Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interne SSD-harde schijven - de turbo voor uw computer

SSD-harde schijf

Al decennia lang worden harde schijven in computers ingebouwd. Daarop staat het besturingssysteem opgeslagen en bieden ze veel ruimte voor data, muziek en video's. De fabrikanten hebben onophoudelijk de wensen van de gebruikers gevolgd en harde schijven geproduceerd met steeds hogere opslagcapaciteiten. Daarom zijn er tegenwoordig HDD-harde schijven beschikbaar die meerdere terabytes aan ruimte bieden. 

Helaas is de toegangssnelheid niet zover gegroeid dat het nodig zou zijn geweest. Door de gelijktijdige technische ontwikkeling van flashgeheugens kon steeds meer opslagcapaciteit in de kleinste ruimte worden verpakt.

Het resultaat was een SSD-opslagapparaat dat virtueel een harde schijf kan vervangen.  Wij leggen u graag uit welke voordelen hieruit voortvloeien en wat u moet weten bij het gebruik van SSD-opslag.

  • Wat is een SSD-harde schijf?

  • Hoe werkt een interne SSD-harde schijf?

  • Wat zijn de voordelen van een interne SSD-harde schijf?

  • Welke soorten interne SSD-harde schijven zijn er?

  • Hoe vind ik de juiste SSD-opslag?

  • Veelgestelde vragen over interne SSD-harde schijven

 
 

Wat is een SSD-harde schijf?

HDD harde schijf

In het geval van een HDD-harde schijf worden echt solide schijven ingebouwd in de vorm van schijven.

Volgens de technische definitie bestaat een SSD-harde schijf niet echt. Omdat de term harde schijf afkomstig is van de harde schijf (harde schijf). In het geval van een HDD zijn echt solide schijven ingebouwd, die draaien en waarop de data magnetisch wordt opgeslagen.

Bij een SSD-schijf (Solid State Drive) zijn er daarentegen alleen geheugenmodules. Het zogenaamde flashgeheugen slaat de informatie op als elektrische ladingen. Vaste magnetische schijven, zoals de harde schijf van de harde schijf, zijn beslist niet beschikbaar. Daarom is de term SSD-harde schijf technisch niet noodzakelijk correct.

In het dagelijkse taalgebruik is de naam SSD-harde schijf echter gemeengoed geworden, omdat een SSD-schijf gemakkelijk een conventionele HDD-harde schijf kan vervangen. En omdat de functie als harde schijf ondanks de andere technologie hetzelfde bleef, werd de SSD de SSD harde schijf. Als de SSD-harde schijf dan ook in de computer is geïnstalleerd, is het in het gewone spraakgebruik gewoon een interne SSD-harde schijf.

 
 

Hoe werkt een interne SSD-harde schijf?

Zoals gezegd beschikt een SSD-harde schijf of een SSD-schijf, net als een USB-stick of een geheugenkaart, over geheugenchips met flashgeheugens. Een flashgeheugen bestaat in principe uit een groot aantal geheugencellen. Met de Single Level Cells (SLC) kan één databit (0 of I) per cel worden opgeslagen. SSD-geheugens met SLC-technologie zijn de snelste maar ook de duurste. Met Multi Level Cells (MLC) kunnen twee databits per cel worden opgeslagen. Dit vergroot de opslagcapaciteit met dezelfde fysieke ruimte. Met Triple Level Cells (TLC) 3 bits per cel en met Quadruple Level Cells (QLC) worden 4 bits per cel opgeslagen.

In tegenstelling tot het hoofdgeheugen van de computer, dat wordt verwijderd wanneer de computer wordt uitgeschakeld, blijven de gegevens op een SSD-schijf ook na het uitschakelen behouden en kunnen ze later worden opgehaald. Een SSD-schijf werkt op dezelfde manier als een geheugenkaart. Net als bij een geheugenkaart heeft een SSD-harde schijf ook een controllerchip die de gegevensstroom tijdens het schrijven en lezen regelt.

SSD-geheugenkaart voor mSATA-verbinding

Goed om te weten:

Hoe meer geheugenchips een SSD-schijf heeft, hoe korter de toegangstijden. Want als de controller in de SSD-schijf de data bijvoorbeeld naar vier verschillende geheugenchips tegelijk kan verdelen, gaat dat veel sneller dan wanneer er maar twee geheugenchips beschikbaar zouden zijn.

 
 

Wat zijn de voordelen van een interne SSD-harde schijf?

