Advies

Een ohmmeter is een toestel om de elektrische weerstand van componenten te meten

Een ohmmeter is een meettoestel waarmee u de elektrische weerstand van elektrische en elektronische componenten kunt meten. Hiervoor brengt de ohmmeter elektrische spanning aan op de te meten component, waarna het toestel de reële elektrische stroom meet en opslaat. Bij Conrad vindt u een grote keuze ohmmeters voor persoonlijk of professioneel gebruik. Aangezien dit een instrument is dat tot de basisuitrusting van elektriciens behoort, bieden we u een ruime keuze diverse professionele ohmmeters.

Ohmmeters bij Conrad vindt u in een groot aantal maten, spanningen en types

Ohmmeters zijn verkrijgbaar in een groot aantal maten, spanningen en types, elk met een verschillende mate van nauwkeurigheid. De toestellen zijn verkrijgbaar in drie hoofdvarianten:

  • micro-ohmmeter voor het meten van lage weerstand
  • standaard ohmmeter voor algemeen gebruik
  • mega-ohmmeter voor het meten van hoge weerstand.

Een tera ohm meter meet standaard in teraohms en heeft hoge weerstandswaarden naar isolatie. Verder zijn er verschillende soorten meters verkrijgbaar met verschillende gevoeligheidsniveaus, waaronder micro-, mega- en milli-ohm.

Wat zijn typische toepassingen voor ohmmeters?

U gebruikt een ohmmeter in een breed scala van toepassingen waar u de elektrische weerstand precies moet kunnen weten. Ohmmeters zijn werktuigen die u vaak in volgende omgevingen ziet:

  • Laboratorium- en onderzoeksomgevingen. Hier meet u met een ohmmeter de concrete weerstand in testopstellingen.
  • Productieomgevingen. Hier meet u met een ohmmeter de werking van machines en installaties. In drukkerijen of montageateliers hoort een ohmmeter bij het standaardarsenaal van werktuigen voor onderhoud.
  • Het oplossen van problemen bij uw elektriciteitsinstallatie thuis. Met een ohmmeter kunt u ook bepaalde problemen in uw elektriciteitsinstallatie thuis aanpakken.

Over het algemeen geldt dat voor metingen binnen het bereik van huishoudelijke toestellen een multimeter ook vaak volstaat om de elektrische weerstand te meten. Hiervoor gebruikt u dan de benodigde instelling op uw multimeter. Vaak hoort u de term megger als het gaat om een ohmmeter. Megger is inderdaad een bekende producent van ohmmeters. De term verwijst hierbij vooral naar gespecialiseerde ohmmeters voor een hoog bereik (een zogenaamde mega-ohmmeter). Een megger is dus geen synoniem van een multimeter of een weerstand meter.

Hoe werkt een ohmmeter?

Ohmmeters werken door een kleine stroom door het instrument te leiden, waardoor de meetapparatuur de spanningsval en de weerstand meet van het voorwerp dat de stroom doorlaat. Hierbij geeft het toestel de weerstand in ohm weer. Gebruikt u een ohmmeter, dan is het van belang dat de metingen nauwkeurig en betrouwbaar zijn. Dit gebeurt door een ijking volgens specifieke normeringen. Bij Conrad kunt u trouwens ook terecht om kalibraties voor toestellen te bestellen.

Waarom kiezen voor ohmmeters van Conrad?

Conrad heeft een breed assortiment ohmmeters van toonaangevende merken als Megger, Chauvin Arnoux en nog vele andere. Ons breed assortiment is zodanig samengesteld om te voldoen aan hoge industriële en technische normen, zodat u zeker kunt zijn van betrouwbare en robuuste oplossingen. Conrad beschikt trouwens over technische adviseurs die advies kunnen geven over specifieke vereisten.

Welke kalibraties kiest u voor uw ohmmeter?

Voor de standaard kalibratie heeft u de keuze tussen:

·         DAkkS

·         ISO

Welke testspanning heeft een ohmmeter bij Conrad?

Qua testspanning heeft u bij Conrad de keuze tussen verschillende types, afhankelijk van de vereisten in uw bedrijf:

·         50V

·         300V

·         600V

Conrad, uw online specialist in meetapparatuur zoals ohmmeters

Bent u op zoek naar weerstandmeetapparatuur voor elektrische installaties, dan is Conrad uw eerste aanspreekpunt. We zijn een online verkoops- en sourcingplatform waar u altijd mag rekenen op een snelle en efficiënte service. Heeft u vragen over een bepaalde ohmmeter, dan kunt u ons per telefoon of per mail contacteren. Uw contactpersoon is dan uw adviseur met kennis van zaken, die indien nodig zelfs op plaatsbezoek bij uw bedrijf komt om een passende oplossing te bespreken.

Voor al uw weerstandsmeetapparatuur, isolatietesters of aardingstesters kunt u bij ons terecht. In ons Technology In Focus-programma volgen we de nieuwste trends op het vlak van meetapparatuur op de voet. We helpen u dan ook graag als eerste om u wegwijs te maken in ons aanbod van meer dan 450.000 artikelen. Bij Conrad vindt u eenvoudig alles voor uw business. Bestel vandaag nog uw nieuwe ohmmeter bij Conrad.