bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

WiFi routers voor onbeperkte toegang tot het internet

Internet is een integraal onderdeel geworden van het moderne professionele leven. We schrijven e-mails, onderzoeken belangrijke informatie op internet of delen gegevens met onze collega's dankzij cloudsoftware. Naast de eigen online aanwezigheid van het bedrijf, zijn sociale platforms zoals Facebook en blogs een belangrijk hulpmiddel voor effectieve klantloyaliteit bij veel bedrijven. Om alles soepel te laten verlopen, zijn betrouwbare wifi routers nodig. Zeker wanneer de wifi overal op het bedrijfsterrein toegankelijk moet zijn met mobiele apparaten zoals smartphones, tablets of notebooks.

Waarom zijn WiFi routers nodig?

Altijd en overal op de hoogte zijn maakt deel uit van het dagelijks leven. Het internet is 24 uur per dag beschikbaar. Er zijn verschillende “schakelpunten” nodig om ervoor te zorgen dat dit ook het eindapparaat bereikt. Naast het mobiele netwerk is dit de WiFi router op kantoor en thuis. In sommige landen is "WiFi" ook een begrip geworden voor een draadloos lokaal netwerk, dit is echter technisch onjuist omdat WiFi een certificeringsstandaard is van de WiFi-alliantie. De term "router" beschrijft apparaten die gegevenspakketten in netwerken kunnen uitwisselen (verzenden / ontvangen).

De WiFi router is aangesloten op de huisaansluiting van de telecommunicatiedienstverlener (en de voeding). Dit is meestal een klassieke telefoonaansluitdoos. Moderne routers zijn zo uitgerust dat ze intern (gesplitste) telefoon- en internetsignalen kunnen scheiden. Een extra apparaat als het eerste, de splitter, is tegenwoordig niet meer nodig.

Onze tip: communicatie

Naast een WiFi verbinding biedt een WiFi router natuurlijk ook al het andere dat u nodig heeft voor moderne communicatie. Als de WiFi router een geïntegreerde modem voor DSL heeft, kan deze rechtstreeks op de splitter worden aangesloten.

Wat doet een WiFi router precies?

WiFi ontvouwt zich als een radionetwerk in een lokaal beperkt gebied waar het netwerk kan worden ontvangen door correct uitgeruste eindapparaten. Antennes op de router zenden het radionetwerk uit. De veldsterkte van het signaal neemt af met de afstand, wat de ontvangstmogelijkheden lokaal beperkt. Binnen de bruikbare signaalsterkte kunnen alle WiFi compatibele apparaten, zoals smartphones, tablets, en ondertussen verschillende huis- en beveiligingsapparaten (trefwoord "Smart Home") zowel met de WiFi router als met elkaar communiceren. Het door de router uitgezonden radionetwerk heeft een eigen adres, dat wordt weergegeven als een SSID (Service Set Identifier) of netwerknaam, bijvoorbeeld "Conrad-thuisnetwerk". Het signaal wordt uitgezonden met een beveiligingssleutel die kan worden ontgrendeld met een (meestal zelf te selecteren) wachtwoord.

De individuele apparaten binnen het WiFi netwerk krijgen hun eigen adressen, het zogenaamde IP-adres (IP = Internet Protocol). Het adresbereik van 192.168.0.0 tot 192.168.255.255 is bedoeld voor het bereik van de hier beschreven routers. Het voorlaatste numerieke toetsenblok wordt gebruikt voor de router, de laatste voor de apparaten in het netwerk, waarmee ze duidelijk herkenbaar zijn, bijvoorbeeld 192.168.178.22 een smartphone, 192.168.178.23 een WiFi printer, 192.168.178.24 een tabletcomputer.

De router is via een duidelijk herkenbaar adres met de technische buitenwereld verbonden met de telecommunicatieprovider, zodat "opgevraagde" datapakketten die door het eindapparaat via WiFi worden verzonden, via de router als "antwoord" datapakketten bij de afzender terugkomen.

Wat kunnen WiFi routers nog meer?