M.2 PCIe-geheugenkaart

Het belangrijkste voordeel van een interne harde schijf met SSD-technologie is het ruimtebesparende ontwerp. Vooral in notebooks, waar elke millimeter telt, helpen SSD's om ruimte te besparen. Maar dat niet alleen: een ander onovertroffen voordeel van een interne SSD-schijf is de extreem snelle toegangstijd. Dit betekent dat gegevens veel sneller kunnen worden geschreven en gelezen. De overdracht van grote hoeveelheden gegevens gaat veel sneller en bespaart kostbare tijd.

Maar dat is niet alles. Als de bestaande HDD-harde schijf wordt vervangen door een SSD-schijf, start de computer veel sneller op. De tijd tussen het indrukken van de aan / uit-knop totdat de computer klaar is om te werken, is veel korter. Afsluiten kost ook veel minder tijd. Zelfs als het er in eerste instantie zo uitziet: de computer crasht niet wanneer deze wordt uitgeschakeld, maar wordt correct afgesloten.

Verdere pluspunten voor SSD-schijven

Omdat er geen bewegende delen in een SSD harde schijf zijn ingebouwd, is een SSD schijf ongevoelig voor schokken en trillingen. Bovendien werken SSD's absoluut geruisloos.

De enige reden waarom SSD-schijven de harde schijven van de harde schijf nog niet volledig hebben vervangen, is de prijs. Dit is hoger voor SSD-schijven dan voor HDD-harde schijven. Maar dat is ook niet echt een probleem. Veel gebruikers werken met een combinatie van een SSD-schijf en HDD-harde schijf. De SSD-schijf bevat het besturingssysteem en enkele belangrijke gegevens en programma's. De aandrijving hoeft niet zo groot te zijn, wat uiteindelijk een positief effect heeft op de prijs.

Gegevens die minder vaak nodig zijn of alleen moeten worden gearchiveerd, kunnen op de harde schijf van de vaste schijf worden opgeslagen. Als het gaat om HDD-opslagcapaciteit, kan het iets meer zijn, omdat HDD-harde schijven met grote opslagcapaciteiten nu voor weinig geld beschikbaar zijn.

M.2 SATA-geheugenkaart
 
 

Welke soorten interne SSD-harde schijven zijn er?

In het geval van interne SSD-harde schijven of, om precies te zijn, SSD-geheugens, is er een grote verscheidenheid aan verschillende producten ontstaan. Het ontwerp van het respectieve SSD-geheugen is afhankelijk van de gebruikte databus en de mechanische installatie-opties.

Gegevensbus

Er zijn nog enkele SSD-schijven die zijn uitgerust met een HDMI-aansluiting (High Definition Multimedia Interface) of een SAS-aansluiting (Serial Attached SCSI). Deze interfaces of databusverbindingen worden steeds minder gebruikt door apparaatfabrikanten. Daarom zullen deze producten vroeg of laat van de markt verdwijnen.

SSD-geheugens die zijn ontworpen voor de SATA-databus (Serial AT Attachment) of PCIe-databus (Peripheral Component Interconnect Express) komen veel vaker voor. Omdat de PCIe-bus in de eerste plaats is ontworpen voor snelle grafische kaarten en netwerkkaarten, werd het hardeschijfprotocol NVMe (Non-Volatile Memory Express) geïntroduceerd voor SSD-opslagmedia. Dit betekent dat SSD-geheugens direct op de PCIe-bus kunnen worden gebruikt.

Goed om te weten:

Met SATA III is de theoretisch maximaal mogelijke overdrachtssnelheid 600 MB / s. Met PCIe is de transmissiesnelheid aanzienlijk hoger dan met SATA III. De werkelijke waarden zijn echter afhankelijk van de PCIe-versie en de rijstroken. De twee paar lijnen voor het verzenden en ontvangen van gegevens worden een lane of link genoemd. Hoe hoger de versie en het aantal rijstroken, hoe hoger de transmissiesnelheid. Met PCIe 3.0 x4 is de theoretisch mogelijke transmissiesnelheid maximaal 4 GB / s.

Inbouwmogelijkheden:

Een klassieke interne 3,5-inch harde schijf wordt in een geschikte sleuf in de computer geschroefd. Naast de stroomaansluiting is voor de datatransmissie een kabel nodig. Deze montageoptie is nog steeds beschikbaar voor SSD-schijven. 

SATA SSD voor montage in de pc-behuizing

SATA SSD 6,35 cm (2,5 inch)

Aangezien een SATA SSD 6,35 cm (2,5 inch) kleiner is dan een conventionele interne harde schijf (HDD), moet een adapter worden gebruikt voor installatie in een 3,5 inch installatieframe. Bij nieuwere computers zijn er al geschikte beugels voor 2,5 inch SSD harde schijven.

Deze SSD-geheugens worden voornamelijk gebruikt voor het converteren en achteraf inbouwen van computers met HDD-harde schijven en zijn bedoeld voor aansluiting op de SATA-bus. 

