Gereedschap voor elektriciens: de beste basisuitrusting

Elke beroepsgroep heeft zijn eigen speciale standaard beroepsgereedschappen als werk- en productiemiddelen. Dit geldt ook voor elektriciens die bijvoorbeeld in de bouwtechniek weinig met hun blote handen kunnen doen.

Het gereedschap van elektriciens dient als basisuitrusting voor het respectieve werkterrein en dus voor het functioneren van het bedrijf dat de elektricien in dienst heeft.

Het beroep van elektricien bestaat in vele moderne varianten in de ambachtelijke sector en in de industrie. De belangrijkste gebieden zijn elektrische installatie, machineonderhoud, fabrieksonderhoud of ook huishoudelijke elektra. Al deze vaklui hebben enerzijds een vergelijkbare basisuitrusting en anderzijds bepaalde speciale gereedschappen nodig.

We laten u graag zien wat er precies nodig is.


Elektrisch gereedschap: dit behoort tot de basisuitrusting

Schroevendraaiers, zijkniptangen, combinatietangen of misschien kabelstrippers zijn in veel gereedschapskisten te vinden. Dit gereedschap wordt vaak goedkoop aangeboden in bouwmarkten als gereedschapssets. Vanwege hun kwaliteit zijn ze echter vooral bedoeld voor doe-het-zelvers die er slechts af en toe mee werken.

Professionals daarentegen, die vele uren per dag met hun handgereedschap werken, hebben absoluut de best mogelijke kwaliteit nodig. Dit is al nodig tijdens de opleiding, wanneer de juiste omgang met tangen, geïsoleerde schroevendraaiers en ander handgereedschap moet worden geleerd. Bovendien biedt een kwaliteitsschroevendraaier met een antislippunt veel minder kans op letsel dan bijvoorbeeld een goedkoop product dat erop lijkt.

Daarom mag de basisuitrusting voor cursisten alleen bestaan uit gereedschap van hoge kwaliteit. Wij hebben de belangrijkste gereedschappen samengesteld die een elektricien in zijn gereedschapskist of heuptasje moet hebben.


Onze praktische tip: werkkleding

Denk ook aan persoonlijke werkkleding en beschermende uitrusting voor elektriciens. Mensen die werkzaam zijn in elektrische beroepen staan bloot aan bijzondere risico's vanwege onderdelen onder spanning en hoge spanning. Geïsoleerde handschoenen voor elektriciens, veiligheidshelmen voor elektriciens, optioneel met geïsoleerde gezichtsbescherming, en isolerende rubberen matten zorgen voor veiligheid op de werkplek. Als het gaat om arbeidsveiligheid voor elektriciens, moet u zich ook oriënteren op de specificaties van de verenigingen en beroepsorganisaties die voor u verantwoordelijk zijn.

Ander belangrijk gereedschap voor elektriciens

Natuurlijk hebben elektriciens afhankelijk van het werk allerlei ander gereedschap nodig, maar dat behoort niet noodzakelijkerwijs tot de basisuitrusting. Dit gereedschap en de rest van het materiaal worden in de voertuigen vervoerd, zodat ze altijd bij de hand zijn. Wij hebben enkele belangrijke voorbeelden voor u op een rijtje gezet:

Veel producten bij Conrad zijn VDE-getest. De vermelding van het VDE-keurmerk in de productbeschrijving geeft aan dat het gereedschap hoogwaardig geïsoleerd is, zodat veilig kan worden gewerkt in de buurt van onder spanning staande onderdelen tot 1000 volt wisselstroom (AC).


Hoe vindt u het juiste gereedschap voor elektriciens

Goed gereedschap werkt langdurig betrouwbaar. Het vereenvoudigt het werk van de elektricien, versnelt reparaties en verkort onderhoudsmaatregelen.

Let bij de aanschaf op kwaliteit en een materiaalsamenstelling die voldoet aan de in uw bedrijfstak vereiste precisiespecificaties en bestand is tegen de voor de toepassing typische spanningen.

Gereedschap en elektrische apparatuur die aan de tand zijn gevoeld, herkent u aan de certificaten in de productbeschrijving. Op basis van de testzegels kunt u er zeker van zijn dat aan de kwaliteits- en veiligheidsnormen die ten tijde van de fabricage golden, is voldaan of dat deze zelfs zijn overschreden.


Veiligheid: Vervang het elektrisch gereedschap op tijd

Zoals alle gereedschap is de apparatuur die door elektriciens wordt gebruikt  onderhevig aan slijtage bij het gebruik. De mate van slijtage hangt individueel af van het type en de frequentie van gebruik en de krachten die op het gereedschap werken. Mechanische, chemische en thermische oorzaken van slijtage tasten het gereedschap aan en verslechteren de eigenschappen en precisie ervan na verloop van tijd.
Progressieve gereedschapsslijtage leidt tot gereedschapbreuk. Door tijdig te vervangen, zorgt u ervoor dat het gereedschap zijn doel dient. Houd ook reserveonderdelen bij de hand voor elektrisch gereedschap en apparaten op batterijen die in uw bedrijf worden gebruikt. Een MRO-strategie op maat van uw bedrijf is de sleutel tot optimale bevoorradingszekerheid voor gereedschap en kleine onderdelen.


Kalibratie van meetinstrumenten voor uw veiligheid

De kalibratie van een meetapparaat wordt bij Conrad onafhankelijk van de fabrikant uitgevoerd volgens ISO- of DAkkS-specificaties. De korte doorlooptijd van slechts 7 (ISO) of 12 (DAkkS) werkdagen zorgt voor een relatief korte downtime van het apparaat. Een certificaat documenteert het resultaat van de kalibratie en dient als bewijs voor het gebruik van gekalibreerd gereedschap in uw bedrijf en voor uw veiligheid.


Hoe vermindert u de inkoopinspanning van uw MRO-artikelen?

Elektrisch gereedschap, kleine elektrische onderdelen en verbruiksgoederen zoals kabels, klemmen, kabelbinders of bevestigingsmateriaal behoren niet tot de belangrijkste onderdelen van een productie-installatie of machine in een bedrijf. Het bestellen en opslaan van deze C-parts veroorzaakt echter een grote organisatorische inspanning. Als deze goederen ontbreken, kunnen noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden en installaties niet meer worden uitgevoerd en kan het hele productieproces tot stilstand komen.Als professional voor onderhoud (Maintenance), reparatie (Repair) en revisie (Overhaul) hebben wij de artikelen die u nodig heeft en het juiste gereedschap beschikbaar. Maar dat niet alleen. Met onze efficiënte e-procurementoplossingen ondersteunen wij u en zorgen wij voor een tijdbesparend bestelproces.

Het verwerken van uw online MRO-aankopen bij Conrad vereenvoudigt het materiaalbeheer en de logistiek voor goederen die u nodig heeft voor de lopende exploitatie van uw bedrijf of voor opleidingen. In het grote Conrad-assortiment met veel beproefde merkfabrikanten kunt u zichzelf vergelijken en kostenbesparingsmogelijkheden benutten. Vooral wanneer besparingen nodig zijn, kan een overstap van uw huidige leverancier naar Conrad de moeite waard zijn. De eenvoudige bundeling van bestelprocessen in het Conrad-systeem vermindert uw werkdruk, stroomlijnt bestelprocessen en zorgt voor transparante proceskosten.