Soldeerstations voor verschillende doelgroepen

Leerlingen of cursisten bijbrengen hoe ze een soldeerstation moeten gebruiken? Schadelijke dampen afvoeren bij complexe zachtsoldeerwerkzaamheden? Solderen in de industriële sector zo efficiënt en duurzaam mogelijk maken? Of even de stekker en kabel aan de nieuwe modelauto solderen? Van docenten en vaklieden tot fabricagebedrijven en hobbyisten: op het Conrad Sourcing Platform vindt u allemaal snel en eenvoudig alles wat u zoekt. En dat terwijl de toepassingsgebieden van de soldeerstations nauwelijks meer kunnen verschillen. 

Volker Kunz, Project Sales Manager Private Label bij Conrad Electronic, is iemand die zijn doelgroepen goed kent. Zijn tip is: "Wil de koper aan zijn eigen eisen kunnen voldoen, dan is het uitermate belangrijk om bij de aanschaf van een soldeerstation op de hoogte te zijn van het exacte toepassingsscenario en om aan de hand hiervan te controleren of het model de juiste eigenschappen heeft". Om de keuze voor u gemakkelijker te maken en u een overzicht te bieden, presenteert de productexpert hieronder vier typische doelgroepen met in detail een bijpassend soldeerstation. De soldeerstations zijn allemaal verkrijgbaar op het Conrad Sourcing Platform. 

  • Doelgroep 1: doe-het-zelvers, modelbouwers, elektronicahobbyisten en makers
  • Doelgroep 2: scholen en opleidingen
  • Doelgroep 3: vaklieden en werkplaats
  • Doelgroep 4: industrie en fabricage

Doelgroep 1: doe-het-zelvers, modelbouwers, elektronicahobbyisten en makers

Eenvoudig te bedienen, hoog vermogen en meerdere soorten punten voor verschillende soldeertoepassingen: de ST-80A heeft alles wat de hobbyist met professionele aspiraties zich kan wensen. Bij doe-het-zelvers, modelbouwers, elektronicahobbyisten en makers ligt de nadruk op betrouwbare functionaliteit en flexibel werken, en dat is precies waar het Toolcraft soldeerstation kan scoren. Terwijl de modelbouwer bij het vervangen van een accu bijvoorbeeld een brede soldeerpunt en een hoog vermogen nodig heeft, zijn voor de elektronicahobbyist - bijvoorbeeld voor het in elkaar zetten van een elektronicakit - juist een fijne punt en een regelbare temperatuur onmisbaar. Bij dit model zijn de verschillende soldeerpunten voor uiteenlopende soldeertoepassingen daarom snel en gemakkelijk te vervangen.

Ter bescherming van gevoelige elektronica heeft ook dit instapmodel al potentiaalvereffening via een 4 mm ESD-aansluiting. De robuuste, gepoedercoate aluminium behuizing van de ST-80A herbergt bovendien een hoogwaardig keramisch verwarmingselement, waardoor solderen met hoog vermogen (80 W) bij een temperatuur tussen 150 en 450 °C mogelijk is. De temperatuur is met één handbeweging eenvoudig en nauwkeurig in te stellen met behulp van de analoge draaiknop. Een LED geeft de bedrijfstoestand en het regelgedrag van het soldeerstation aan. De soldeerbout is bovendien voorzien van een zeer flexibele siliconen kabel en zit stevig in de houder. Deze wordt geleverd met een soldeerpuntreiniger en geïntegreerd reinigingssponsje.

Doelgroep 2: school en opleiding

Het ST-100 HF-soldeerstation van Toolcraft is ideaal voor gebruik in STEM-onderwijs of in een trainingsomgeving. Dankzij de hoogfrequent-technologie zijn de eerste soldeerpogingen veel gemakkelijker voor onervaren gebruikers. Dit leidt tot snelle succeservaringen in het leerproces. Het soldeerstation is bij het inschakelen al meteen een genot: het HF inductieverwarmingselement zorgt voor ultrasnel opwarmen. Iedereen kan onmiddellijk aan de slag in de les of tijdens de training. Een draaiknop biedt snelle toegang tot de temperatuurinstelling. Als alternatief kan de docent veelgebruikte temperatuurwaarden ook digitaal opslaan. Deze zijn dan met een druk op een knop op te vragen. Om op safe te spelen en om schade aan componenten te voorkomen, kan de docent de temperatuuraanpassing en de ongeautoriseerde toegang tot de voorkeursinstellingen met een wachtwoord beveiligen. Dankzij een contrastrijk en daardoor goed leesbaar LCD-display, met daarop de streefwaarde en de werkelijke waarde van de geselecteerde instelling, is het voor de docent gemakkelijker om de temperatuur te controleren. 