 
 

U.2 PCIe SSD voor montage in de pc-behuizing

U.2 PCIe NVMe SSD 6,35 cm (2,5 inch)

Voor gebruikers die in zeer korte tijd enorme hoeveelheden data moeten overbrengen is er het ontwerp van een 2,5 inch SSD harde schijf met een PCIe aansluiting.

De hoge transmissiesnelheid heeft echter ook zijn prijs. Daarom zijn deze systemen vooral bedoeld voor professionele toepassingen of voor commercieel gebruik in de IT.   

 
 

Installatie in een PCIe-kaartsleuf

Interne PCIe x8 SSD-insteekkaart

PCIe SSD's zijn ook beschikbaar in het formaat van een insteekkaart. Deze kunnen vervolgens worden geïnstalleerd in een bestaande PCIe-insteekkaartsleuf op het moederbord. Op voorwaarde dat het moederbord een PCIe-socket van de juiste lengte heeft die nog kan worden gebruikt.

De installatie wordt vervolgens op dezelfde manier uitgevoerd als het achteraf inbouwen van een hoogwaardige grafische kaart. Indien nodig zijn er ook PCIe-insteekkaartadapters. Deze insteekkaarten worden in een PCIe-sleuf op het moederbord gemonteerd en bieden vervolgens een M.2-aansluiting. 

 
 

Montage op het moederbord via M.2

Interne M.2 PCIe NVMe SSD-insteekkaart

Een ander type SSD-opslag is het M.2-ontwerp. Deze SSD-geheugenkaarten zijn vooral populair in notebooks en mini-pc's, waar de ruimte erg beperkt is. Maar veel moederborden zijn inmiddels ook voorzien van M.2 sockets.

Afhankelijk van de opslagcapaciteit zijn de M.2 geheugenkaarten verkrijgbaar in verschillende lengtes. Een M.2 PCIe NVMe SSD 22110 is 22 mm breed en 110 mm lang. Andere maten zijn 2230, 2242, 2260 of 2280. SSD-opslag in M.2-ontwerp is beschikbaar voor SATA of PCIe. M.2-insteekkaarten bieden een zeer goede prijs / prestatieverhouding, vooral in de PCIe-versies. 

 
 

Montage op het moederbord via mSATA

Interne mSATA SSD-insteekkaart

M.2-technologie werd voorafgegaan door insteekkaarten met een mSATA-slot (Mini SATA), die volgens hetzelfde principe werkten. De insteekkaarten worden schuin in de houder gestoken en vervolgens vastgeklikt. Mini SATA SSD-insteekkaarten zijn korter dan M.2 SSD's en worden bij voorkeur in notebooks of ultrabooks geïnstalleerd.  

Aangezien de mSATA-interface niet meer wordt gebruikt in moderne notebooks, zullen de mSATA SSD's waarschijnlijk vroeg of laat van de markt verdwijnen.

 
 
 

Hoe vind ik de juiste SSD-opslag?

Zelfs als SSD-opslag een zeer breed scala aan toepassingen heeft, zullen de meeste gebruikers pc's of notebooks waarschijnlijk upgraden en retrofitten met SSD-harde schijven. In dit geval moeten de basisvragen eerst worden opgehelderd:

Aansluitmogelijkheid:

Moederbord met M.2-aansluiting

Allereerst moet er gekeken worden welke aansluiting of welk bussysteem de al in gebruik zijnde HDD harde schijf heeft. In de meeste gevallen moet een SATA-verbinding of een PCIe-verbinding beschikbaar zijn.

Dan is het van belang of er een slot op de buslijn zit voor een andere rit. Tegelijkertijd kun je ook controleren waar de SSD-schijf kan worden gemonteerd. 

Als het moederbord al een M.2-sleuf heeft, moet worden gecontroleerd hoe lang de M.2-geheugenkaart kan zijn. Niet elke kaart van elke lengte kan in elk apparaat worden geïnstalleerd. Bovendien moeten de documenten worden gecontroleerd om te zien of de M.2-socket SATA, PCIe of zelfs beide ondersteunt.

Indien nodig kunt u op internet onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de betreffende computer met SSD-opslag te upgraden of om te bouwen. In geval van twijfel dient een specialist te worden geraadpleegd als er onzekerheden zijn over de ombouw- of installatie-opties.

Rechts in het omkaderde gebied bevindt zich de M.2-aansluiting en links daarvan zie je vier bevestigingspunten voor insteekkaarten van verschillende lengtes.

Opslagcapaciteit

SATA SSD 6,35 cm (2,5 inch) met 256 GB opslagcapaciteit

Zelfs als interne SSD-harde schijven steeds goedkoper worden, zijn ze nog steeds aanzienlijk duurder in vergelijking met HDD-harde schijven. En met toenemende opslagcapaciteiten stijgen ook de prijzen.

