Lijst
  Tegel
  Geeft u de voorkeur aan de lijstweergave? Dan schakelt u hier gewoon over.
  Heeft u liever de tegel overzicht? Dan schakelt u hier gewoon over.

  Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Automatisering is van groot belang in vele bedrijfstakken en bedrijfsdivisies. Het biedt de mogelijkheid om werk- en productieprocessen efficiënter te maken, grotere verkoopvolumes te realiseren en middelen te besparen. Hieronder leest u wat automatisering en automatiseringstechnologie onderscheidt.

  Wat betekent automatisering?

  De term automatisering of automation gaat terug naar de Griekse uitdrukking autómatos, die kan worden vertaald als "zelfgemotiveerd", "zelfstandig" of iets vrijer "zonder hulp van buitenaf". De kern van automatisering is om apparaten, machines of systemen zelfstandig taken te laten uitvoeren of problemen op te lossen. Automatiseringssystemen werken onafhankelijk en zonder menselijke tussenkomst.

  Geautomatiseerde machines hebben niet alleen de taak om werk- of productiestappen over te nemen, maar ze ook te controleren, te reguleren en, indien nodig, te bewaken. Automatisering verschilt op dit punt van mechanisatie. In het laatste geval dienen de machines alleen om werkbewegingen te vertalen, zodat mensen het werkproces nog steeds zelf uitvoeren. Met andere woorden: geautomatiseerde processen zijn operatorvrij, gemechaniseerde processen niet.

  Waarom automatisering?

  Automatisering heeft als doel de efficiëntie van workflows en productiestappen te verhogen en het personeel te ontlasten, wat op zijn beurt middelen bespaart. Met hun hulp kan een constante of zelfs betere productkwaliteit en een optimalisatie van de productie worden bereikt, omdat machines, in tegenstelling tot mensen, niet moe worden en consistent hoge prestaties kunnen bereiken, afgezien van tekenen van slijtage van het materiaal en dergelijke. Automatisering leidt doorgaans tot een toename van de productiehoeveelheid en dus tot de productiviteit, omdat veel taken met machines sneller en nauwkeuriger kunnen worden uitgevoerd.

  Automatiseringstechnologie en automatiseringsgebieden

  Een belangrijk gebied van automatisering is meet- en regeltechniek. Terwijl meettechnologie betrekking heeft op het meten van fysieke grootheden zoals temperatuur, druk, stroom of spanning, is het de taak van de besturingstechnologie om processen te regelen. In een gesloten-cyclus wordt een verkregen werkelijke waarde vergeleken met een vooraf gedefinieerde doelwaarde. Als de twee waarden niet overeenkomen, wordt het systeem beïnvloed (bijvoorbeeld door een controller te activeren) om de werkelijke waarde in overeenstemming te brengen met de doelwaarde. Regeling is altijd gekoppeld aan het moment van feedback, dat wil zeggen dat de outputvariabele een effect heeft op de inputvariabele. De reeks effecten is gesloten, daarom spreekt men van een regelcyclus. Hierin verschilt de regeling van de controle. De laatste is een controleketen met een open reeks effecten, omdat de uitvoervariabele de invoervariabele niet beïnvloedt.

  Om machines of systemen werkprocessen over te laten nemen, moeten ze eerst beweging kunnen genereren. Dit is mogelijk met behulp van aandrijftechnologie. Het doel is om beweging te genereren met behulp van tandwielen of motoren. In automatisering wordt aandrijftechnologie als het ware een object. Met behulp van bijvoorbeeld aandrijfregelaars die tot het gebied van besturingstechniek behoren, kan de motor van een machine worden bestuurd zodat deze de best mogelijke prestaties bereikt. Tachometers, behorend tot het gebied van meettechnologie, meten de snelheden van assen om machines en motoren te bewaken. Signaaltechnologie wordt ook gebruikt om geautomatiseerde processen te bewaken. Deze omvatten bijvoorbeeld optische signaalzenders zoals LED-signaallampen of akoestische signaalzenders zoals claxons, sirenes en zoemers. Signaaltechnologie kan waarschuwings- en informatiesignalen geven of eenvoudig de bedrijfstoestanden van machines weergeven.