Een hellingsensor zorgt voor nog meer veiligheid en energiezuinigheid in de klas. De sensor detecteert of de soldeerbout momenteel in gebruik is en zo niet, dan gaat het apparaat na 20 minuten in stand-by en na 40 minuten in energiebesparende modus. De ST-100 is ook flexibel en robuust: de soldeerbout ligt prettig in de hand en is voorzien van een hoogwaardige siliconen kabel, zodat hij heel gemakkelijk te hanteren is. De soldeerpunten voor de verschillende toepassingen zijn in een handomdraai zonder speciaal gereedschap te monteren. Er zijn twee praktische zijopbergvakken beschikbaar voor de soldeerpunten. De soldeerpunten hebben geen speciale verzorging nodig. Het is voldoende om ze af en toe schoon te maken met de geïntegreerde metalen droogreiniger en de spons. Met het 100 W verwarmingselement van de ST-100 zijn temperaturen van 50 tot 480 °C mogelijk. Het element levert ook bij hoge warmteafgifte tijdens het werkproces snel extra vermogen. Een status-LED boven de temperatuurregelaar geeft aan wanneer de verwarmingsfunctie actief is. Gevoelige IC's worden op de ESD-werkplek beschermd via de 4 mm potentiaalvereffeningsbus; het digitale soldeerstation zelf door een hoogwaardige, robuuste aluminium behuizing.

Doelgroep 3: vaklieden en werkplaats

Soldeerbout, soldeerdampafzuiging en werklicht: het compacte soldeerstation LSL-951 van Toolcraft biedt al deze functies in één apparaat en is daarom zowel bij mobiel gebruik als in de werkplaats de ideale metgezel voor professionele vaklieden. Of het nu gaat om elektriciens, servicemonteurs of medewerkers in systeemonderhoud: met haar 80 W vermogen is dit soldeerstation ook geschikt voor grotere kabeldoorsneden. Dankzij haar compacte afmetingen is het station ideaal voor service bij de klant en past het gemakkelijk in elke tas of in elke gereedschapskast. En dat ondanks de geïntegreerde soldeerdampafzuiging! Deze is handig in te klappen en even snel weer in gebruik te nemen. Omdat de LSL-951 geschikt is voor alle soldeerwerkzaamheden - dus zowel voor soldeerwerkzaamheden met loodvrij als loodhoudend soldeer - is het ontstaan van schadelijke dampen vaak niet te vermijden. Omdat het belangrijk is de eigen gezondheid tijdens het soldeerproces te beschermen zonder veel tijd te verspillen, kan het soldeerdampafzuigsysteem met één handbeweging worden ingeschakeld. Het systeem zuigt de schadelijke dampen direct bij de bron af en reinigt deze met een actief koolstoffilter. Ook de inschakelbare LED-verlichting voor het soldeergebied is zeer gebruiksvriendelijk. 

Verder verspilt de LSL-951 geen tijd: het PTC-verwarmingselement van het station bereikt al na 48 seconden een temperatuur van 400 °C. De temperatuur is met de draaiknop in te stellen tussen 160 en 480 °C. Heel slim: het station slaat bij het uitschakelen de laatst ingestelde temperatuur op en roept die later bij het inschakelen weer op. Het LCD-display toont onder meer de ingestelde en de huidige temperatuur in graden Celsius of Fahrenheit en verandert van gele naar witte verlichting wanneer de geprogrammeerde temperatuur bereikt is. Voor verschillende toepassingen zijn ook allerlei soldeerpunten te monteren. Deze zijn compatibel met andere Toolcraft-soldeerstations. Heel handig.

Doelgroep 4: industrie en fabricage

Twee krachtige soldeerbouten in één station: met deze speciale eigenschap is het 230 W ST-200 Pro soldeerstation van Toolcraft bijzonder geschikt voor fabricage. Voor twee werkplekken is slechts één station nodig. Dat bespaart ruimte en kosten. Bijzonder slim: dankzij zijn kleine ontwerp neemt de ST-200 Pro weinig ruimte in op de werkbank. Voor productieomgevingen is ook wachtwoordbeveiliging mogelijk, zodat alleen geautoriseerd personeel de temperatuur kan instellen. Op deze manier kan ongewenste aanpassing van de parameters worden voorkomen en zijn componenten in het fabricageproces beter beschermd. Dit soldeerstation is ook ideaal voor het afwerken van kabels: door de ene soldeerbout uit te rusten met een kleine soldeerpunt en de tweede met een grotere soldeerpunt, kunnen kabels met verschillende doorsneden efficiënt worden afgewerkt.

De ST-200 Pro is eenvoudig menugestuurd te bedienen via het TFT-scherm en heeft naast de individuele temperatuurinstelling ook ingebouwde functies als streefwaarde/werkelijke waarde per kanaal, programmeerbare min/max-waarden, automatische omschakeling naar stand-by, vermogen per kanaal, snelle opwarming en vaste waarden voor de soldeertemperatuur. Bovendien zijn voor elk kanaal afzonderlijk de tijden voor automatische stand-by en automatisch uitschakelen te programmeren. Het station herkent automatisch het soldeergereedschap (bout). Een sensor in de bout detecteert of deze in gebruik is en stuurt daarmee de energiebesparende stand-by-regeling aan. De ST-200 Pro wordt geleverd met twee soldeerbouten met verschillende soldeerpunten en twee universele soldeerbout standaards met spons en reinigingswol en een houder voor vervangende soldeerpunten. 

Heeft u nog niet gevonden wat u zoekt?