Daarom moet u zorgvuldig overwegen of het een 1 TB SSD moet zijn. In de meeste gevallen hebben 240 GB SSD of 256 GB SSD hun waarde bewezen. Naast het besturingssysteem bieden deze interne harde schijven ook voldoende ruimte voor belangrijke data en programma's.

Je moet echter altijd de resterende capaciteit in de gaten houden en het geheugen niet onnodig vullen met onbelangrijke data.

Aan de andere kant is het slechts een kwestie van tijd voordat SSD-opslagapparaten worden aangeboden tegen het prijsniveau van een goede HDD-harde schijf.

Onze praktische tip: vervanging van harde schijven

Voordat u de nieuwe SSD-schijf installeert, moet u een back-up maken van alle belangrijke gegevens op een externe harde schijf of andere externe opslag. Sluit de voedingseenheid voor notebooks aan. De nieuwe SSD-harde schijf wordt met een USB-adapter op de computer aangesloten. De oude interne harde schijf kan nu worden gekloond met behulp van geschikte software die indien nodig als freeware op internet beschikbaar is. Hierdoor krijgt de nieuwe harde schijf dezelfde datastructuur als de bestaande harde schijf.

Vervolgens wordt de losgekoppelde computer geopend en wordt de harde schijf vervangen. In het geval van notebooks moet de batterij worden verwijderd voordat deze wordt geopend. Werk met de nodige behendigheid bij het vastschroeven, loskoppelen en aansluiten van de kabels. Als de SSD harde schijf stevig is gemonteerd en alle kabels goed zijn aangesloten, wordt de computerkast weer gesloten. Laat u dan verrassen door de nieuwe snelstartfuncties van uw computer.

 
 

Veelgestelde vragen over interne SSD-harde schijven

Welke lees- en schrijfsnelheden heb ik nodig?

Naast de opslagcapaciteit bepalen ook de schrijf- en leessnelheden van een SSD-geheugen de prijs. Hoe hoger de gegevensoverdrachtssnelheden, hoe duurder de harde schijf. Het is daarom niet nodig om een SSD harde schijf aan te schaffen die een hogere schrijf- en leessnelheid heeft dan de computer of server kan ondersteunen.

Een SATA III-interface maakt bijvoorbeeld een datatransmissiesnelheid tot 600 Mbytes / s mogelijk. Als een SSD-opslagmedium met SATA III op een SATA II-bus wordt gebruikt, daalt de datatransmissiesnelheid tot maximaal 300 MB / s.
 

Zijn SSD's geschikt voor gebruik in een netwerk met NAS-systemen?

Grote SSD-harde schijven met maximaal 2 terabyte opslagruimte zijn gericht op professionele en zakelijke behoeften. Het gebruik van grote SSD-opslagmedia is zinvol in netwerk- en NAS-systemen, aangezien er steeds snellere toegang en frequente opslagprocessen zijn. Het is ook belangrijk of er een standaard gigabit-verbinding wordt gebruikt of dat het systeem over een 10 gigabit-netwerk draait. SSD's zijn veel geschikter dan HDD's voor een netwerk van 10 gigabit.
 

Wat zegt de vormfactor?

De vormfactor beschrijft het formaat of de mechanische standaard van computercomponenten. Hierdoor is het heel eenvoudig om onderdelen in een computer te vervangen, aangezien de benodigde afmetingen en bevestigingspunten identiek zijn.
 

Is het beter om interne harde schijven of externe harde schijven te gebruiken?

Elke gebruiker moet voor zichzelf beslissen, want beide typen hebben elk hun eigen specifieke voordelen. 
In de desktop-pc is bijvoorbeeld een interne harde schijf ingebouwd, die als voeding de voeding van de desktop-pc of notebook gebruikt. Als SSD-harde schijven worden gebruikt als interne harde schijven, is het in- en uitschakelgedrag van de desktop-pc aanzienlijk sneller dan met een conventionele HDD.

Een externe harde schijf is via USB op de pc aangesloten en heeft in sommige gevallen een extra voedingseenheid nodig. Externe harde schijven kunnen eenvoudig worden losgekoppeld en opnieuw worden aangesloten op een andere pc. Inmiddels gebruiken steeds meer fabrikanten ook SSD-technologie om externe harde schijven te produceren.
 

Wat betekent SSD voor een SSD-harde schijf?

De afkorting SSD komt uit de Engelse taal en staat voor Solid State Drive.  Solid State Drive kan echter niet letterlijk worden vertaald. Solid State Drive staat eerder voor halfgeleideraandrijving.

 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord