worden geopend en gesloten met een deur of afneembare zijpanelen. Netwerkkasten voor wandmontage zijn kleiner en bieden daarom minder ruimte voor componenten, omdat er ook rekening moet worden gehouden met het draagvermogen van de wand.

Klemmenblok behuizing

Klemmenkastbehuizingen zijn ontworpen om plaats te bieden aan klemmenblokken waarmee inkomende en uitgaande kabels kunnen worden aangesloten. Ze maken het mogelijk om verdeel- en schakelkasten overzichtelijk te bekabelen en worden ook gebruikt voor potentiaalvereffening, om circuits te scheiden en voor vele andere doeleinden.Waar moet u op letten als u wand- en installatiebehuizingen wilt kopen?

Bij de keuze van elektronische behuizingen spelen verschillende factoren een rol. Het is belangrijk dat het materiaal van de behuizing voldoet aan de vereisten van de toepassing en de omgeving, bijvoorbeeld met betrekking tot temperatuur of UV-bestendigheid.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de specifieke afmetingen (hoogte/breedte/diepte), vooral als de behuizing bedoeld is voor installatie en dus aan bepaalde afmetingen moet voldoen.

In het geval van wandbehuizingen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het maximale draagvermogen van de muur niet wordt overschreden wanneer de behuizing wordt gemonteerd.

Een ander belangrijk criterium bij de keuze van elektronische behuizingen is de IP-beschermingsklasse. Deze geeft aan in welke mate de behuizing beschermd is tegen vocht, stof en contact. Wand- en installatiebehuizingen zijn verkrijgbaar met verschillende IP-beschermingsklassen. Het gamma gaat van eenvoudige behuizingen voor binnengebruik (IP20 tot 40) tot zeer robuuste industriële behuizingen (IP66 en hoger).

Het hoeft overigens niet altijd een kant-en-klare behuizing te zijn. Hoewel modellen met geïntegreerde montage-inrichtingen heel gemakkelijk te hanteren zijn omdat ze meteen klaar zijn voor gebruik en alleen nog maar gemonteerd hoeven te worden, bieden lege behuizingen meer flexibiliteit. Ze kunnen worden aangepast met behulp van accessoires zoals montagerails en montageplaten, waardoor ze kunnen worden afgestemd op de elektrische installatie.Onze praktische tip: let op de maatnauwkeurigheid en het materiaalgedrag bij montage aan de muur

Bij het installeren van een wandbehuizing zijn maatnauwkeurige en scheurvrije boorgaten en schroefdraden het allerbelangrijkste. Het maakt niet uit of de behuizing direct aan de muur of indirect met montagebeugels wordt gemonteerd. Als de boorgaten onnauwkeurig zijn, kan de wandbehuizing of montagebeugel kromtrekken. Hetzelfde geldt als het wandmateriaal instabiel is en krimpt of uitzet door temperatuurveranderingen, vocht of corrosie.FAQ – veelgestelde vragen over wand- en installatiebehuizingen

Waarom worden elektronische behuizingen overwegend in grijs of lichtgrijs aangeboden?

Elektronische behuizingen worden vervaardigd in gestandaardiseerde kleuren, de zogenaamde RAL-kleuren. Het RAL-systeem kent een nummer toe aan elke kleur, waardoor deze duidelijk kan worden toegewezen en gecommuniceerd. Tussen zwart en wit bevat het RAL-systeem 38 grijstinten, waaronder lichtgrijs (RAL 7035).

Lichtgrijs heeft zich gevestigd als de standaardkleur voor sommige elektronische behuizingen zoals schakelkasten. Een van de redenen hiervoor is dat de kleur wordt beschouwd als relatief niet-irriterend en nog steeds gemakkelijk te onderscheiden is van wit. 

Wat is een rack?

Een rack is een serverplank in de vorm van een open frame waarin de netwerkcomponenten zijn ondergebracht. Racks kunnen afzonderlijk worden opgesteld, maar kunnen ook worden geïntegreerd in een behuizing of kast.

Van welk materiaal moeten installatiebehuizingen voor gebruik buitenshuis gemaakt zijn?

Zowel kunststoffen als metalen kunnen geschikte materialen zijn voor gebruik buitenshuis. Polycarbonaat en ABS zijn bijvoorbeeld zeer weerbestendig en robuust. Hetzelfde geldt voor gegoten aluminium en roestvrij staal.

De doorslaggevende factor voor geschiktheid voor buitengebruik is altijd de mate van bescherming. Met behulp van hoogwaardige afdichtingen kunnen aluminium of polycarbonaat behuizingen een beschermingsgraad tot IP69 hebben.