De uitrusting van moderne routers biedt veel meer dan alleen het aansluiten van eindapparaten op het internet.

Met de ingebouwde splitter kunnen telefoons afzonderlijk worden aangesloten als deze optie is inbegrepen in uw telecommunicatietarief. Moderne modellen integreren ook draadloze telefoons in het systeem. Naast WiFi kan een LAN (Local Area Network) worden opgezet, d.w.z. een bekabelde verbinding van apparaten met de router. Daartoe worden netwerkverbindingen direct op de router aangeboden.

Met USB-aansluitingen op de router kunnen afzonderlijke gegevensdragers worden bestuurd voor gegevensback-up en voor externe toegang tot uw eigen gegevens. De technologie die hiervoor wordt gebruikt heet NAS (Network Attached Storage). USB 3.0 moet beschikbaar zijn voor snelle gegevensdoorvoer.

Beheersoftware wordt geleverd door de fabrikant voor de WiFi router, meestal geïmplementeerd met behulp van een geïntegreerd besturingssysteem dat kan worden bereikt via een eigen internetadres in het lokale netwerk. Dergelijke adressen zijn bijvoorbeeld "http: //speedport.ip", "http://fritz.box" of http://easy.box. Met duidelijk ontworpen gebruikersinterfaces kan de router vervolgens worden geconfigureerd met een lokale computer. Dit omvat ook het toewijzen of hernoemen van de hierboven genoemde SSID en het selecteren van de coderingsstandaard, WPA (Wi-Fi Protected Access). Bovendien kan voor veel WiFi routers een tijdvenster voor WiFi-beschikbaarheid worden geprogrammeerd. Deze admin-toegang tot de router zelf is ook beveiligd met het meegeleverde wachtwoord.

Sommige modellen kunnen worden uitgerust met simkaarten (met behulp van zogenaamde surfsticks), zodat ze een internetverbinding via het mobiele netwerk garanderen.

Onze praktische tip: geschikte hardware

Zorg er bij het kopen van een WiFi router met een modem voor dat u over de juiste hardware beschikt voor de gewenste toegang tot internet (DSL, LTE, UMTS, enz.).

Voordat u een WiFi router op een bestaande modem aansluit, moet de compatibiliteit van de apparaten worden gecontroleerd.

Problemen en oplossingen

Zoals bij elke stralingsbron, neemt ook de sterkte van het WiFi radionetwerk af met het vergroten van de afstand. Bovendien kunnen muren van staalbeton en andere afschermelementen het WiFi signaal ernstig verzwakken. Dit kan betekenen dat het signaal niet meer kan worden opgevangen in grote kantoren of kronkelende appartementen.

Hiervoor zijn zogenaamde WiFi repeaters (versterkers) ontwikkeld die als een aparte router het signaal opvangen op de nog beschikbare locatie en er weer omheen uitstralen. Er zijn twee technische oplossingen:

 1. Een radio-ontvanger vangt draadloos het zwakke, maar nog steeds foutloze WiFi signaal op en geeft het als een "nieuw" netwerk vrij.

 2. Het WiFi signaal wordt uit de beschikbare locatie gehaald en via een stopcontact in het laagspanningsnetwerk gevoerd. Er worden frequenties gebruikt die de 230 volt 50 Hertz niet storen. Elders in een elektrische huisinstallatie wordt een ontvanger aangesloten, die het hoogfrequente signaal uit de netspanningslijn filtert en als nieuw WiFi signaal uitzendt.

Mesh technologie

Mesh-oplossing (Mesh: Engels voor mesh of mesh) is een gevestigde oplossing. Een eerste meshspot wordt aangesloten op de WiFi router (vaak ook mogelijk via LAN). De andere mesh-spots worden vervolgens heel eenvoudig geconfigureerd met een app. De individuele mesh-apparaten kunnen vervolgens met een smartphone worden gepositioneerd. Hierdoor ontstaat een uitgebreid WiFi netwerk met dezelfde netwerknaam (SSID) en dezelfde transmissiesnelheid als de WiFi router. De individuele spot bepaalt vervolgens welke WiFi frequentie (2,4 of 5 gigahertz) het meest geschikt is voor een verbinding. Mesh-systemen maken het ook mogelijk WiFi gebruikstijden en inhoudfilters in te stellen.

