Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat zijn industriële relais en hoe werken ze?

Relais zijn elektrische of elektronisch gestuurde afstandsschakelaars. Afhankelijk van het type constructie wordt een relaiscontact gesloten of geopend met een stuurspanning of beide met combinatiecontacten. De gestuurde contacten schakelen andere circuits. Dit schakelcircuit is galvanisch gescheiden van de stuurstroom.

Voor industrieel gebruik zijn aan deze componenten voorzorgsmaatregelen genomen met betrekking tot de gebruiksomgeving, duurzaamheid en extra elektrische veiligheid. Het merendeel van de feitelijke relais is ingekapseld, waarbij de behuizingen bestand zijn tegen omgevingsinvloeden, soms elektrische bescherming garanderen (IPxx) of voldoen aan brandbeveiligingsvereisten, bijvoorbeeld vlamvertragend of zelfdovend. 

Meer informatie over de IP-classificeringen

Er is ook een extra montageomgeving voor industriële relais - de relaisvoet. De sokkel heeft verschillende elektrische aansluitingen voor de relaisbesturing en het belastingscircuit, bijvoorbeeld als schroef-, veer- of push-in contact. De verbinding met de feitelijke relaiscontacten en de relaisbesturing wordt gerealiseerd door steekcontacten in gestandaardiseerde afmetingen waarin het relais wordt gestoken. Indien nodig kunnen ze van daaruit worden vervangen door ze eenvoudig te verwijderen en aan te sluiten zonder de bedrading te hoeven loskoppelen. Het vasthouden van de relaismodule wordt gegarandeerd met een veiligheidsbeugel. De sokkels zelf zijn geschikt voor montage op diverse standaard rails van de elektrische installatie.

Vanuit elektrisch oogpunt moeten aanvullende componenten worden vermeld: er zijn vrijloopdiodes geïnstalleerd die schadelijke spanningspieken voorkomen na het schakelen van inductieve belastingen (relaisspoelen). Verdere bescherming wordt geboden door varistoren - spanningsgestuurde weerstanden die met extreem korte reactietijden schadelijke overspanningen ontladen. De gestuurde relaiscontacten hebben een hoge materiaalkwaliteit en zijn ontworpen voor veelvuldig schakelen bij nominale spanning en stroom.

 

Welke soorten industriële relais zijn er?

Veel relais zijn ontworpen voor besturing met DC- en / of AC-werking. Sommige van de lichtgevende dioden zijn geïnstalleerd, die de bedrijfstoestand aangeven zonder dat andere testapparatuur nodig is.

Er zijn speciale relais ontwikkeld voor gebruik in noodsituaties. Dit zijn varianten die zijn voorzien van een handbediende noodschakelaar, waarmee het feitelijk elektrische schakelproces kan worden uitgevoerd als het stuursignaal of het relais zelf uitvalt.

Zogenaamde halfgeleiderrelais hebben geen mechanische contacten, maar schakelen met elektronische componenten zoals transistors of thyristors of met een triac ("triode voor wisselstroom", in het Duits: "bidirectionele thyristortriode"). Ze werken zonder bewegende delen, zijn daarom zeer duurzaam en kunnen worden gebruikt voor hoge schakelfrequenties en in ongunstige omgevingsomstandigheden, bijvoorbeeld in explosieve omgevingen. Galvanische scheiding tussen het stuurcircuit en de te schakelen belasting wordt bereikt door geïntegreerde optocouplers.

De beschikbare relais hebben meestal verschillende, deels internationale certificeringen zoals VDE, UL, CSA, RINA, GOST, FI, IMQ, S, Nemko en anderen.

 

Toepassingsgebieden voor industriële relais

De toepassingsgebieden van industriële relais zijn zeer divers. De volgende voorbeelden zijn representatief:

gebouwenbeheer

Controle van liften en noodverlichting

Industriële installaties

Controle van filters, ventilatoren, pompen, ventilatiekleppen, verlichting; Schakelen en bewaken op afstand van consumenten, overbelastingsbeveiliging, controle van ononderbroken stroomvoorziening (UPS), in machine- en installatiebouw, bij het opzetten van programmeerbare logische controllers (PLC) of in robottechnologie

Hernieuwbare energie

Stroomuitval en gelijkrichtermonitoring, veiligheidsuitschakelingen voor windturbines als bescherming tegen kostbare reparaties

Huis installatie

Bediening van verlichting, stopcontacten, verwarming en ventilatie met laagspanning aan de schakelaar, bewakingsoplossingen voor schakelkasten met veel gedetailleerde statusindicaties, bediening van actuatoren voor jaloezieën of automatische ramen
In onze online shop bieden wij industriële relais aan voor veel verschillende stuurspanningen en schakelvermogens. Individuele relaismodellen kunnen worden gebruikt voor directe DIN-rail en schroefmontage zonder een speciale basis.
Installatie-instructies vindt u in de datasheets die u kunt downloaden.

 

Waar moet u op letten bij het gebruik van industriële relais?

Schakel de stroomtoevoer naar de relaisaansluitingen uit voordat u begint met installeren, demonteren, bedrading, onderhoud en inspectie. Dit voorkomt schade aan de gezondheid door elektrische schokken en schade aan het bijbehorende systeem.

Gebruik alleen installatiemateriaal dat voldoet aan de eisen van wettelijke of landspecifieke veiligheidsvoorschriften en zorg ervoor dat de relais en de uitgangscomponenten correct zijn aangesloten.

Voorkom dat voorwerpen zoals isolatieresten, gereedschappen, metalen onderdelen en stukjes draad in de relaisvoet vallen. Het binnendringen van dergelijke onderdelen kan leiden tot kortsluiting en aanzienlijke storingen. Dit kan de functie van veiligheidsinrichtingen nadelig beïnvloeden of volledig uitschakelen.

Houd bij buitensystemen ook rekening met de gevaren van blikseminslag en gebruik geschikte veiligheidsvoorzieningen om overspanningen op relais te voorkomen.

Zorg er bij het bedraden voor dat u voldoet aan de aanbevolen afmetingen voor de lengte van het strippen van de kabeluiteinden. De installatie-instructies van de fabrikant bieden informatie. Draai strengen om te voorkomen dat ze losraken.

Het verwijderen en plaatsen van de relais van en in de stopcontacten, evenals het monteren en demonteren van de relaiscontactdozen wordt in de meeste bedieningsinstructies in detail beschreven.

Reparaties, vooral vanaf het laagspanningsnet, mogen alleen door een vakman worden uitgevoerd. 

Onze praktische tip: open het relais correct

Bij het openen van de ontgrendelingshendel van de relaisvoet kan het relais uit zijn houder springen. Het kan beschadigd raken of onbereikbaar verloren gaan in schakelkasten of installatiekokers. Voorkom dit door het relais voorzichtig met een vinger tegen de fitting te drukken wanneer u de hendel opent.