  Industriële pc's worden meestal gebruikt op het gebied van procesautomatisering, visualisatie en robotica. Ze zijn speciaal ontworpen voor gebruik in industriële gebieden, voldoen aan hoge technische eisen en zijn meestal minder gevoelig voor storingen. Omdat ze zijn ontworpen voor continu gebruik of lange stilstandtijden, zijn er zo min mogelijk slijtdelen in de computers geïnstalleerd. Industriële pc's die worden gebruikt voor procesautomatisering zijn beschikbaar in twee versies. In één variant wordt het automatiseringsgedeelte als hardware in de behuizing geïnstalleerd, bijvoorbeeld in de vorm van een PCI-connector. Communicatie vindt vervolgens plaats via een gemeenschappelijke bus. Een andere variant is om het automatiseringsgedeelte over te dragen naar de pc als PLC-software. PLC staat voor programmeerbare logische besturing en verwijst naar een component die wordt beschreven met programmeren en wordt gebruikt in een systeem of machine om deze te regelen of te besturen.

  Controle op afstand is nuttig voor het beheersen van geautomatiseerde processen en het snel vinden en corrigeren van fouten in het systeem. Verschillende software- of hardware-oplossingen bieden de mogelijkheid om op afstand toegang te krijgen tot automatiseringssystemen om ze te configureren, te besturen of te repareren. In principe kunnen onderhoudsprocedures op afstand in elk geautomatiseerd werkgebied worden gebruikt..

  Toepassingsgebieden voor automatisering

  Automatisering is te vinden op bijna alle gebieden van het dagelijks leven. Volautomatische koffiemachines, online bankieren en moderne aankomst- en vertrekmeldingen op treinstations en luchthavens zijn voorbeelden van dagelijkse automatisering. In de geneeskunde wordt automatiseringstechnologie gebruikt in dialyse- en hart-longmachines, pacemakers, anesthesie en röntgenapparatuur. Het is net zo onmisbaar geworden in de machinebouw en robotica als in de voertuig- en productietechnologie.

  Voor veel bedrijven en dienstverleners is procesautomatisering een goede oplossing om met weinig moeite facturen te maken of inkomende en uitgaande goederen te beheren. Vooral intelligente automatisering speelt nu een rol in veel sectoren van de economie, bijvoorbeeld in e-commerce. Met behulp van intelligente procesautomatisering kan effectieve e-mailmarketing worden uitgevoerd, onder meer door automatisch en doelgericht nieuwsbrieven of gepersonaliseerde berichten naar de ontvanger te sturen. Door kunstmatige intelligentie (AI) te integreren, kunnen automatiseringsoplossingen steeds complexere taken aannemen.

  Onze tip: Gegevens ordenen voor op gegevens gebaseerde automatisering

  Geordende en gestructureerde gegevens zijn de ultieme oplossing voor op gegevens gebaseerde automatisering. De gegevens mogen elkaar niet tegenspreken om duidelijk door de AI te worden toegewezen en geïnterpreteerd. Als dit niet het geval is, kunnen snel fouten, afwijkingen of ongewenste resultaten ontstaan.

  Veelgestelde vragen over automatisering

  Is er een verschil tussen automatisering en automation?

  De termen automatisering en automation hebben strikt genomen niet precies dezelfde betekenis. Automatisering is het proces als zodanig, terwijl automation de resulterende status vertegenwoordigt. In de dagelijkse taal worden de twee termen echter niet duidelijk onderscheiden en als synoniemen behandeld, wat zeker ook verband houdt met het feit dat de Engelse term voor automatisering automation is.

  Wat is een automatiseringsniveau?

  De mate van automatisering geeft het aandeel van geautomatiseerde functies in de algemene functie van een fabriek of een productiesysteem aan. Het verschilt van systeem tot systeem. Als alle functies van een systeem geautomatiseerd zijn, spreekt men van een volledig automatische werking. Anders is het een semi-automatische werking.