bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat zijn CEE krachtstroomstekkers en -adapters?

Voor industriële toepassingen zijn speciale types stekkers nodig: CEE-stekkers. Dit zijn driefasige stroomconnectoren die in verschillende varianten verkrijgbaar zijn. Hieronder vindt u de belangrijkste informatie over CEE-stekkers, CEE-adapters en CEE-koppelingen.

Verschillende soorten connectoren in één oogopslag

In het huishouden worden apparaten hoofdzakelijk op 230 volt gebruikt. Of het nu gaat om elektrisch gereedschapwaterkokers of stofzuigers ,de elektrische apparaten die in het dagelijks leven worden gebruikt, zijn voorzien van verschillende stekkers. Aardingscontactstoppen, bijvoorbeeld, ook bekend als stekker type F of CEE 7/4, hebben aardingscontactvlakken. Wanneer de stekker in het stopcontact wordt gestoken, worden de beschermende contactoppervlakken eerst verbonden met de veren van het beschermende contactcontact, voordat de contactpennen uiteindelijk van spanning worden voorzien. Naast aardingscontactstoppen worden gewoonlijk ook eurostoppen (platte stekkers) en contourstekkers gebruikt. Er zijn echter speciale toepassingen die CEE-connectoren vereisen. 

CEE stekkers en CEE adapters

CEE-stekkers en -adapters volgens de internationale norm IEC 60309 worden vervaardigd voor industriële toepassingen. Voor deze stekkers, contrastekkers en koppelingen mag een spanning van 690 volt en een maximale stroombelasting van 125 ampère niet worden overschreden. De toelaatbare bedrijfstemperatuur is ingesteld op een bereik tussen -25 en +40 graden Celsius. Tussen haakjes: De afkorting CEE komt van de Commissie voor de regels voor de goedkeuring van elektrisch materiaal, die verschillende benamingen voor stekkertypes vaststelt. Hoewel de bovengenoemde aardingscontactstoppen ook bekend zijn onder de CEE 7/4 norm, worden "CEE-stoppen" tegenwoordig aangeduid als driefasenstroomaansluitingen. 
CEE wandcontactdozen zijn niet alleen gebruikelijk in industrie en handel. De blauwe CEE-stekker 16A is waarschijnlijk op elke camping te vinden en is welbekend bij outdoor-fans die met een camper of caravan reizen. De bijpassende blauwe contactdozen worden ook op boten en in havens geïnstalleerd. In de regel zijn zij ingedeeld in beschermingsklasse IP44. IP44 geeft aan dat de CEE-stekkers en -wandcontactdozen beschermd zijn tegen het binnendringen van vaste vreemde voorwerpen van 1 mm of meer en tegen spatwater van alle kanten. 

Let op: Afhankelijk van het toepassingsgebied zijn hogere beschermingsklassen noodzakelijk. Naast IP44 zijn er onder andere IP54 (bescherming tegen spatwater en stofafzetting), IP66 (bescherming tegen sterke waterstralen en binnendringend stof) of IP67 (waterdicht tot op een diepte van 1 meter gedurende 30 minuten, evenals bescherming tegen binnendringend stof). IP67 is verplicht voor 125 ampère en meer. Vaak zult u op deze stekkers de markering "L+N+PE, 6h" tegenkomen: "L" staat voor "leiding", "N" voor "nul", "PE" voor "aardleiding" en "h" bepaalt de plaats van de aardleiding. Ze zijn 3-polig en ontworpen voor continue stromen van 16 ampère. CEE-adapterkabels of CEE-verlengkabels zijn vaak zware rubberen kabels die H07RN-F worden genoemd. Een H07RN-F-kabel van 15 m op een kabeltrommel is bijvoorbeeld ideaal voor gebruik in campers of caravans: hij is bestand tegen hoge mechanische belastingen en kan permanent in openluchtruimten blijven. In ons assortiment vindt u naast de caravanstekkers nog andere varianten. De 5-polige rode stekker "3L+N+PE, 6h", die bestemd is voor het gebruik van 400-volt spanningen in draaistroom, wordt ook vaak gebruikt. Deze is hoofdzakelijk verkrijgbaar in een variant voor 16 ampère of 32 ampère, maar er zijn ook modellen verkrijgbaar voor 63 of 125 ampère. 

Waar moet u op letten bij het kopen van CEE krachtstroomstekkers en CEE adapters?

Bij de aankoop van CEE-stekkers en CEE-wandcontactdozen, CEE-hoekkoppelingen, CEE-adapterkabels en andere CEE-stekkervoorzieningen moet u van tevoren nadenken over het beoogde gebruiksgebied en nagaan welke CEE-stekker of -adapter voor u de juiste is. Op de desbetreffende productpagina vindt u belangrijke technische details en komt u tegelijkertijd meer te weten over mogelijke aansluitingen. Bij de aankoop van CEE-stekkers en CEE-adapters hebben maximale veiligheid en hoge kwaliteit absolute prioriteit - ongeacht of u op zoek bent naar "eenvoudige" caravanstekkers of modellen en CEE-koppelingen voor industriële toepassingen. De kleur speelt over het algemeen een belangrijke rol bij CEE, omdat deze informatie geeft over de nominale spanning. De frequentie is niet langer het aandachtspunt voor CEE-materiaal, aangezien het frequentiebereik gewoonlijk is gestandaardiseerd op 50 tot 60 hertz:

Paars Spanning van 20 tot 25 V.
Wit 40 tot 50 V
Geel 100 tot 130V
Blauw 200 tot 250 V
Rood 380 tot 480 V.
Zwart 500 tot 600 V.
Groen  20 tot 500 V; Frequentiebereik van 60 tot 500 Hz
Grijs alle andere spanningen en frequentiebereiken

Waar vaak CEE-stekkers nodig zijn, loont het de moeite een verdeler aan te schaffen (eventueel met een tuimelschakelaar of schuifschakelaar). Hoewel u voor dergelijke stroomverdelers een hogere prijs moet verwachten, beschikt u over verschillende CEE-stekkers, afhankelijk van het model ook voor verschillende CEE-stekkers. Voor de installatie van contactdozen voor 3-polige of 5-polige CEE-systemen hebt u niet alleen schroevendraaiers en adereindhulzen nodig, maar ook ander installatiemateriaal en toebehoren.

Praktisch tip

Bij de aankoop van kabels (verlengkabels, stroomkabels), koppelingen, CEE-fase-omvormers en meer, moet worden gestreefd naar de best mogelijke afwerking en ten minste IP44-bescherming. Attentie: Laat elektrische werkzaamheden alleen door vakmensen uitvoeren! 

FAQ veelgestelde vragen over CEE krachtstroomstekkers en CEE adapters

Is er een speciale kabel nodig voor de stroomvoorziening in campers?

Ja. Aangezien de kabel buitenshuis wordt gebruikt, brengt een normale kabel een te hoog risico met zich mee in vochtige, natte en vuile omstandigheden.

Waar moet u op letten bij CEE-stekkers voor op de camping? 

Kabeltrommels met H07RN-F-kabels en geschikte CEE-adapters of CEE-koppelingen met minimaal IP44-bescherming worden in het bijzonder aanbevolen. U bent dus aan de veilige kant als u met de camper reist.