Bij het verplaatsen van de mesh is de gebruiker altijd automatisch verbonden met de sterkste beschikbare plek. Met deze oplossing bereikt het radionetwerk elke hoek van het kantoor of appartement, met apparaten die geschikt zijn voor buiten ook de tuin of de lounge van het kantoor.

Welke technische gegevens zijn belangrijk bij het kopen van een router?

Tegenwoordig worden aantrekkelijke internettoepassingen vaak geassocieerd met het streamen of downloaden van grote hoeveelheden data. De gebruiker verwacht probleemloos genieten van films of grafisch complexe games. De haalbare datasnelheid in megabits per seconde (Mbit / s) is daarom een belangrijk aankoopcriterium.

Opgemerkt moet worden dat de telecommunicatiedienstverlener een maximale datasnelheid in het contract garandeert. Een snellere WLAN-router kan dit niet vergroten, maar het kan toekomstbestendig zijn als de persoonlijke behoeften van de internetverbinding veranderen.

 • Functies
  IPv6-ondersteuning zou vandaag de dag vanzelfsprekend moeten zijn, evenals alle huidige beveiligingsprocedures, inclusief verstandige standaardinstellingen en individuele wachtwoorden af fabriek. Server services zoals print- en mediaservers en een NAS-functie breiden de opties verder uit. En dynamische DNS-functies (DDNS) zijn onmisbaar voor toegang tot het thuis netwerk vanaf internet.

 • Uitrusting
  Een WiFi router kan alleen toegang tot internet bieden of als netwerkcentrum dienen. Hij zou in ieder geval vier Gigabit Ethernet-poorten moeten hebben en draadloos verbinding kunnen maken met andere apparaten met behulp van de WPS-knop. Ook ideaal zijn een schakelaar om het WiFi netwerk met één druk op de knop in en uit te schakelen, en twee USB-aansluitingen, waarvan er ten minste één gebaseerd is op de huidige USB 3.0-standaard.

 • Bereik
  Hoe goed uw huis wordt gedekt door het thuisnetwerk hangt af van het bereik van het WiFi apparaat en de ruimtelijke omstandigheden. Met name gewapend beton of houten wanden schermen het signaal af. In dit geval, evenals in grote appartementen, kan een WiFi repeater helpen het bereik van het netwerk te vergroten.

 • Overdrachtssnelheid
  De transmissiesnelheid geeft aan hoe snel gegevens van internet in uw thuisnetwerk worden doorgestuurd naar de eindapparaten. Het zendvermogen wordt bepaald door de gebruikte standaard. In de praktijk liggen de transmissiesnelheden echter ver onder de maximumwaarden. Om te profiteren van de optimale snelheid, is het belangrijk dat zoveel mogelijk apparaten de gebruikte WLAN-standaard ondersteunen.

Waar moet u op letten bij het gebruik van de WiFi router?

Configuratie

WiFi routers zijn complexe apparaten en moeten daarom in ieder geval worden geleverd met een gedrukte montage en snelstartgids. Een vereenvoudigde installatiewizard maakt de configuratie aanzienlijk eenvoudiger voor minder ervaren gebruikers. En regelmatige firmware-updates, die zo automatisch mogelijk zijn, zorgen ervoor dat internetgebruik altijd veilig blijft.

Beveiliging

Aangezien een radionetwerk zich ook buiten uw eigen vier muren uitstrekt, moet het tegen onbevoegde toegang worden beschermd. Dit voorkomt dat buren of vreemden toegang krijgen tot uw netwerk voor de deur en mogelijk misbruiken voor illegale downloads. Let bij het selecteren van de WiFi router altijd op de huidige WPA2-codering. Sommige apparaten gebruiken nog steeds de verouderde WEP-verzending. Tegenwoordig kan dit echter gemakkelijk worden gekraakt met geschikte speciale programma's.